قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها در چارچوب برجام تصویب شد
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در آخرین گفت و گوی ویژه خبری سال 1399 ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: با توجه به اینکه در آستانه عید سعید باستانی نوروز هستیم، این عید را به همه مردم به ویژه پرستاران و معلمان که سال کرونایی سختی را سپری کردند، تبریک می گویم. همچنین به کارگرانی که بیکار شدند و مادرانی که علاوه بر نقش مادری، کارمند بوده و به عنوان کمک آموزش معلمان نیز در طول یک سال گذشته فعالیت داشتند، این ایام را تبریک میگویم، همچنین به همه مردمی که عزیزان خود را به دلیل کرونا از دست دادند، عرض تسلیت دارم.
ربیس قوه مقننه کشورمان در توضیح سوالی پیرامون قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها گفت: مجلس طرح خوبی را مصوب کرد. این قانون موثر بوده و در آینده تاثیرات بیشتری خواهد گذاشت. ما در مجلس به عنوان نماینده مردم، مهمترین دغدغه آنها را که فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم هاست، دنبال کردیم.
وی اضافه کرد: برای رفع تحریم ها باید تلاش کنیم و همچنین با تکیه به توان داخلی نسبت به خنثی کردن تحریم ها، گام برداریم.
قالیباف با اشاره به مدت زمانی که مجلس برای شکل گیری کمیسیون های تخصصی سپری کرد تا وارد مبحث قانونگذاری و نظارت شود، گفت: بحث تحریم به عنوان یکی از اولین موضوعات در دستور کار مجلس یازدهم قرار گرفت. برجام یک سند بین المللی و مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد است که براساس آن همه طرف ها مکلف به اجرای تعهدات برجام هستند، اما آمریکا به تعهدات خود عمل نکرد و در دوره ریاست جمهوری ترامپ خلاف تعهدات و مقررات بین المللی اقداماتی را انجام داد. این در شرایطی بود که ما تمام تعهداتمان را به صورت تمام و کمال اجرا کردیم.
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها در چارچوب برجام تصویب شد
ربیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به روند تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها اظهار کرد: در مجلس کار کارشناسی دقیقی با حضور صاحب نظران، کمیسیون های تخصصی و استفاده از نظرات شورای امنیت ملی انجام گرفت تا این قانون به تصویب برسد. قانون مذکور در چارچوب برجام مصوب شده است.
وی یادآور شد: براساس ماده 36 برجام؛ هر کدام از طرفین که به تعهدات خود عمل نکنند، طرف مقابل اجازه دارد تا نسبت به کاهش تعهدات گام بردارد. بر همین اساس ما در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها، کاهش تعهدات برجامی را برای دولت ملزم کردیم و یکی از مهمترین بخش های آن موضوع پروتکل الحاقی بود. همچنین از دیگر مباحث این قانون مجوزی است که به دولت برای غنی سازی 20 درصد و بیشتر داده شده و موضوع راه اندازی آب سنگین اراک نیز از دیگر مفاد این قانون است.
قالیباف تصریح کرد: قانون اقدام راهبردی قبل از روی کار آمدن بایدن در مجلس تصویب شد، دلیلی ندارد که ملت ما یکطرفه به اجرای تعهدات برجامی بپردازد. ما پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا کردیم که همه تحریم ها رفع شود، اما طرف های مقابل نه تنها تحریم ها را برنداشتند، بلکه تحریم های بیشتری را علیه ما اعمال کردند.
وی با اشاره به اینکه قانون لغو تحریم ها به طرف های برجامی نشان داد که ایران دست بسته نیست به همین دلیل تحرک هایی را از سوی آنها شاهد هستیم، ادامه داد: امروز در تمام نشستهای آقای ظریف ما با معاونان یا وزرای خارجه 1+4 مشخص است که تحولاتی مبتنی بر قانون مجلس شورای اسلامی ایجاد شده، در واقع ابزار چانهزنی و فرصتهای بیشتر برای رسیدگی و دنبال کردن رفع تحریم ایجاد شده است، در هر صورت ما باید مسیر خود را طی کنیم و نباید در این زمینه منفعل باشیم. این مسئله علاوه بر تولید قدرت برای کشور، به رفع تحریمها نیز کمک میکند.
