۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۳:۴۵
کد خبر: ۶۰۴۶۹۹
یادداشت؛

معادل ۶۰ درصد درآمد نفتی‌مان را دور می‌ریزیم

معادل ۶۰ درصد درآمد نفتی‌مان را دور می‌ریزیم
گزارش مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب کشور نشان می‌دهد که زباله موادغذایی ایرانی‌ها معادل ٦٠‌درصد درآمد نفتی‌مان ارزش دارد.
به گزارش خبرگزاری رسا، کشورمان در دور ریز غذا وضعیتی بسیار نگران‌کننده دارد، در واقع ما از این طریق به شکل مستقیم در حال آب هدردادن هم هستیم.

گزارش مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب کشور نشان می‌دهد که زباله موادغذایی ایرانی‌ها معادل ٦٠‌درصد درآمد نفتی‌مان ارزش دارد. ضمن اینکه ضایعات غذا بیشتر از آب‌آشامیدنی تمام مردم ایران، آب هدر می‌دهد.

اما چرا اینقدر در مورد هدررفت غذا و ناامنى در دسترسى به غذا باید نوشت و هشدار داد؟ چون شرم‌آور است، می‌توانیم به مریخ برویم و اعماق اقیانوس‌ها را رصد کنیم، اما هنوز انسان‌هایى در نزدیک ما به‌خاطر گرسنگى می‌میرند و بیمار می‌شوند! چراکه در جهان سالانه حدود یک‌سوم غذای تولیدشده تبدیل به زباله می‌شود.

براساس داده‌های گزارش مطالعات راهبردی، میزان آبی که برای ضایعات کشاورزی مصرف می‌شود، معادل ۳/ ۹‌میلیارد مترمکعب است.

جالب است بدانید که گزارش‌های رسمی حاکی از آن است، کل آب مصرفی در بخش شرب و صنعت تنها ٧‌میلیارد مترمکعب برآورد شده و این به آن معناست میزان آبی که با ضایعات کشاورزی در ایران تلف می‌شود، به اندازه تمام آبی است که مردم کشور و صنایع مصرف می‌کنند.

طبق بررسی دیگر، این رقم تقریباً معادل نیمی از آب شیرینی است که از رود‌های کرخه، کارون به خلیج‌فارس می‌ریزند. مقایسه آب تلف‌شده در ضایعات کشاورزی با کل آب مصرفی در کشاورزی ایران نیز عدد‌های قابل‌توجهی را نشان می‌دهد.

گزارش‌ها درباره میزان مصرف آب در بخش کشاورزی متفاوت است. وزارت نیرو معتقد است، کشاورزی ٨٣‌میلیارد مکعب آب کشور را مصرف می‌کند و وزارت کشاورزی به عدد ٥٧‌میلیارد مترمکعب تأکید دارد.

اگر بخواهیم گزارش وزارت نیرو را در نظر بگیریم، ضایعات کشاورزی حدود یک‌نهم کل آب مصرف‌شده در بخش کشاورزی را به خود اختصاص می‌دهد و اگر بخواهیم به گزارش وزارت کشاورزی استناد کنیم، تقریباً یک‌ششم آب کشاورزی با ضایعات هدر می‌رود!

در این میان نکته جالب‌تر آن است، میزان آبی که در ضایعات کشاورزی هدر می‌رود از تمام آبی که مردم ایران و بخش صنایع مصرف می‌کنند، بیشتر است.

براساس گزارش‌های موجود میزان آبی که در بخش شرب و صنعت استفاده می‌شود، ٧‌میلیارد مترمکعب تخمین‌زده شده است. این در حالی است که آب تلف‌شده ناشی از ضایعات کشاورزی ۳/۳‌میلیارد مترمکعب بیشتر از آب بخش خانگی و صنعتی است.

در مورد دور ریز غذا می‌توان فعالیت‌های جالبی انجام داد که از هر لحاظ برد محسوب می‌شود. به طور نمونه در کشور ایتالیا گروه‌هایى از جوانان، نوجوانان و بازنشستگان اغلب در آخرین ساعت‌هاى بازار روزهاى سبزى و تره‌بار که معمولاً ته‌جعبه‌ها، میوه‌ها و سبزیجات نه چندان‌تر و تازه می‌ماند کارشان شروع می‌شود.

یعنی این افراد باقیمانده بار میوه‌فروشان را که قرار است ضایعات و دور ریز شود را با قیمت کم یا حتی رایگان می‌گیرند و سپس در یکى از آشپزخانه‌هاى اجاره‌اى یا آشپزخانه‌هاى رایگان نهاد‌های مذهبی آن‌ها را خوب و پاکیزه می‌پزند و بعد بین فقرا و خوابگاه‌هاى مخصوص افراد معتاد و بی‌خانمان‌ها توزیع می‌کنند. ایده‌اى عالى براى جلوگیرى از دور ریز غذا و دادن غذاى گرم و سالم به دست کسانى که ممکن است به آن دسترسى همیشگى نداشته باشند. /۱۰۱/۹۶۹/م
محمدرضا محمودخانی
ارسال نظرات