۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۲
کد خبر: ۶۹۸۶۷۹
نویسنده کتاب هفتاد و دومین غواص:

پیروزی در کربلای ۵؛ دستاورد کربلای ۴ بود

پیروزی در کربلای ۵؛ دستاورد کربلای ۴ بود
حسام گفت: اگر چه شهدای غواص از مظلوم‌ترین شهیدان دفاع مقدس بودند، اما کربلای ۵ به عنوان موفق‌ترین عملیات نظامی به برکت خون همان شهدا و دستاورد کربلای ۴ بود.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، به همت انتشارات شهید کاظمی، سومین برنامه از دوره جدید سلسله نشست‌های تخصصی «قرار سه‌شنبه‌ها»، با موضوع رشادت‌های غواصان عملیات کربلای چهار برگزار شد؛ در این نشست حمید حسام؛ نویسنده آثاری همچون «هفتاد و دومین غواص»، «آب هرگز نمی‌میرد»، «وقتی مهتاب گم شد» و کریم مطهری؛ فرمانده گردان غواصی جعفر طیار و لشکر انصار الحسین(ع) همدان به‌ سخنرانی پرداختند.

نباید در معیارهای اهل ظاهر گرفتار شویم

حسام با اشاره به انگیزه نوشتن کتاب «هفتاد و دومین غواص» و نیز بازخوردهایی پس از انتشار کتاب گفت: ماجرای کربلای چهار به خاطر فضای نادرستی که در داخل و خارج درباره‌ آن شکل گرفته تا مدت‌ها مسکوت مانده بود، به همین خاطر حساسیت‌های زیادی درباره این عملیات وجود داشت و بعضی‌ها، حتی از میان دلسوزان هم به خطا فکر می‌کردند نباید به این موضوع پرداخت.

روح دفاع مقدس، گمشده زمان ما است

وی افزود: بخاطر دارم که وقتی کار اولم در اوایل دهه 70 که هنوز از جنگ فاصله چندانی نگرفته بودیم منتشر شد، هنوز کسی به سمت پرداختن به این عملیات و نوشتن از آن نرفته بود و برخی‌ها نگرانی‌هایی داشتند، اما من نگاهم این بود که نباید در معیارهای اهل ظاهر گرفتار شویم؛ اهل ظاهر فقط صورت ماجرای جنگ را می‌بینند و آن روزها را با حمله و آتش و خمپاره و تک و پاتک می‌شناسند اما جوهر جنگ ما متفاوت بود، دفاع ما سیرت و روحی داشت که آن را از جنگ‌های دیگر در طول تاریخ متمایز می‌کرد؛ روح دفاع مقدس، گمشده زمانه ما است.


نویسنده کتاب «هفتاد و دومین غواص» با تاکید به باورهای رزمندگان، اظهار داشت: عظمت روح دفاع مقدس به سبب اتصال به سرچشمه عاشورا بود؛ نادیده گرفتن این واقعیت و پرداختن به آن عملیات بدون درک معنا و جوهره آن، بُعد نادیده گرفته‌شده کربلای چهار است.

شهادت یا پیروزی هر دو برای رزمندگان کامیابی بود

حسام ادامه داد: آن‌هایی که در متن ماجرا نبودند، روی اتفاقات زمینی و مادی دست می‌گذارند و سخنان نادرست و ناپاکی می‌گویند، اما آن‌هایی که آن واقعه را از نزدیک دیدند، جز زیبایی به چشمشان نیامد؛ اگر ما هم برای آن نگاه مادی و زمینی اعتبار بیش از حد قائل شویم، به بیراهه می‌رویم و از مسیری که شهدا به درستی‌اش باور داشتند، منحرف می‌شویم. باور رزمندگان ما، نه فقط در کربلای چهار که در سراسر دفاع مقدس این بود که یا در عملیات به پیروزی می‌رسیم یا به شهادت که هر دو برای‌ رزمندگان کامیابی بود.

وی با اشاره به اعتقاد رزمندگان بیان کرد: درک حقایق دفاع مقدس جز با در نظر گرفتن سه واژه خداباوری، ولایت‌مداری و تکلیف‌پذیری ممکن نیست و همه بحث‌های دیگر در قیاس با این سه واژه، بحث‌های ثانویه‌ محسوب می‌شوند.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در توضیح چگونگی نوشتن کتاب «هفتاد و دومین غواص»، ابراز کرد: برای بازخوانی و روایت عملیات کربلای چهار دنبال کسی می‌گشتم که به‌جای گفتن از خودش، حرف همه بچه‌های حاضر در آن عملیات را بگوید. آقای مطهری – که امروز اینجا حاضر است - چنین کسی بود. صادق و صریح حرف می‌زند و صحبت‌هایش، صحبت‌های یک نسل است.

