آمادگی عربستان برای مذاکرات دیپلماتیک با ایران/ گفتوگوها با آمریکا غیرمستقیم است
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز در آخرین نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
خطیبزاده در ابتدا با بیان اینکه آمریکا به عنوان یکی از مدعیان حقوق بشر بزرگترین ناقض حقوق انسانها طی چند دهه گذشته در اقصی نقاط جهان بوده است، گفت: این هفته یادآور اتفاقات ناگواری در مورد حقوق مردم ایران است که همه توسط آمریکا رخ داده است.
وی به سفر لاوروف به تهران و رایزنی تلفنی امیرعبداللهیان با وانگ یی همتای چینی و همچنین گفتوگو با همتای عمانی در هفته گذشته اشاره کرد.
سفر امروز امیرعبداللهیان به ترکیه/ وزیر خارجه بعد از آن به ترکمنستان میرود
این دیپلمات ارشد ایرانی با اشاره به سفر امروز امیرعبداللهیان به ترکیه گفت که وزیر خارجه پس از آن عازم ترکمنستان میشود تا در نشست وزرای خارجه کشورهای حوزه خزر شرکت کند.
الکاظمی نکات عربستان را به ایران منتقل کرد/ آمادگی عربستان برای ارتقای مذاکرات در سطح دیپلماتیک
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به تهران گفت: سفر الکاظمی به تهران از پیش برنامه ریزی شده بود و این سفر در چارچوب موضوعات دوجانبه و تحولات منطقهای معنا پیدا میکرد از جمله نقش مثبت و سازندهای که بغداد در ماههای گذشته در روابط ایران و عربستان ایفا کرده است. در این سفر درباره موضوعات اقتصادی و پروژههایی که معطل مانده و یا در حال انجام است، تبادل نظر انجام شد. در خصوص مراودات مردمی و رفت و آمدها گفتوگو شد. روابط دو کشور چند لایه و راهبردی است و همواره این موضوعات پیگیری میشود و متعاقب سفری است که چند وقت پیش وزیر خارجه عراق به ایران داشت.
وی ادامه داد: یکی از ابعاد دیگر این سفر نقشی است که عراق در گفتوگوهای ایران و عربستان ایفا میکند. پنج دور گفتوگوها در بغداد برگزار شده و از نقش عراق تقدیر میکنیم. الکاظمی نکاتی را از طرف عربستان به ما منتقل کرد براساس آنچه شنیدیم طرف عربستان این آمادگی را دارد که در سطح دیپلماتیک مذاکرات ارتقا یافته و این مذاکرات در بغداد ادامه یابد و بزودی تاریخ آن معلوم میشود و این کار در سطح دیپلماتیک جلو میرود. توافقی بود که مقدمات سفر هیأتهای فنی برای بازدید از سفارتخانهها انجام میشود که همه طی روزهای آتی پیگیری خواهد شد.
زمان و مکان مشخص است/ چند ساعت آتی تصمیمات نهایی اتخاذ میشود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره مکان و زمان مذاکرات رفع تحریمها نیز خاطرنشان کرد: هم زمان قطعی شده و هم مکان تقریبا مشخص است. اجازه دهید تا چند ساعت آتی تصمیمات نهایی اتخاذ شود و درباره محل تصمیم نهایی اعلام خواهد شد. پیامها رد و بدل و نظرات گفته شده است. انشاءالله یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس میزبان خواهد بود و این ملاقات طی روزهای آتی و در همین هفته انجام خواهد شد. شاید تا پایان امروز با توجه به پیامهایی که رد و بدل میشود، مشخص خواهد شد.
در محتوا و در شکل توافقاتی شده است
خطیب زاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه آیا بورل در سفرش به تهران پیامی را از طرف آمریکا به ایران منتقل کرده است و آیا ایران بسته جدیدی را ارائه داده است؟ اظهار داشت: بورل در تماسهایی که بعد از تحولات چند هفته اخیر به ویژه قطعنامه آژانس داشت و چه قبل و چه بعد از آن تلاش جدی صورت داد که این مذاکرات ادامه یابد و از نقش تسهیل گری اتحادیه اروپا و شخص بورل در این زمینه قدردانی میکنیم.