در ایران در رابطه با بحث برجام یک صدایی است/ همه مردم و مسئولان یک خواسته دارند؛ رفع تحریم
قالیباف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا گمان نمیکنید که رفع تعهدها و عمل به این قانون باعث حساسیت بیشتر طرفهای مقابل شده و آنها به سمت مذاکره نیایند، توضیح داد: ما در چارچوب برجام عمل کردهایم و خلاف تعهدات برجام عمل نکردیم، اما آیا سزاوار است ما به برجام عمل کنیم اما آنها عمل نکنند؟ به یقین چنین سزاوار نیست. اکنون در گفتوگوهای در حال انجام، فرصت چانهزنیهای بیشتر وجود دارد چرا که آنها میدانند ما مصمم هستیم. هر چند آنها فکر میکنند در ایران در بحث اجرای برجام دوصدایی وجود دارد، در حالی که در ایران یک صدایی است و همه مسئولان و مردم یک خواسته دارند و آن رفع تحریم است و اگر آنها نخواهند به برجام عمل کنند ما بر اساس ماده 36 برجام، تعهدات خود را کاهش خواهیم داد و طبیعتا به آنها فشار آمده و وادار میشوند به تعهدات خود عمل کنند البته فشار اصلی در بحث خنثیسازی تحریم است؛ یعنی باید به توان داخلی توجه داشته باشیم.
وی با اشاره به فرمایشات رهبری مبنی بر اینکه یک روزهم برای رفع تحریمها نباید تأخیر کرد اما در عین حال مهمترین راهکار خنثیسازی تحریم است، توضیح داد: ما در مجلس هر دو رویکرد را در اولویت نخست خود قرار دادهایم و برای رفع تحریم این قانون را تصویب کردهایم و برای بیاثر کردن تحریمها و مبارزه با آنها و کاهش فشار با مردم تلاش میکنیم. در واقع با اصلاح ساختار و برنامه 5 ساله هفتم در این مسیر پیش خواهیم رفت. همچنین در این قانون آمده است هرگاه طرفین مقابل به تعهدات خود عمل کردند ما بلافاصله به برجام بازمیگردیم و تعهدات خود را طبق برجام انجام خواهیم داد البته به شرط لغو تحریمها.
مجلس یازدهم نظارت را در اولویت کاری خود قرار داده است
رییس مجلس شورای اسلامی درباره میزان عملیاتی شدن وعدههای نمایندگان از ابتدای مجلس یازدهم و تأثیرگذاری بر وضعیت اقتصادی جامعه، بیان کرد: اگرچه ما باید بیش از اینها تلاش کنیم اما باید توضیح دهم ما مجلس شورای اسلامی هستیم و قانون اساسی دو وظیفه مهم قانونگذاری و نظارت را برای ما مشخص کرده است بنابراین حتما مردم عزیز از ما توقع اقدامات اجرایی ندارند؛ چرا که در میدان بودن و حل مشکلات در مرحله اجرائی برعهده دولت است، البته که مجلس ریلگذاری و نظارت بر اجرای قانون را در اولویت کاری خود قرار داده است این در حالی است که مردم ما امروز دو دغدغه مهم اقتصادی و مسائل اجتماعی - فرهنگی دارند که هر دوی این دغدغهها جزو اولویتهای مجلس شورای اسلامی است.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای کاهش دغدغههای اقتصادی مجلس قانون رفع تحریم را تصویب کرده است، گفت: در صورت سازماندهی درست بخش بینالمللی این قانون در حوزه سیاسی، میتوان اهرم فشار را داشته باشیم و در حوزه اصلاح ساختار بودجه نیز طرح معیشت و طرحهای دیگر همچون طرح مربوط به حوزه کشاورزی و بورس را دنبال کرده و نظارتهای میدانی را نیز پیگیری میکنیم.
