۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۳
کد خبر: ۶۹۹۴۰۷

تعدادی از دانش‌آموزان با گوشی همراه سؤالات را در فضای مجازی انتشار می‌دهند!

تعدادی از دانش‌آموزان با گوشی همراه سؤالات را در فضای مجازی انتشار می‌دهند!
مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد: سندی مبنی بر اینکه یک دقیقه قبل از شروع امتحان، سؤالات افشا شده باشد، وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری رسا، مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به گزارش این خبرگزاری به نقل از دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت تحت عنوان «لو رفتن سؤالات در امتحانات نهایی 10 دقیقه بعد از شروع آزمون»، اعلام کرد:

*تعداد انگشت شماری از دانش‌آموزان با استفاده از گوشی همراه تصویر سؤالات را در فضای مجازی انتشار می‌دهند!

به ضرس قاطع اعلام می‌نماید: در سنوات اخیر با استفاده از روش ارسال الکترونیکی، سؤالات رمز شده به حوزه‌های اجرا؛ تا زمان ارسال رمز و بازگشایی و تکثیر سؤالات، دسترسی به آن امکان پذیر نیست و تاکنون نیز سند معتبر یا گزارشی از طرف هیچ یک از مراجع نظارتی و کانال‌های تلگرامی مبنی بر اینکه حتی یک دقیقه قبل از شروع امتحان، سؤالات افشا شده باشد، وجود ندارد، اما در مواردی پس از شروع امتحان، تعداد انگشت شماری از دانش‌آموزان با استفاده از گوشی همراه و... که به صورت غیرقانونی با خود به جلسه امتحان می‌برند، تصویر سؤالات را در فضای مجازی انتشار می‌دهند یا پس از چند دقیقه از شروع امتحان، پاسخنامه خود را تحویل و از جلسه خارج می‌شوند و تصویر سؤالات را برای گردانندگان کانال‌های تلگرامی ارسال می‌کنند که این تصاویر مورد سوء استفاده برای عملیات روانی و کلاهبرداری از دانش‌آموزانی که برای امتحان آماده نیستند، قرار می‌گیرد.

بدیهی است این اقدام به معنی لو رفتن سؤالات نیست، چون در زمانی اتفاق می‌افتد که دانش‌آموزان در جلسه امتحان حضور دارند و تحت نظارت مراقبین مشغول پاسخگویی به سؤالات هستند. در ضمن با توجه به نشانه‌گذاری بر روی برگه‌های سؤالات، در بیشتر موارد به سرعت دانش‌آموز عامل انتشار تصویر شناسایی و طبق مقررات با آن برخورد قاطع انجام می‌گیرد.

* برخورد قاطع با دانش‌آموزان متخلف

در برخورد با متخلفین، بر اساس آیین‌نامه رسیدگی به تخلفات امتحانات، مصوب شورای عالی آموزش و پرورش، مجازات دانش‌آموزانی که در جلسه امتحان موبایل و یا وسایل غیر مجاز دیگر همراه داشته باشند، حتی اگر مورد استفاده قرار ندهند، به گونه‌ای است که نمره درسی که در حال امتحان هستند، صفر منظور می‌شود و اگر از آن ابزار غیر مجاز برای انتشار تصاویر سؤالات یا استفاده از پاسخ‌های که ارسال شده استفاده کنند، نمره کلیه دروس صفر و متخلف، از امتحانات نوبت بعدی محروم می‌شود.

بر این اساس در سراسر کشور، دانش‌آموزان پیش از ورود به محل برگزاری امتحانات، با استفاده از ابزارهای الکترونیک(راکت‌های موبایل یاب و...)، بازدید‌بدنی می‌شوند و در حین برگزاری امتحانات به نسبت هر بیست دانش‌آموز یک مراقب ثابت و علاوه بر آن چندین نفر، رابط و ناظر بر رفتار دانش‌آموزان نظارت می‌کنند.