وی ادامه داد: در تماسهایی که آقای بورل داشت یکی از موضوعاتی که درخواست داشت این بود که این گفتوگوها براساس بسته پیشنهادی ایران که قبل از قطعنامه داده شده بود جلو برود و آقای امیرعبداللهیان پیشنهاد کرد که بورل به ایران بیاید و در تهران پاسخهایی که آمریکا تا آن زمان احتمالا میداد را بررسی کنند. آقای بورل به ایران آمد و گفتوگوهای مفصلی در ایران انجام و نظرات طرف آمریکایی را منتقل کردند و مهمترین موضوعاتی که گفتند این بود که آمریکا تعهد داده به کلیه آنچه در برجام و ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ عمل میکند و انتفاع اقتصادی ایران و آن چرخه را تضمین میکند. البته متعهد شدند به موضوعات اختلافی بپردازند.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: امیرعبداللهیان و بورل گفتوگوهای خصوصی یک ساعتهای با حضور معاونان داشتند و درباره ابعاد مختلف ادامه مذاکرات صحبت کردند. البته در این ملاقات درباره موضوعات دیگری که امیرعبداللهیان به آن اشاره کرد نیز صحبت شد. اینکه در محتوا و در شکل در هر دو موضوع توافقاتی شده است را میتوانم تأیید کنم، ولی اینکه آیا براساس برنامه ریزی که پیش بینی میشود آمریکاییها خواهند آمد و در عمل نشان خواهند داد که از میراث ترامپ عبور خواهند کرد و خواهند پذیرفت که عضو مسؤولی باشند، باید منتظر باشیم و ببینیم.
وی تصریح کرد: ما با این تعهد میرویم که در کوتاه ترین زمان ممکن این چند موضوع باقیمانده را به سرانجام برسانیم و امیدواریم پیامهایی که بورل آورد در عمل نیز مشاهده شود.
گروه بدنامان در آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره حضور مایک پنس و پامپئو در نشست منافقین و اظهارات آنها مبنی بر اینکه اگر توافقی حاصل شود از آن خارج میشویم و اینکه اگر احیای برجام رخ دهد و دولت بایدن کنار برود و دولت بعدی بر سر کار بیاید چه تضمینی برای عدم خروج آمریکا از برجام وجود دارد؟ اظهار داشت: در خصوص اسامی که نام بردید چیز جدیدی برای ما نیست. گروه بدنامان یک گنگ بدنامی دارند که هر از چند وقتی دور هم جمع میشوند و کلوب بدنامی خود را تشکیل میدهند. اینها ورشکستگانی هستند که تلاش میکنند اشوه الناس خودشان را پیدا کنند و با هم جلسه بگذارند.
وی ادامه داد: این نشان میدهد که آمریکا و مقامات آمریکایی در همه حوزههایی که ادعا میکنند دروغ میگویند و نفاق دارند و اهل دورویی و ریا هستند، نه به حاکمیت کشورها احترام میگذارند و نه اینکه تروریستی بودن گروهکها برایشان مهم است. تنها چیزی که برای آنها مهم است نفع حزبی و شخصی و چند دلار بیشتر برای بازارهای انتخاباتیشان است.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: البته جمهوری اسلامی ایران همواره از مسیرهایی که باید این نقضها را پیگیری کرده است و باز هم میکند. بدانید اولین بار و آخرین بار نیست ولی آنهایی که به زباله دان تاریخ میپیوندند همین بدنامان هستند.
اگر امروز قدمهای بیشتری برنمیداریم از باب نخواستن است نه نتوانستن
خطیبزاده خاطرنشان کرد: درباره تضامین آمریکا نشان داده که تا چه میزان غیرقابل اعتماد است و نشان داده تا چه میزان به آنچه امضا میکند و تعهد میکند، پایبند نیست و نشان میدهد از همه ابزارها استفاده میکند برای اینکه محتوای توافقات را خالی کرده و تعهدات را انجام ندهد. آنچه به ما میگویند خلاف عملی است که تا به امروز انجام شده است. لذا ما با قاطعیت و جدیت این مذاکرات را با فرض عدم اعتماد قطعی به طرف آمریکایی جلو بردیم.
وی ادامه داد: بزرگترین تضمین برای ملت ما توانمندیهای خودشان است. طرف مقابل یک بار خروج انجام داد و دید که ما در هیچ حوزهای یک گام عقب نمینشینیم و دید اگر اراده کنیم همه چیز را میتوانیم به سرعت به نقطه اول برگردانیم و بالاتر اینکه میتوانیم قدمهای بیشتری را برداریم. اگر امروز قدمهای بیشتری برنمیداریم از باب نخواستن است نه نتوانستن. اینکه ما براساس نیازهای طبیعی خود عمل میکنیم و این را در عمل دیدند. آنچه به عنوان تضمین ذاتی و توانمندی این ملت است چیزی است که همواره حفظ میکنیم.
وی افزود: البته تضامین مختلف هم در این توافق دیده شده که ما درباره آنها حساس هستیم و اینها باید جمع بندی و نهایی شود.
امیدواری به کاهش تنشها در عراق
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تنشهای اخیر در عراق بین دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی بر سر برخی مناطق گازی مشترک و احتمال درگیری نظامی در این زمینه گفت: موضوعات داخلی عراق را با حساسیت و از نزدیک پیگیری میکنیم ولی مرتبط به خود عراق است. اقلیم کردستان عراق نشان داده که در طی سالهای گذشته به مفاهمه و ادبیات مشترکی با دولت مرکزی عراق رسیده است.
