آیت الله سبحانی:
طلبه باید علم حضوری پیدا کند
خبرگزاری رسا ـ آیت الله سبحانی گفت: هر آنچه که ما در این جا بحث کنیم علم حصولی است ولی طلبه باید علم حضوری پیدا کند و این هم با مطالعه فراوان و رعایت اصول اخلاقی به دست می آید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا حضرت آیت الله سبحانی، از مراجع تقلید در جلسه امروز تفسیر سوره حدید در جمع روزه داران ابراز داشت: در تفسیر «عرش» چند احتمال وجود دارد. احتمال اول این است که سراسر عالم تحت نظر و تدبیر خداست، احتمال دیگر این است که عرش را به معنای ماوراء ماده بگیریم که در حقیقت تدبیر عالم به دست آنهاست و آنها تحت فرمان خدا هستند و احتمال سوم عرش به معنای نقطه ای است که تدبیر عالم از آنجا شروع شده است.
وی با تأیید معنی سوم بیان داشت: عرش به معنای نقطه ای است که تدبیر عالم از آنجا شروع شده چون برای عرش در آیات قرآن صفات مشخصی استفاده شده است و این نشان می دهد که مکان خاصی است مثل آیه قرآن که می فرماید: کسانی که حمل می کنند عرش را؛ و در جایی دیگر می فرماید: پروردگار آسمانها و زمین و پروردگار عرش بزرگ؛ در این جا عرش در مقابل آسمانها و زمین قرار گرفته است و نشان می دهد مکان خاصی است.
آیت الله سبحانی خاطر نشان کرد: هر آنچه که ما در این جا بحث کنیم علم حصولی است ولی طلبه باید علم حضوری پیدا کند و این هم با مطالعه فراوان و رعایت اصول اخلاقی به دست می آید.
وی درباره نظریه حنبلی ها درباره عرش الهی اظهار داشت: حنبلی ها می گویند خداوند جسم دارد و بر روی تخت نشسته است. ما در جواب به آنها می گوییم اگر آنچه شما از آیه چهار سوره حدید تفسیر می کنید را در نظر بگیریم این قسمت از آیه با ما بعدش همخوانی ندارد و این گونه سخن گفتن از بلاغت قرآن به دور است.
این استاد خارج فقه و اصول اضافه کرد: کسی می تواند برجایی حکومت کند که از نیازهای مردم آن با خبر باشد. حکومت سابق بدون در نظر گرفتن نیاز های مردم جشن شاهانه گرفت و این باعث سقوطش شد.
وی افزود: خداوند هم که حاکم بر جهان است باید عالم بر اوضاع آن باشد، خداوند در آیه چهار سوره حدید می فرماید:خدا آنچه در زمین فرو رود و آنچه از آن برآید و آنچه در آن بالارود [همه را] مىداند.
آیت الله سبحانی در پایان تأکید کرد: اگر ما بخواهیم علم خدا را بیان کنیم با علم ریاضیات نمی توانیم آن را مشخص کنیم، برای همین خداوند خودش آن را بیان کند. خداوند درباره علم خود در سوره لقمان می گوید: اگر آنچه درخت در جهان است قلم شود و هفت برابر دریاها جوهر شود نمی توانند علم خداوند را بنویسند.
ارسال نظرات