*افراد فرصت طلب و سودجو  مبادرت به ایجاد کانال در فضای مجازی پیام‌رسان‌ها می‌کنند

لازم به ذکر است با توجه به اهداف امتحانات نهایی، از ارزشیابی ملاکی و سؤالات حل کردنی، تشریحی گسترده پاسخ (برای سنجش سطوح مختلف یادگیری) و تعداد اندکی سؤالات کوتاه پاسخ و چند گزینه‌های استفاده می‌شود. لذا بکار بردن اصطلاح حافظه محور و کوتاه پاسخ برای توجیه کردن ادعای دسترسی آسان به پاسخ سؤالات امتحانات نهایی نادرست است.

در مورد ورود تجهیزات جدیدی که دبیرکارگروه آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت از آنها به عنوان ابزارهای خیلی کوچک جاسوسی یاد نموده و گفته است در پاک کن، خودکار، هندزفری خیلی کوچک و... جاسازی می شوند، با اعمال  همه تدابیر لازم احتمال ورود این تجهیزات وجود دارد و نه تنها آموزش و پرورش و سازمان سنجش آموزش کشور، سایر وزارتخانه‌ها و سازمان‌های برگزار کننده آزمون‌های ملی در حال حاضر ابزاری برای کشف کامل آنها در اختیار ندارند.
اما نکته مهم، زمان و نحوه استفاده احتمالی از این ابزارها برای دریافت پاسخ سؤالات از سوی متخلفین است که؛ اولاً دسترسی به آنها برای تعداد انگشت‌شماری از دانش‌آموزان میسور است که جنبه موردی پیدا می‌کند نه تقلب گسترده، ثانیاً دریافت پاسخ سؤالات حل کردنی و تشریحی توسط این ابزارها و بهره برداری از آن، زیر نظر چندین مراقب و ناظر کار چندان آسانی نیست.

با این وجود، اینگونه وقایع موضوعاتی جدید و مختص امتحانات آموزش و پرورش نیست و از سال ۱۳۹۷ که شیوه الکترونیکی ارسال سؤالات رمز شده به حوزه‌های امتحانی مورد استفاده قرار گرفته (و در هر نوبت نسبت به نوبت‌های قبل کارآمدتر شده)، افراد فرصت طلب و سود جو  مبادرت به ایجاد کانال در فضای مجازی پیام‌رسان‌ها نموده و سعی در فریب و ایجاد اختلالات روحی و  روانی در بین دانش‌آموزان در ایام  امتحانات دارند که در این رابطه وزارت آموزش و پرورش مراتب را از طریق پلیس فتا پیگیری نموده و در هر نوبت تعدادی از آنها شناسایی و با شکایت دفتر حقوقی وزارت متبوع، به مقام قضایی معرفی و مورد پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند.

* تخلف تعداد بسیار اندکی از دانش‌آموزان را نمی‌توان مبنایی برای خدشه کلی به صحت برگزاری امتحانات قرار داد
 
 در پایان اعلام می‌نماید: مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی، با همکاری سایر واحدهای ذی‌ربط وزارت متبوع، تلاش برای ارتقای صحت، امنیت و کیفیت فرآیندهای برگزاری امتحانات نهایی پایه دوازدهم (طراحی سؤالات، ارسال الکترونیکی سؤالات، صدور شیوه نامه‌های استاندارد برای برگزاری، تصحیح الکترونیکی و‌.‌..) را وظیفه ذاتی خود می‌داند تا با تدوین و اجرای دقیق شیوه‌نامه‌ها و رعایت مقررات، امتحانات نهایی را به بهترین نحو ممکن برگزار نماید، اما تخلف تعداد بسیار اندکی از دانش‌آموزانی که بعضاً به سرعت شناسایی و مطابق آیین‌نامه‌های رسیدگی به تخلفات امتحانی با آنها برخورد قاطع می شود را نمی‌توان مبنایی برای خدشه کلی به صحت برگزاری امتحانات قرار داد و زحمات و  خدمات هزاران مدیر مدرسه و معلم شریف، امانتدار، صدیق، سخت کوش ‌و... که در بیش از ۶ هزار حوزه اجرا  امتحانات نهایی را در سراسر کشور برگزار می کنند، زیر سؤال برد و باعث نگرانی و دلسردی دانش‌آموزان سخت‌کوش و درست کار و اولیای آنان شد.

انتهای پیام/

ارسال نظرات