حسام با بیان اینکه در کربلای چهار، 72 نفر به آب می‌زنند و از میان‌شان فقط چهار نفر برمی‌گردند، تصریح کرد: دیگران همه شهید یا اسیر می‌شوند، یقین دارم که این چهار نفر برای گفتن و ثبت تاریخ برگشتند، برای رفع شبهات و انحرافات، باید شبهات را رفع کنیم تا به دام انحرافات نیفتیم.

وی فرماندهان عملیات کربلای چهار را مردان سنگرنشین ندانست و خاطرنشان کرد: آقای مطهری که آن شب گردنش تیر خورد، جلوتر از سایر رزمندگان به خط دشمن می‌زدند، این پیشقدم شدن فقط در کربلای چهار نبود، بلکه در تمام سال‌های دفاع مقدس رویه و روش فرماندهان ما چنین بود. 

عملیات کربلای چهار، بی‌دستاورد نبود

مطهری که به عنوان فرمانده در عملیات غواصان خط‌ شکن حضور داشت و فداکاری و جانبازی همرزمانش و نیز شهادت بسیاری از آن‌ها را به چشم دیده بود، گفت: عراقی‌ها آدم‌های بی‌جان و بی‌حال و ترسویی نبودند، برخلاف آنچه در بیشتر فیلم‌های سینمایی نشان داده می‌شود که در اولین حملات ما خود را می‌باختند و تسلیم می‌شدند؛ اصلا چنین نبود.

وی با اشاره به روحیه لشکر بعثی ها عنوان کرد:  تا زمانی که اسلحه پُر دستشان بود، دست‌هایش را به نشانه تسلیم بلند نمی‌کردند، ما در مواجهه با آن‌ها همیشه کار سختی در پیش داشتیم و اگر به پیروزی می‌رسیدیم، نه به خاطر سستی و ترس آن‌ها، بلکه نتیجه عنایت خدا و سرسختی و فداکاری رزمندگان ما بود، آن‌هم در نبرد نابرابری که در آن معمولا با کلاشینکف به جنگ تیربار می‌رفتیم.

فرمانده گردان غواصی جعفرطیار با مروری بر خاطراتش، اظهار کرد: در عملیات کربلای چهار، همه نوع انسانی از نظر تیپ و قیافه و اعتقاد وجود داشت اما رفته رفته همه به یک رنگ و قیافه و اعتقاد تبدیل شدند.

وی در ادامه با اشاره به شب عملیات کربلای چهار ابراز کرد:  دشمن آنقدر مجهز بود که توپ ضدهوایی را روی آب هدف گرفته و بچه‌های ما را با آن می‌زد، اما باید خط را می‌گرفتیم، بچه‌ها یکی پس از دیگری شهید می‌شدند و همان زمان گلوله‌ای به گلوی من خورد و از هوش رفتم، به هوش که آمدم، خط شکسته شده بود، اما اطرافم بچه‌هایی را می‌دیدم که تا همین چند دقیقه پیش همراهم بودند و حالا شهید شدند. 

پیروزی در کربلای ۵؛ دستاورد کربلای ۴ بود

مطهری عملیات کربلای چهار را بی دستاورد ندانست و تصریح کرد: درست است که عملیات کربلای چهار، مظلوم‌ترین عملیات است و شهدای غواص که تعدادی از آن‌ها با دست‌های بسته زنده به گور شدند جزء مظلوم‌ترین شهدای ما هستند، اما آن عملیات بی‌دستاورد هم نبود.

وی در پایان با اشاره به دستاورد کربلای چهار گفت: عراقی‌ها خیال می‌کردند کار ما تمام شده و در شهرهای خودشان جشن گرفتند، حتی صدام به شکرانه این پیروزی به مکه رفت ولی ظرف 15 روز، به فرمان امام خودمان را دوباره سازماندهی کردیم و عملیات کربلای پنج را به اجرا گذاشتیم که یکی از موفق‌ترین و بزرگ‌ترین عملیات‌های ما بود؛ این موفقیت به دنیا نشان داد که ایران حتی اگر ضربه سختی هم بخورد، باز می‌گردد و جبران می‌کند این دستاورد بزرگ به برکت خون شهدای عملیات کربلای چهار حاصل شد.

علاقمندان جهت تهیه کتاب «هفتاد و دومین غواص» و دیگر آثار نویسنده می توانند از طریق سایت nashreshahidkazemi.ir یا ارسال نام کتاب به سامانه پیامکی ۳۰۰۰۱۴۱۴۴۱ کتب را تهیه نمایند.

گفتنی است این برنامه هر هفته سه شنبه ساعت 15:30 در طبقه اول ساختمان ناشران با حضور اهالی کتاب و نشر برگزار می شود.

ارسال نظرات