وی ادامه داد: ما همواره خواستار وحدت، همکاری و هم اندیشی طیفهای مختلف عراق و دولت مرکزی با بخشهای مختلف بودهایم. الان هم همان موضع را داریم و تلاش کردیم این جهات به هم نزدیک شوند و امیدواریم این تنشها کاهش یابد.
گفتوگوها در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس درباره ابعاد هستهای نیست و غیرمستقیم است
وی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات منتشر شده به نقل از علی باقری مبنی بر اینکه حضور بورل هیچ ربطی به محتوای برجام نداشته؟ اظهار داشت: آنچه در مذاکرات آتی در چند روز آینده انجام میدهیم اولا درباره ابعاد هستهای نیست چون ابعاد هستهای یک بار جمع بندی شده و تنها درباره بخشهای اختلافی است که در خصوص رفع تحریمها باقی مانده است. آنچه در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس انجام میشود فقط در مورد چند موضوع باقیمانده در حوزه رفع تحریمهاست ولذا هیچ چیزی به توافقات انجام شده در وین افزوده نخواهد شد و چیزی هم کاسته نخواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آقای امیرعبداللهیان هم اشاره کرد، آقای بورل که در این جا بود در نقش تسهیل گیری است. آنچه بین ما و طرف مقابل انجام میشود موضوعات محتوایی است. این گفتوگوها در ادامه فرمتی است که در وین بود یعنی به صورت غیرمستقیم انجام خواهد شد و صرفا در خصوص موضوعات اختلافی است که در آخرین جلسه وین باقیمانده خواهد بود. امیدواریم نتایج را مثبت ببینیم. توپ در زمین واشنگتن است، با پاسخ اگر بیاید مطمئن باشید که به سرعت میشود این کار را انجام داد.
بریکس پلاس
خطیبزاده درباره حضور ایران در نشست بریکس پلاس هم گفت: بریکس یک پیمان بینالمللی به معنای خاص نیست، ولی سازوکار ابتکاری و دارای ابعاد مختلف است. حدود ۳۰ درصد تولید ناخالص جهانی و ۴۰ درصد جمعیت جهان و نزدیک به ۲۷ درصد مساحت جغرافیایی جهان در حوزه بریکس تعریف میشود. سال ۲۰۱۵ که بانک پولی بریکس ایجاد شد، حرکت جدیدی بر خلاف گروه هفت بود. اینها همکاریهای جنوب - جنوب را پیگیری میکنند، هر چند پنج تا از اعضای بریکس از اقتصادهای گروه ۲۰ هستند.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: آقای امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران درخواست عضویت را ارسال کرد و براساس رایزنیهای انجام شده رئیس جمهور چین از رئیس جمهور کشورمان دعوت کرد است و آیتالله رئیسی شرکت و سخنرانی کرد. اقدام رو به جلویی بود و امیدواریم در ادامه بتوانیم ارزش افزودهای داشته باشیم و بریکس هم ارزش افزودهای برای ما در ادامه مسیر داشته باشد.
استقبال از پیشرفت و ارتقای روابط با مصر
وی در پاسخ به سؤالی درباره مناسبات ایران و مصر و اینکه آیا قرار است الکاظمی پیامی را از سوی ایران به مصر منتقل کند؟ بیان کرد: دفتر حفاظت منافع ایران در قاهره باز است و کارش را انجام میدهد. ایران و مصر دو کشور تاریخ ساز و تمدن ساز در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا هستند و روابطشان در جهان اسلام به عنوان دو کشور مهم در جهان اسلام همواره حائز اهمیت بوده است و هر گونه ارتقای روابط بین دو کشور، منتفعان آن منطقه، دو ملت و جهان اسلام و حوزه تمدنی همسان و نزدیک به هم است. قطعا جمهوری اسلامی ایران استقبال میکند که بتوانیم به سمت پیشرفت و ارتقای روابط حرکت کنیم.
جمهوری اسلامی ایران لنگرگاه ثبات در منطقه
خطیبزاده در پاسخ به خبر منتشر شده وال استریت ژورنال درباره برگزاری نشستی مخفیانه از سوی آمریکا و کشورهای عرب منطقه در شرم الشیخ در خصوص توانمندیهای نظامی و پهپادی ایران بیان کرد: گزارش وال استریت را صبح دیدم. بعضی از رسانهها علاقهمندند هر سه ماه یک بار یک چیزی را در راستای اهداف سیاسی باز نشر دهند و چند ماه پیش هم این گزارش عینا منتشر شده بود. همان موقع موضع گیری کردم. نفس اینکه آمریکا و رژیم جعلی اشغالگر قدس تلاش میکند ناامنی را در این منطقه نهادینه کند بر همه آشکار است.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران لنگرگاه ثبات در منطقه است و قطعا اجازه نمیدهد آنهایی که بیشترین تخریب را انجام دادند و چندین جنگ را در این منطقه آغاز کردند به این اقدامات ادامه دهند. جنگ در این منطقه یک استثنا بود و با تشکیل این رژیم غاصب و جعلی و مهندسی شده، خشونت به منطقه آمد و بعد هم با جنگهایی که در افغانستان و عراق اتفاق افتاد، جنگ را تبدیل به یک نُرم در منطقه کردند و اینها بانیان ناامنی در منطقه هستند.
