آزمون بزرگ عزت
به گزارش خبرگزاری رسا، حكام گذشته این ملّت -پادشاهان دوران قاجار و پادشاهان پهلوی- عزت این ملّت را گرفتند، این ملّت را ذلیل كردند، عقب نگه داشتند، زیر بار تحمیل قدرتها بردند، [بنابراین] اینها عادت كردند و دلشان میخواهد كه همین قضیه اتفاق افتاده باشد. حالا اسلام -جمهوری اسلامی، نظام اسلامی، انقلاب اسلامی- آمده این ملت را به عزت خودش برگردانده، این ملت ایستادهاند، اینها نمیتوانند تحمل كنند؛ دعوا سرِ این است. »
واقعیت آن است كه مفهوم كلیدی و راهبردی «عزت» در مقاطع حساس تاریخی برای ملت ایران تعیینکننده بوده است. اكنون چند سالی است كه كشور با چالشهای جدی اقتصادی دستوپنجه نرم میكند و نخبگان و دستاندركاران امور اجرایی كشور در مواجهه با چالشهای مسیر پیشرفت - كه گاه منشأ خارجی نیز دارند- دو گزینه در پیش داشته و دارند؛ نخست: انتخاب عزتمندانه با تدبیر و خرد و دیگر: تسلیم ذلیلانه. نكته قابل تأمل این بزنگاه انتخاب آن است كه حتی گاهی مسیر ذلتبار ظاهری خردورزانه و عقلانی به خود میگیرد اما تكیه به تجارب و عبرتآموزی از رویدادهای مشابه نشان میدهد آنها كه با تكیه به عقلانیت دنیازده، مسیر ذلت را برمیگزینند، در نهایت به پیشرفت نیز دست نمییابند.
پیشتر رهبر معظم انقلاب انذار داده بودند كه «بر اساس آیات قرآن، انسانهایی كه برای رسیدن به عزت، به جای هدایت و ولایت الهی، به دشمنان اسلام و بشریت و ولایت شیاطین متوسل میشوند، در نهایت به عزت نخواهند رسید و همان شیاطین از آنها سپاسگزاری هم نخواهند كرد. » چارچوب قرآنی مورد اشاره از سوی معظمله، بر اساس سنتهای الهی است كه اهل معرفت و بصیرت به نیكی میدانند كه در نهایت كار دنیا نیز بر مبنای همین سنن پیش رفته و میرود.
مسیر تاریخی ملت ایران در طول 40 سال گذشته سرشار از چالشها و مشكلاتی بوده كه به تعبیری میتوان آنها را به مثابه امتحاناتی در نظر گرفت كه عیار این جامعه در آن سنجیده شده و فولاد استقامت آنان در این كوران، آبدیدهتر شد.
به حق میتوان ملت ایران را مصداق این آیه شریفه كلامالله مجید دانست كه «الَّذینَ قالَ لَهُمُ النّاسُ إِنَّ النّاسَ قَد جَمَعوا لَكم فَاخشَوهُم فَزادَهُم إیمانًا وَقالوا حَسبُنَا اللَّهُ وَنِعمَ الوَكیلُ»«اینها كسانی بودند كه (بعضی از) مردم، به آنان گفتند: مردم [لشكر دشمن] برای (حمله به) شما اجتماع كردهاند؛ از آنها بترسید! اما این سخن، بر ایمانشان افزود و گفتند: خدا ما را كافی است؛ و او بهترین حامی ماست. » البته در طول تاریخ كم نبودهاند كسانی كه در مقابل فشارهای دشمن و نیز برخی آسیبهای درونی، ولایت شیطان را پذیرفته و سر تسلیم در مقابل زیادهخواهیهای مستكبران فرود آوردهاند.