نظارت های میدانی، برای مچ گیری و تبلیغات نیست
قالیباف با اشاره به 4 سفر نظارتی خود به استانهای مختلف و دلایل شکلگیری این سفرها اظهار کرد: به هیچ عنوان این سفرها تبلیغاتی نیستند و این سفرها به شدت ضرورت دارند این در حالی است که نمایندگان سه هفته در تهران قانونگذاری کرده و کارهای کارشناسی را در کمیسیونها انجام میدهند و یک هفته نیز به حوزههای انتخابیه خود میروند و در آنجا ضمن ارتباط با مردم، بر کارها نظارت دارند اما برخی از موضوعات در حوزه انتخابیه همچون پروژههای راه و شهرسازی، توسعه کارخانجات، ساخت بیمارستانها و ... باید در سطح ملی حل و فصل شود.
وی ادامه داد: با توجه به نیاز استانها، لازم است مجموعه مجلس و تمام توان مجلس به کمک بیاید چرا که این موضوع ملی است و تنها متعلق به آن حوزه انتخابیه و نماینده آن نیست، مثلا یک راه کوچک روستایی نیست بلکه یک بزرگراه، یک بندر یا یک کارخانه بزرگ صنعتی در مقیاس ملی است لذا لازم است کمیسیونهای تخصصی مجلس به استانها سفر کنند و موضوعات را پیگیری کنند و اکنون نیز اینگونه شده است و بنده به عنوان خدمتگزار نمایندگان و مسئولیتی که در این زمینه دارم حتما این بازدیدها را انجام میدهم چرا که از روی کاغذ نمیتوان تصمیم گرفت این در حالی است که مردم از عدم پیگیری کارها و نیمه کاره رها شدن طرحهای عمرانی دلخور و شاکی هستند لذا شنیدن حرف مردم از نزدیک ضروری است چرا که مردم میگویند اگر کار ما را حل نمیکنید حداقل حرف ما را بشنوید و ما به عنوان نمایندگان مردم باید مشکلات آنها را دنبال کنیم. نماینده مردم طبق قانون اساسی نه تنها در مقابل مردم حوزه انتخابیه خود، بلکه در مقابل تمام مردم ایران مسئول است.
در عرض یک سال مشکل تنش آبی 740 روستای خوزستان حل خواهد شد
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در استان خوزستان که اولین مقصد نظارت میدانی ما بود، 740 روستا تنش آبی داشتند، گفت: در سرکشیهای انجام شده نظام مسائل همه استانها در حوزه نظارت، استخراج میشود. یعنی گزارش سازمان برنامه و بودجه و دیوان محاسبات را گرفته و ضمن تطبیق با گزارش میدانی خودمان مشخص میکنیم پولها چگونه هزینه میشوند در واقع این اقدامات است که میتواند تحرکات لازم را ایجاد کرده و در کم اثر کردن تحریمها موثر واقع شود و مشکلات مردم را کاهش دهدد تا جایی که تاکنون مشکل آب 120 روستای خوزستان حل شده است؛ همه اینها به دلیل این است که ما موضوعات را ملی میبینیم.
همچنین به گفته قالیباف اعتباراتی برای آب و فاضلاب استان خوزستان کنار گذاشته شده است و انشاء الله ظرف یک سال، تنش آبی 740 روستای خوزستان برطرف خواهد شد.
قالیباف گفت: یکی از موضوعات جدی سال آینده ما توجه به گازرسانی، راه سازی و آب رسانی روستایی است. این در حالی است که در گذشته تعیین اعتبار برای احداث راه های روستایی حذف شده بود.
ما سفر نمیرویم بلکه نظارت میدانی میکنیم
وی در ادامه تأکید کرد: ما سفر نمیرویم بلکه نظارت میکنیم، سفر تعاریف خاص خود را دارد. ملاقات عمومی و سخنرانی یک مسئول به معنای سفر است اما نظارت ابعاد گستردهتری دارد چرا که قبل از نظارت، گزارش عملکرد آن استان را از سازمان برنامه و بودجه و دیوان محاسبات گرفته و با مجمع استانی جلسه گذاشته و یک ماه قبل نیز کارشناسان مربوطه پروژهها را بازدید میکنند. همچنین گزارشهایی از مدیران استانی گرفته میشود و با استانداران جلسات متعدد گذاشته میشود و وزیر مربوطه نیز توضیحاتی را ارائه میدهد و در نهایت این نظارتهای میدانی آغاز میشود.
