«معامله قرن» برسر فلسطین بدون فلسطینی
به گزارش خبرگزاری رسا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، هیئت ویژه خود را از روز سه شنبه گذشته به منطقه فرستاد تا با سران برخی کشورهای منطقه دیدار و در مورد طرح او موسوم به معامله قرن گفتوگو کنند. این هیئت که به سرپرستی جرد کوشنر، داماد و مشاور ویژه ترامپ و جیسون گرنبلات بود کار خود را از اردن و دیدار با عبدالله دوم، پادشاه اردن، شروع کرد و بعد به عربستان رفت تا با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، دیدار کند و دیدار با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر مراحل بعدی سفر بود تا ایستگاه آخر سرزمین اشغالی و دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، باشد.
نگاه اجمالی به مسیر این سفر نشان میدهد که هیئت ویژه ترامپ در برنامه خود دستکم به صورت رسمی در کرانه باختری توقفی نداشته تا با سران حکومت خودگردان دیداری داشته باشد و به این ترتیب، رایزنی مقدمه این هیئت در مورد معامله قرن بدون هیچگونه دیدار و مذاکرهای با یکی از طرفهای اصلی موضوع انجام گرفته است.
این رفتار هیئت ویژه امریکایی میتواند به دلیل مخالفت محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، با سفر این هیئت باشد که ضمن تماس با کشورهای عربی اعلام کرده بود و به آنها در مورد همکاری با امریکا برای ترویج معامله قرن هشدار داده بود. با وجود این مخالفت و هشدار، کوشنر و همراهانش کار خود را کردند، چرا که امریکا از ابتدای کار ترامپ به طور کلی طرف فلسطینی را از برنامه خود کنار گذاشته است. در واقع، رؤسای جمهور سابق امریکا برای پیشبرد روند سازش و حفظ ظواهر امر هم که شده سعی در نگه داشتن طرف فلسطینی در این روند داشتند، اما ترامپ این معادله را به هم زده و در سفرهای قبلی کوشنر هم توجهی به طرف فلسطینی نشده بود.
ترامپ با این کار قاعده بازی کاخ سفید را به هم زده و با اتکا به سران برخی کشورهای عربی به خصوص سعودیها و شخص محمد بن سلمان کار خود را پیش میبرد. سفر محمود عباس به عربستان در دسامبر گذشته به همین دلیل بود که امریکا با کنار گذاشتن طرف فلسطینی در روند خود تماس با این طرف را به عهده محمد بن سلمان گذاشته که نقش کارگزار امریکا را برای اجرای معامله قرن به عهده گرفته است. به این ترتیب، ترامپ سعی میکند که دیگر دغدغهای برای راضی کردن طرف فلسطینی حتی جریان موافق سازش نداشته باشد و به جای آن روی همکاری تام و تمام محمد بن سلمان و یکی دو رهبر کشورهای عربی حساب میکند که از قبل آمادگی خود را برای پذیرش معامله قرن نشان دادهاند.
این نحو کنار زدن فلسطینیها برای رسیدن به نقطهای از تحمیل چیز تازهای در تاریخ فلسطین و ایستادگی هفت دهه فلسطینیها در مقابل اشغال سرزمین مادری نیست. این مشابهت تا آنجا پیش رفته که ارتجاع عربی همان کاری را تکرار میکند که برای تأسیس رژیم صهیونیستی در سالهای دور میشد. خرید خانه از فلسطینیها و تحویل خانهها به صهیونیستها در آن سالها توسط تجار منفعتطلب عربی انجام میشد که باعث شد صهیونیستها جای پای خود را در فلسطین محکم کنند و حالا همین کار برای یهودیسازی کامل بیتالمقدس از سوی همین تجار عربی و البته حمایت سیاسی شیوخ عرب انجام میشود.
تارنمای خبری الخلیجالجدید به نقل از کمال الخطیب، نایب رئیس جنبش اسلامی در سرزمینهای اشغالی ۱۹۴۸، اعلام کرده محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد امارات عربی متحده، یکی از تاجران نزدیک به خود را مأمور خرید خانههای فلسطینی در بیتالمقدس و واگذاری این خانهها به صهیونیستها کرده و این تاجر در اجرای مأموریت خود حتی حاضر شده مبلغ ۲۰ میلیون دلار را برای خرید خانهای بپردازد. طرح بازسای غزه وجه دیگر این جریان است که امریکا میخواهد با وعده این طرح و البته دلارهای نفتی همین شیوخ عربی ساکنان غزه را تطمیع کند تا دست از مقاومت بردارند.
این تلاشها و مقدمهچینیها برای اجرایی کردن معامله قرن در حالی صورت میگیرد که تظاهرات مردمی غزه به نام تظاهرات بزرگ بازگشت عزم مردم غزه را برای ایستادگی در مقابل هر طرح سازشی از جمله همین معامله قرن ثابت کرد. این تظاهرات به روشنی پاشنه آشیل معامله قرن ترامپ را نشان داد، به این معنا که او میتواند هر جریانی از فلسطینیها را نادیده بگیرد و تنها با شیوخ عربی معامله کند و حتی آنها را مجبور به پرداخت صدها میلیون دلار بکند، اما نمیتواند مردمی را راضی به معامله خود کند که دههها است از خانه خود رانده شدهاند و همین مردم بودهاند که با وجود سه نسل آوارگی نام فلسطینی خود را حفظ کردهاند./۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: روزنامه جوان