مروری بر نوع مواجهه كشورهای ضعیف و عقب نگاه داشته شده با مقوله پیشرفت، خود درس عبرتآموزی از این جهت است. كم نبودهاند كسانی كه در مقابل نظام سلطهگر و سلطهپذیر مطلوب مستكبران سر خم كرده و آشكارا مسیر پیشرفت خود را ذیل استكبارورزی سلطهگران تعریف كردهاند. برخی نخبگان غربگرا و غربباور در جوامع مستضعف، كعبه آمال خود را پیروی از غرب و تبدیل شدن به یكی از اقمار نظام سلطه تصویر كردهاند. متأسفانه باید گفت برخی غربگرایان چنان مسخ شدهاند و دلهایشان مرده است كه توفیق حسن ظن به وعدههای الهی را از دست دادهاند و در مسیر حركت خود تنها به ابزار ماده اكتفا میکنند.
طبیعی است انسانی كه تنها به ابزاری مادی متكی شود، در مقابل نیرویی توانمندتر، خود را میبازد و مسیر تسلیم را دنبال میكند. هزار نكته باریكتر از مو اتفاقاً اینجاست كه دقیقاً كسانی كه به ولایت شیطان گردن مینهند و عزت خود را به مستكبران ارزانی میدارند، به مثابه مهرههایی در دست نظام سلطه تلقی شده و گاه چنین شده كه آنگاه تاریخ مصرفشان از سوی اربابان غربی به پایان میرسد، به صورتی كاملاً غیرمنتظره كنار گذاشته و به فراموشی سپرده میشوند. شیاطین هیچگاه تكیهگاه امن و مطمئنی برای پیروان خود نبوده و نیستند.
در مقابل كسانی كه مسیر استقامت عزتمندانه را با حسن ظن به وعدههای الهی و نیروی تدبیر و خرد در پیشگرفتهاند، مشمول بركات الهی و مصداق آیه شریفه «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنَا» میگردند. تنها در این چارچوب است كه میتوان رمز موفقیتهای ملت ایران و نظام اسلامی در برابر انبوه مشكلات و فشارهای دشمن در طول سالهای متمادی دریافت. اكنون نیز در دهه چهارم انقلاب اسلامی كه دهه پیشرفت و عدالت نام گرفته است، همین بنیان توحیدی، الگوی پیشرفت ملت ایران را رقم میزند كه «وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ. »
اینك پرونده برجام امریكایی به فرجام رسید و برگ دیگری در دفتر قطور تجربیات ملت ایران نقش بست. تك تك سطور این برگ مشحون از نكات عبرتآموز، خصوصاً چگونگی مواجهه با قدرتهای استكباری است. اما آزمون عزت همچنان برقرار است.
به تعبیر امام خامنهای « مسئله بسیار حساس است. امروز مسئولین كشور در معرض یك آزمون بزرگند؛ آیا حفظِ عزت و اقتدارِ این ملّت عزیز را خواهند كرد یا نه؟ باید عزت این ملّت تأمین بشود، منافع ملّت باید تأمین بشود به معنای واقعی كلمه، كه خب حالا خوشبختانه مسئولیان هم روی حفظ منافع ملی تكیه كردند و گفتند باید منافع ما تأمین بشود؛ بله، باید تأمین بشود منتها برای تأمین منافع، به حرفِ فلان رئیس و فلان نخستوزیر و فلان صدراعظم اعتماد نكنید؛ حرف اینها اعتباری ندارد؛ امروز یك چیزی میگویند، فردا یكجور دیگری عمل میکنند؛ هیچ رودربایستی هم ندارند، خجالت هم اصلاً نمیکشند. متأسفانه در عالم دیپلماسی چیزی كه وجود ندارد اخلاق انسانی است؛ بخصوص این غربیها، اروپاییها كه هیچ اصلاً اخلاق را در ارتباطات گوناگون دیپلماسی و امثال اینها، بو نكردهاند؛ فقط صرفاً بر طبق منافع خودشان فكر میکنند و حركت میکنند و نقشه میکشند. با اینها باید با دقّت رفتار كرد، عاقلانه باید رفتار كرد. بنابراین عزت ملّت باید حفظ بشود.»/۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: روزنامه جوان