قالیباف با بیان اینکه در این بازدیدها نظارت انجام می شود، افزود: پروژه های عمرانی که تاثیرگذاری بیشتری داشته و دارای مشکلات بیشتر است شناسایی شده و به آن ها در این بازدیدهای میدانی رسیدگی می شود.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: اگر امروز وارد سایت مجلس شوید سفرهای انجام گرفته، موضوعات بررسی شده در این بازدیدها و اینکه چه کاری باید در چه زمانی به نتیجه برسد و چه کسی مسئولیت آن را برعهده دارد، مشخص است. این رویه به معنای شفافیت در مجلس است.
وی با بیان اینکه ما مجری نیستیم اما از طرف مردم مشکلات را پیگیری می کنیم، اضافه کرد: در اجرای برخی پروژه ها روش ها و نوع هزینه کرد دارای ایراد است که مشخص می شود.
رییس نهاد قانونگذاری کشور با بیان اینکه بارها مطرح کردم که در نظارت ها به دنبال مچ گیری نیستیم، ادامه داد: ما به دنبال حل مشکلات هستیم تا پروژه ها بیش از موعد مقرر زمانبر نشود و یا هزینه های اضافی در اجرا ایجاد نکند.
وی با اشاره به نظارت میدانی خود از کردستان، یادآور شد: در این نظارت میدانی جاده ترانزیتی که مربوط به شمالغرب به جنوب غرب کشور بوده و بخشی از آن بر کریدور شمال اثرگذار است، مشخص شد که از سنندج تا کامیاران نیمه کاره مانده و با روند کنونی تا 10 سال آینده نیز انجام نمی شود. در حالی که باید ظرف 2 سال آینده به جمع بندی برسد تا اثرگذار باشد.
رییس نهاد قانونگذاری کشورمان ادامه داد: پول تزریق می شود اما کار یک متر نیز پیش نمی رود زیرا اقلام موردنیاز در پروژه ها با طولانی شدن آن ها گران می شود. به طور مثال ملکی که می خواهند تملک کنند گران می شود و تا اعتبار موردنیاز آن تامین شود پروسه بسیار طولانی خواهد شد.
وی با بیان اینکه هزینه می کنیم اما یک متر راه احداث نمی شود، افزود: آیا در این شرایط نباید برای این مشکلات تدبیر کرد یا نباید سیاست ها را تغییر داد؟
قالیباف با بیان اینکه مردم به چه کسی حرف های خود را بزنند، اضافه کرد: کار ما اجرا نیست اما به شدت پیگیر نظارت هستیم؛ در حال حاضر تلاش می کنیم جهت گیری ها در بودجه براساس نیازها باشد.
رییس مجلس شورای اسلامی درباره روند بررسی بودجه 1400 در مجلس توضیح داد: نباید فکر کنیم که لایحه بودجه برای دولت است، بودجه برای دولت نیست چرا که مربوط به یک سال اقتصاد کشور است. بودجه یعنی یک سال زندگی مردم و همه چیز مردم و دولت به لایحه بودجه گره خورده است.
با وجود پرداخت یارانه قدرت خرید مردم کاهش یافته است
وی با بیان اینکه لایحه بودجه باید در چارچوب برنامه پنج ساله باشد یعنی بودجه ریزی باید مبتنی بر برنامه ریزی باشد، ادامه داد: مجلس یازدهم مصمم است که اصلاح ساختار بودجه را محقق کند زیرا در حال حاضر به مردم یارانه می دهیم اما قدرت خرید مردم را هر سال کاهش می دهیم؛ در عین حال که کارمندان حقوق می گیرند و کارگران تلاش می کنند به دلیل رشد نقدینگی و تورم قدرت خرید آن ها کاهش یافته است.
رییس قوه مقننه کشورمان با بیان اینکه چه در بودجه درآمد نفتی داشته باشیم چه نداشته باشیم تورم ایجاد می شود، افزود: برای حل این مشکل باید ساختار بودجه اصلاح شود.
