۱۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۵:۱۵
کد خبر: ۵۶۶۹۹۸
یادداشت؛

نقش نماز در آثار تربیتی آموزش‌ و پرورش

اگر «نماز» در دستگاه مهمی مثل آموزش و پرورش در اولویت باشد و معلمان اولین کسانی باشند که صف اول نماز جماعت در کنار دانش‌آموزان باشند، آن وقت می‌توانیم اثرات تربیتی بسیار مهم نماز را با سایر روش‌ها شاهد باشیم.
نماز در مدارس

به گزارش خبرگزاری رسا، سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش‌ و پرورش بیان داشته است: موضوع تربیت همچنان در حد شعار باقی‌مانده است و شاید یکی از دلایل آن محصور شدن فعالیت‌های تربیتی به برگزاری نماز جماعت، مراسم و مناسبت‌هاست و این مسیر انحرافی است. در پاسخ به این مدعا، محمود مظفر قائم‌مقام ستاد اقامه نماز یادداشتی را با عنوان «نماز و تربیت» در اختیار ما قرار داده است که در ادامه می‌آید:

نماز و تربیت

یکی از مهم‌ترین آثار نماز اثر تربیتی و پرورشی است، به طوری که چنانچه نماز به خوبی اقامه شود، مهمترین اثر تربیتی آن دوری انسان از فحشا و منکرات است «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَر» و چنانچه نماز تضیع و بی‌اهمیت شود، شهوات و منکرات در انسان رشد پیدا می‌کند «ضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ»

در واقع نماز میزان سنجش رفتارهای خوب و بد انسان‌ها است.

انسانی که روزانه پنج بار در برابر خداوند می‌ایستد و ادای ادب و احترام می‌کند، در واقع تمرین ادب و فروتنی می‌کند، انسانی که صبح زود از خواب ناز برای نماز بلند می‌شود، تمرین اراده و دوری از تنبلی می‌کند.

انسانی که روزانه در نماز چندین نوبت اقرار می‌کند که خداوند صاحب روز جزا است «مَالِکِ یَوْمِ الدِّین»، در واقع قبول می‌کند که قیامتی هست و حساب و کتابی لذا رفتارهایش تنظیم می‌شود، از خداوند طلب کمک می‌کند برای چه؟

برای اینکه در مسیر مستقیم قرار بگیرد نه انحرافی، برای اینکه در زمره گمراهان و مغضوبین قرار نگیرد، به صالحین سلام می‌کند تا در زمره و گروه افراد شایسته و با صلاحیت قرار گیرد.

در نماز انسان تمرین می‌کند که با وضو پاک و مطهر باشد در مکان غصبی نباشد تا حق دیگری را ضایع کند به کسی ظلم نکند تا نمازش قبول شود و این اثرات نماز وقتی به اوج خود می‌رسد که اقامه شود، نه فقط خوانده شود و بهترین مصداق اقامه نماز هم نماز اول وقت. نماز با جماعت. نماز در مسجد یا نمازخانه می‌باشد.

زمانی که خداوند می‌فرمایند: اگر به کسی تمکن دادیم اولین وظیفه‌اش اقامه نماز هست «الَّذینَ إِن مَکَّنّاهُم فِی الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاة» یعنی اگر کسی وزیر شد و یا مدیر و معلم و استاد و استاندار شد، اولین و مهم‌ترین وظیفه او اقامه نماز هست؛ یعنی اینکه نه فقط نماز خود بلکه باید امکانات و اعتبارات خود را در جهت ترویج فرهنگ نماز در مخاطبین و جامعه اطراف خود بکار ببندد و اینکه اولویت اقدامات او ترویج و توسعه وضعیت نماز باشد و این است که حضرت علی(ع) به استاندار خود نمی‌گوید معیار ارزیابی تو اقدامات آموزشی و عمرانی و اقتصادی و...است، بلکه میزان همت تو به نماز است، یعنی اگر به نماز اهمیت بدهی و اولویت کارهایت باشد سایر امور را خداوند به تو کمک میکند تا سر و سامان بگیرد.

اگر دستگاه مهمی مثل آموزش و پرورش نماز در اولویت و مهم‌ترین برنامه‌هایش باشد و مدیران و معلمین اولین کسانی باشند که صف اول نماز جماعت در کنار دانش‌آموزان باشند و اعتبار و امکانات کافی برای حضور روحانیون و ارتباط آنان با نسل نو را فراهم کنند، آن وقت می‌توانیم اثرات تربیتی بسیار مهم و غیرقابل رقابت نماز را با سایر روش‌ها شاهد باشیم و چه خوش گفت آن رهبر حکیم و فرزانه حضرت امام خمینی که نماز کارخانه انسان‌سازی است./۹۶۹//۱۰۲/خ

منبع: فارس

ارسال نظرات