میقاتی در آستانه انتصاب دوباره به پست نخستوزیری لبنان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از درحالی که گفته میشود در میان نامزدهای مطرح شده برای نخست وزیری آینده لبنان همچنان «نجیب میقاتی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور این کشور بیشترین شانس را دارد، منابع نزدیک به او اعلام کردند که ما حرفی خارج از چارچوبهای پارلمانی درباره این موضوع نداریم.
این منابع در پاسخ به این سوال که آیا انتخاب نجیب میقاتی به عنوان نخست وزیر مکلف به تشکیل دولت جدید لبنان قطعی شده است یا نه گفتند، پاسخ این سوال با نمایندگان پارلمان است و همه چیز بعد از انجام رایزنیهای الزامآور پارلمانی مشخص میگردد و ما باید منتظر تصمیم نمایندگان باشیم.
در همین چارچوب شخص نجیب میقاتی در مراسم جشن فارغ التحصیلی دانشجویان در طرابلس طی سخنانی اعلام کرد که دیگر نمیتوان موعد انتخاب نخستوزیر و تشکیل دولت جدید را به تعویق انداخت و باید این روند سریع انجام گیرد. دولت فعلی چند طرح در زمینه اصلاحات را مطرح کرده که در انتظار تصویب نهایی در پارلمان است و هرگونه تعلل در این زمینه شرایط را سخت و پرهزینه میکند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برای ریاست دولت جدید نامزد خواهد شد یا اینکه بر مواضع قبلی خود در عدم پذیرش منصب نخست وزیری این کشور پایبند است ، گفت، ما با اعتقادات شفاف ملی و شخصی آماده خدمت به مردم هستیم اما تبدیل شدن جایگاه نخست وزیری و شخص نخست وزیر به عرصه تسویه حسابهای شخصی را قاطعانه رد میکنیم.
نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان تاکید کرد، کسانی که فکر میکنند با ایجاد سر و صدا و هیاهو و جنجالهای سیاسی و رسانهای میتوانند ما را از مواضع خود عقب برانند در اشتباه هستند.
از طرف دیگر یک منبع سیاسی در گفتگو با روزنامه الدیار اعلام کرد که نجیب میقاتی مواضع خود را به همه احزاب اعلام و بر رد هرگونه پیششرطی در قبال پذیرش ماموریت تشکیل دولت جدید تاکید کرده است و نمیپذیرد که در این زمینه تحت فشار و باجگیری قرار داشته باشد. همچنین نجیب میقاتی مانند هر نخست وزیر دیگری خواهان کسب حداکثر آراء نمایندگان است. اما از آنجایی که اکنون اکثریت در پارلمان وجود ندارد و ترکیب پارلمان جدید در هم تنیده شده، ساز و کار انتخاب نخست وزیر مکلف دشوار میشود.
طبق اطلاعاتی که احزاب سیاسی لبنان فاش کردهاند، همچنان شرایط در روند تشکیل دولت و انتخاب نخست وزیر مکلف به نفع نجیب میقاتی است و هنوز رقیب جدی برای او پیدا نشده است. به این صورت که انتظار میرود در تاریخ مقرر برای انتخاب مامور تشکیل دولت در پنجشنبه هفته جاری، نجیب میقاتی این ماموریت را برعهده بگیرد؛ مگر اینکه اتفاق غافلگیرکنندهای بیفتد که خارج از محاسبات سیاسی باشد.
از طرف دیگر منابع آگاه لبنانی گزارش دادند که «نبیه بری» رئیس پارلمان این کشور همچنان از نجیب میقاتی حمایت میکند. میقاتی همچنین از حمایت جنبش امل و حزب الله برخوردار است و درصد زیادی از نمایندگان اهل سنت و نمایندگان مستقل نیز قصد دارند به او رای دهند.
«الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان در همین زمینه روز گذشته با نبیه بری دیدار داشت و آنگونه که منابع گزارش میدهند نبیه بری تاکید کرده بود که جایگزینی برای نجیب میقاتی در شرایط فعلی وجود ندارد. به ویژه اینکه او از حمایت لازم در میان مولفه اهلسنت برخوردار بوده و روابط بین المللی و منطقهای خوبی دارد. بنابراین بعد از اینکه «سعد حریری» نخست وزیر اسبق لبنان برای مدت نامعلوم از عرصه سیاسی این کشور کنارهگیری کرده، نجیب میقاتی همچنان برجسته ترین گزینه برای نخستوزیری آینده لبنان محسوب میشود.
از طرف دیگر جریان آزاد ملی به ریاست «جبران باسیل» که همچنان مخالف انتخاب مجدد نجیب میقاتی به عنوان نخست وزیر جدید لبنان است تاکید کرده که در حال حاضر هیچ گزینه دیگری را به جای میقاتی معرفی نکرده و همچنین با هیچ گروه دیگری در خصوص حضور یا عدم حضور در دولت آینده و خواستهها و شرایطی که این جریان در این زمینه دارد صحبت نکرده است.
تکاپوی دوباره سفیر عربستان در عرصه سیاسی لبنان
اما در این میان نکته قابل توجه تحرکات «ولید البخاری» سفیر عربستان سعودی در بیروت است. در حالی که منابع گزارش میدهند ولید البخاری از مداخله در روند تشکیل دولت جدید لبنان ناامید شده است، او روز گذشته بعد از بازگشت از ریاض در منزل خود با شیخ «عبداللطیف دریان» مفتی اهل سنت لبنان برای دومین بار طی چند روز گذشته دیدار کرد. دو طرف در این دیدار درباره «فواد سنیوره» نخست وزیر اسبق لبنان صحبت کردند.
منابع گزارش دادند که ولید البخاری همچنین دیدارهایی با برخی از نمایندگان اهل سنت به شکل علنی و پنهانی داشته است و همچنین با نمایندگان مستقل نیز ارتباط دارد.
بر اساس این گزارش هرچند که عربستان امیدی ندارد بتواند بر روند تشکیل دولت لبنان تاثیر گذار باشد و موضع علنی خود را درباره تعیین نخست وزیر جدید لبنان و یا انتصاب دوباره نجیب میقاتی به این منصب ابراز نکرده است اما شواهد نشان میدهد که سعودیها قصد حمایت از نجیب میقاتی را ندارند.
فواد سنیوره نیز در این بین در تلاش برای تاثیرگذاری بر آرای نمایندگان اهل سنت است تا گزینه دیگری را به جای نجیب میقاتی انتخاب کنند اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
«میشل عون» رئیس جمهوری لبنان 23 ماه جاری میلادی را به عنوان تاریخ آغاز رایزنیهای الزامآور پارلمانی برای معرفی نامزد نخست وزیری آینده تعیین کرد تا دولت جدید این کشور در مدت زمانی کوتاه تشکیل شده و باب رسیدگی به امور مهم باز گردد؛ به ویژه اینکه ماه اکتبر نیز باید رئیس جمهور جدید لبنان انتخاب شود.
انتهای پیام/