بخشی از بی اثر کردن تحریم در گرو اصلاح ساختار بودجه است
قالیباف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به نظر می رسد در سال جاری نیز گام های اساسی برای اصلاح ساختار بودجه برداشته نشده، توضیح داد: بخشی از بی اثر کردن تحریم در گرو اصلاح ساختار بودجه است؛ ما با دولت برای اصلاح ساختار بودجه مکاتبه کردیم و در شهریورماه نامه نوشتیم که لایحه ای که می خواهید برای بودجه 1400 تقدیم کنید باید با اصلاح ساختار بودجه باشد من نیز پیش از ارائه لایحه بودجه چندین جلسه برای تحقق این مهم با سازمان برنامه و بودجه برگزار کردم.
قالیباف ادامه داد: اصلاح ساختار بودجه در یک سال محقق نمی شود اما باید گام نخست آن برداشته شود به نظر من اصلاح ساختار بودجه در یک برنامه پنج ساله اجرایی می شود و درآن باید 13 تا 14 آیتم مانند نظام پولی، نظام مالیاتی، نظام گمرکی و فرآیند بودجه ریزی اصلاح شود.
وی تصریح کرد: بودجه ریزی کنونی منطبق بر برنامه ریزی و عملکرد نبوده و منطبق بر ردیف هزینه است و این به معنای اعمال نفوذ است؛ در این روش هر کس تلاش کند یک ردیف ایجاد می کند که همه ساله برای آن اعتبار در نظر گرفته می شود، چه مثمرثمر باشد چه نباشد.
رییس نهاد قانونگذاری کشورمان با بیان اگر به لایحه تقدیمی نگاه کنیم می بینیم که نسبت به اصلاح ساختار پیش نرفته است، افزود: بودجه ای که برای نخستین بار به مجلس یازدهم تقدیم شد تورم زا بود و انضباط مالی و شفافیت نداشت و قابل انجام نبود بنابراین صحن مجلس آن را رد کرده و لایحه را به دولت عودت دادیم.
قالیباف افزود: دو هفته پس از رد کلیات بودجه در مجلس، دولت آن را بازنگری کرد و کسری تراز عملیاتی را تا حدودی کاهش داد، مجلس نیز حدود 90 هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی را کم کرد که بر تورم اثرگذار است.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جهت های بودجه را اصلاح کردیم، اضافه کرد: هرچند اولین گام را برداشتیم اما خودمان راضی نیستیم.
قالیباف با بیان اینکه مجلس و دولت باید با هم کار کنند، اضافه کرد: ما اگر برای دولت تکلیفی تعیین کنیم و دولت به هر دلیلی آن را انجام ندهد مانند آنچه در برنامه ششم اتفاق افتاد که بیش از چند درصد آن اجرایی نشد، فایده ای ندارد.
رییس نهاد قانونگذاری کشور اضافه کرد: مجلس و دولت دو بال هستند که باید با هم پرواز کنند، زندگی مردم زمانی شیرین می شود که ما باهم همکاری کنیم. در راستای این موضوع بود که مجلس از برخی موضوعات خود کوتاه آمد به طور مثال ما معتقدیم ارز 4200 تومانی و دو نرخی بودن فساد زا است و دولت در اجرا آنقدر بد عمل کرده که ارز می دهد اما قیمت کالاهای اساسی هر روز افزایش می یابد.
دولت قول داد نظام تخصیص ارز 4200 تومانی را اصلاح کند
وی با بیان اینکه دولت قول داد نظام تخصیص ارز 4200 تومانی را اصلاح کند، افزود: ما نیز در قانون، مسئولیت بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، وزیر صمت و وزیر کشاورزی را مشخص کردیم و به شدت بر نظارت تاکید داریم تا این اعتبار در مسیر درست تخصیص داده شود.
قالیباف بیان کرد: دیوان محاسبات اقدام مناسبی در راستای اصلاح ساختار بودجه انجام داد و آن این بود که یک ماه قبل از اینکه مجلس وارد بودجه 1400 شود، گزارش عملکرد شرکت های دولتی را به مجلس داد؛ بودجه این شرکت ها بیش از بودجه عمومی دولت است.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اشکالاتی که از گزارش مذکور به دست آمد را برای بررسی بودجه 1400 اعمال کردیم، گفت: به طور مثال این گزارش در میزان حقوق های این شرکت ها اثرگذار بود. در سال های قبل 75 تا 85 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی برای فعالیت این شرکت ها پیش بینی می شد در حالی که برخی از آن ها براساس قانون بودجه عمل می کردند و برخی دیگر براساس قانون تجارت عمل کرده و مجمع در آن ها تشکیل می شد و حقوق های 100 تا 150 میلیون تومانی پرداخت می شد در حالی که باید مشخص می شد که برگشت سرمایه و ارزش افزوده آن چقدر است.
وی با بیان اینکه این شرکت ها با وجود اینکه از امکانات بسیار برخوردار هستند اما خروجی ندارند، تصریح کرد: برای پاسخگویی این شرکت ها احکامی را پیش از بررسی بودجه تدوین کردیم که شرکت های دولتی را محدود کرده و آن ها را مکلف به اجرای قانون مجلس کردیم که این موضوع یکی از جنجال های جدی مجلس یازدهم بود.
قالیباف در تشریح اقدامات مجلس برای ساماندهی بودجه شرکت های دولتی، گفت: حقوق مدیران باید در سامانه ثبت شود و در صورتی که این امر اجرایی نشود تخلف محسوب شده و افرادی که آن را انجام نمی دهند متخلف هستند.
قالیباف در ادامه توضیحات بودجه شرکت ها گفت: در بحث شرکت ها مقرر شد سرمایه گذاری ها منطبق بر سیاست ها اعمال شود، نه آنکه شرکت ها به تشخیص خودشان به سرمایه گذاری بپردازند. شرکت هایی که ماموریت دولتی انجام می دهند نیز مانند شرکت های وابسته به دولت باید کار کنند و دولت باید رابطه خود با آنها را تعریف کند.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه خود با رئیس دیوان محاسبات اظهار کرد: براساس نتایج این جلسه، قرار شد گزارشات را برخط کنیم و مجلس هر دو یا سه ماه در جریان هزینهکردِ بودجه قرار گیرد تا نظارت دقیق تری را پیش ببریم.
۸۹ هزار میلیارد تومان برای همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در بودجه ۱۴۰۰ تعیین شده است
وی در ادامه پیرامون حقوق های نجومی و تبعیض و اختلاف و نابرابری های حقوقی تصریح کرد: یکی از موضوعات مهم دراصلاح ساختار بودجه، علاوه بر مباحث نظام پولی- گمرکی و برنامه ریزی های عملیاتی، مبحث حقوق است که ما در این زمینه و در حوزه شفافیت و انضباط مالی کار اساسی انجام دادیم. از جمله آن پرداختن به موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بود. ما در همسان سازی حقوق های صندوق های کشوری و لشگری اقداماتی را با توجه به تورم انجام داده بودیم، اما تامین اجتماعی که قشر کارگر ما را شامل می شود، مورد بی توجهی قرار گرفته بود، لذا در بودجه سال آینده 89 هزار میلیارد تومان برای همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در نظر گرفتیم.
قالیباف با بیان اینکه مجلس به دنبال کاهش رانت و از بین رفتن فقر است، گفت: در همین راستا سقف حقوق ها را محدود کردیم، لذا در سال آینده سقف حقوق ها که تا 21 برابر حداقل حقوق در نظر گرفته می شد به 15 برابر کاهش یافت. بیش از 85 درصد از کارمندان ما حقوق های کمتر از 10 میلیون تومانی دریافت می کنند که برای آنها افزایش 25 درصدی در سال 1400 لحاظ شد و برای سایر کارمندان و افرادی که بالای 10 میلیون تومان حقوق دریافت می کنند، قرار شد حداکثر 2 میلیون و نیم به حقوق آنها اضافه شود.
درحالی که پرستاران مالیات می دهند اما کسی که چندصد میلیون درامد درشبکه اجتماعی دارد، مالیات نمی دهد
رئیس قوه مقننه کشورمان در ادامه به مباحث مالیاتی بودجه سال 1400 اشاره کرد و افزود: هرچند برخی به مجلس فشار بسیاری آوردند، اما ما کوتاه نیامدیم و در این زمینه گام های مثبتی برداشته شد. در حالی که پرستاری که در بخش کرونا خدمت می کند مالیات می دهد اما مثلا افرادی که در شبکه های اجتماعی فعال هستند و بطور مثال شربت کرونا را تبلیغ می کنند و چندصد میلیون درآمد دارندهیچ مالیاتی پرداخت نمی کنند، مجلس شجاعانه مصوب کرد که از این فعالان شبکه های مجازی مالیات اخذ شود.
مجلس یازدهم، مثل خیبریها سوز دارد اما دود ندارد
وی یادآور شد: علیه مجلس یازدهم جوسازی های بسیاری صورت گرفت، اما ما مثل خیبری ها سوز داریم اما دود نداریم، لذا برای شفافیت، رفع تبعیض، رسیدگی به مناطق محروم و جلوگیری از فرار مالیاتی، گام های اساسی برداشته شد. در مجلس یازدهم ما برای شفافیت و رفع تبعیض و رسیدگی به مناطق محروم ،20 درصد مالیات ها برای کارهای تولیدی را کاهش دادیم ما با نظارت هایی که انجام خواهیم داد از مدیران امین و قوی حمایت کرده و با متخلفان برخورد می کنیم.
قالیباف گفت: با توجه به اینکه بسیاری از کسبهی جزء، همیشه ملزم به پرداخت مالیات بودند، ما در بودجه 1400 ، کسبهی جزء که در حوزه اصناف فعالیت می کنند و سالانه یکصد میلیون تومان درآمد دارند را از پرداخت مالیات معاف کردیم. نظارت بر نظام مالیاتی از مهمترین تصمیمات مجلس در جریان تصویب بودجه 1400 بود.
وی بیان کرد: پیشنهاد بنزینی در مجلس مطرح شد، اما به آن رأی موافق داده نشد، لذا این موضوع را به صورت طرح یا لایحه در مجلس دنبال می کنیم و به عنوان موضوع منتفی شده تلقی نخواهیم کرد. این پیشنهاد مرتبط با یارانه کالایی مخصوصاً در بخش انرژی است. با توجه به اینکه برخی از مردم از سهمیه یارانه بنزین استفاده می کنند و عده ای از این افراد ممکن است تا 5 خودرو نیز داشته باشند، اما در مقابل خانوارهایی هستند که به دلیل نداشتن خودرو، از یارانه این بخش محروم هستند، لذا در طرحی که دنبال خواهیم کرد برای رفع این تبعیض تدابیری اندیشیده خواهد شد.
رییس نهاد قانونگذاری کشورمان همچنین اظهار کرد: مجلس در مورد موضوعاتی که دنبال می کند، مصمم است. ما بیش از 32 هزار میلیارد تومان برای حوزه اشتغال منابع در نظر گرفتیم و در حوزه محرومیت زدایی بیش از 19 هزار میلیارد تومان برای 2200 نقطه مشخص کردیم. در این بخش به صورت مشخص آب، جاده و گازرسانی روستاها و موارد دیگر مشخص شده است.
قالیباف با اشاره به اقداماتی که در حوزه اشتغال برای سال آینده برداشته شده، گفت: گاهی در سازمان برنامه و بودجه، هزینه ای را برای ایجاد شغل اعلام می کنند و با توجه به مشاغل مختلف، اعداد و ارقام متفاوتی عنوان می شود و پس از تخصیص اعداد به آنچه بر روی کاغذ نوشته شده، اعلام می شود که برای فلان شغل مبلغی تخصیص یافته اما در عمل اتفاقی رخ نداده است، لذا نظارت های ستادی و میدانی اینجاست که مشخص می شود با سفر تفاوت دارد. ما وقتی از محرومیت زدایی صحبت می کنیم، به این معناست که برای کالبد منطقه مورد نظر اعم از جاده، بازآفرینی شهری و روستایی، اشتغال و محرومیت زدایی، منابعی را در نظر گرفتیم. ما با نظارت بر تخصیص های ملی، از هدررفت بودجه و تمرکز گرایی جلوگیری خواهیم کرد، زیرا بوروکراسی اداری و تمرکزگرایی موجب شده تا درآمدهایی که به زحمت کسب می کنیم به راحتی از بین رود.
رییس قوه مقننه تصریح کرد: بر همین اساس ما در بودجه سال 1400، بودجه اشتغال را به صورت استانی در نظر گرفتیم، لذا شورای برنامه ریزی هر استان و شهرستان، مبنای بودجه پروژه های خود را مشخص خواهند کرد. محرومیت زدایی نیز در همین راستا تحقق پیدا می کند. در راستای نظارت های ستادی نیز نمایندگان در حوزه های انتخابیه خود می دانند که اعتبارات در چه نقاطی باید هزینه شود. اعتبارات نیز به استان ها تخصیص داده می شود تا موضوعاتی مانند اشتغال از حالت تمرکزگرایی خارج شود.
وی در ادامه اظهار کرد: ما همچنین برای مشاغل و کارگاه هایی که در ایام کرونا ، کارگران خود را حفظ کردند تصمیم گرفتیم که جرایم و تاخیرات مالی آنها بخشیده شود. این اقدام در راستای حمایت از تولید انجام گرفت.
قالیباف تاکید کرد: در حقیقت تلاش می کنیم تا بودجه از حالت ردیفی خارج و عملیاتی شود، لذا برای آن پروژه تعریف کردیم و همچنین مشخص است که این پروژه ها توسط چه کسانی، در چه جغرافیایی و در چه سقفی باید انجام شود. دیوان محاسبات نیز بر این فرآیند نظارت می کند.
نقش مجلس در تحولات سال آینده محسوس خواهد بود
رئیس قوه مقننه افزود: با اصلاحاتی که در بودجه 1400 رقم خورد، نقش مجلس را در تحولات سال آینده خواهید دید.
بودجه ۱۴۰۰ بوی کشاورزی میدهد
رییس مجلس شورای اسلامی در مورد اقدامات انجام شده در حوزه کشاورزی توضیح داد: بودجه امسال بوی کشاورزی میدهد چرا که امنیت غذایی یکی از موضوعات جدی کشور در شرایط کنونی به شمار میآید و در تمام ساختار قانون بودجه به حوزه کشاورزی توجه شده، یکی از این اقدامات مجلس، تقویت صندوق بیمه است تا صندوق بتواند خسارات و آسیبهای کشاورزان را جبران کند.
در قانون بودجه 27 هزار میلیارد تومان برای بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است
الیباف اضافه کرد: خوشبختانه بخشودگی جریمه تسهیلاتی که به کشاورزان داده شده است نیز از سال 94 محقق شد؛ همچنین حدود 27 هزار میلیارد تومان برای بخشهای کشاورزی در نظر گرفته شده است در واقع مجلس به کشاورزی با اولویت ویژهای توجه کرده است.
وی با بیان اینکه در جای جای قانون بودجه سال 1400 جای پای موضوعاتی همچون تولید، اشتغال، معیشت و سلامت دیده میشود، گفت: در تمامی این مسائل به مناطق محروم همچون سیستان و بلوچستان، ایلام و خوزستان توجه ویژه شده و در اولویت قرار گرفتهاند.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به موضوع و سیاست مهم شفافیت و جلوگیری از رانت و تبعیض نیز در سراسر بودجه توجه ویژه شده است، افزود: در جای جای بودجه همچون مسائل گمرکی، مالیاتی، تسهیلات بانکی، عمران و ... موضوع شفافیت و جلوگیری از رانت و تبعیض دیده میشود.
گام اصلی مجلس؛ تمرکز بر برنامه هفتم توسعه
قالیباف ادامه داد: همچنین به منظور خنثیسازی تحریمها، گام اصلی مجلس را متمرکز به برنامه هفتم توسعه خواهیم کرد و امید است دولت آینده برنامهای محکم و قابل اجرا تنظیم کند که مردم سال به سال تحول را در حوزه مسائل اقتصادی مشاهده کنند./998/