امیدواریم بعد از به نتیجه رسیدن گفتوگوها در هفتههای آتی شاهد رایزنیهای منظمی بین ایران و اتحادیه اروپا باشیم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا سفر بورل دستاورد غیربرجامی هم خواهد داشت؟ گفت: موضوعات دیگری به شمول موضوعات کنسولی صحبت کردیم البته موضوعات کنسولی یعنی تمامی اتباع ما در برخی کشورهای مختلف اروپا و به ویژه دیپلمات ما که با نقض بدیهیترین مقررات بینالمللی در زندان است. درباره موضوعات منطقهای و دوجانبه صحبت کردیم و با یک جلسه این موضوعات به نقطه تفاهم نمیرسد و باید حرکتهای دیگری آغاز شود. امیدواریم بعد از به نتیجه رسیدن گفتوگوها در هفتههای آتی شاهد رایزنیهای منظمی بین ایران و اتحادیه اروپا باشیم.
تغییر محل مذاکرات یک موضوع کاملا عادی لجستیکی
خبرنگاری درباره تغییر محل مذاکرات از وین به یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس پرسید که خطیبزاده پاسخ داد: در تعیین محل مذاکرات مهمترین چیز راحتی طرفهای مختلف و آمادگی میزبان است و یک موضوع کاملا عادی لجستیکی است. آنچه ما میخواهیم انجام دهیم به عنوان گفتوگوهای آتی موضوع رفع تحریمی است ولذا نباید در خصوص این موضوعات این قدر نشانه گذاری کرد و این مذاکرات میتواند در هر کشوری انجام شود. فرض اینکه میزبان روابط مناسبی با همه طرفها داشته باشد و از لحاظ لجستیکی راحتی داشته باشد و نباید نشانه گذاری خاصی در این زمینه انجام شود.
تا همه چیز توافق نشود، هیچ چیز توافق نمیشود
خبرنگاری از خطیبزاده پرسید آیا در هیچ دوران مذاکرات آتی و بعد از آن توقفی در غنی سازی در نطنز و فردو اتفاق نخواهد افتاد؟ که وی پاسخ داد: تا همه چیز توافق نشود، هیچ چیز توافق نمیشود. منتظر هستیم که ببینیم طی هفتههای آتی به نقطه توافق میرسیم. آنچه ایران انجام داده همه برگشت پذیر است به شرطی که طرف مقابل هم بلافاصله به تعهداتش عمل کند.
هیچ کس کنار گذاشته نشده/ آنچه الان اتفاق میافتد ادامه وین است
وی در پاسخ به سؤالی درباره کنار گذاشته شدن سایر طرفهای برجامی در مذاکراتی که قرار است در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس برگزار شود، گفت: هیچ کس کنار گذاشته نشده است. موقعی که بقیه کشورهای ۱+۴ وین را ترک کردند، با این موضوع بود که آنچه باید گفته میشده در حوزههای مرتبط با هستهای و دیگر موضوعات تمام شده و چند موضوع اختلافی بین ایران و آمریکا باقیمانده است. تسهیل کننده برجام، براساس خود برجام اتحادیه اروپاست و بورل جلسهای هم با سفرای سه کشور اروپایی در ایران داشت. یکی از نقشهای تسهیل کننده گزارش دادن و توجیه همه طرفهاست.
خطیبزاده ادامه داد: آنچه الان اتفاق میافتد، ادامه وین است. یعنی درباره چند موضوع باقیمانده که مذاکرات را دچار وقفهای در نتیجه گیری، نه وقفه در انجام مذاکره کرده بود، حل شود. آنچه در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس اتفاق خواهد افتاد که میزبانی خواهد کرد این است که در چند موضوع بتوانیم ابتکارات دو طرف را رد و بدل کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا موضوعات باقیمانده فقط بین ایران و آمریکاست؟ گفت: بله، آنچه صحبت خواهد شد فقط موضوعات رفع تحریمی و اختلافی است که بعد از آخرین دور در وین باقی ماند. آنچه توافق شده دست زده نمیشود و فقط درباره همان موضوعات صحبت میکنیم.
نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره وضعیت نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران در یونان و همچنین دو نفتکش یونانی توقیف شده در ایران بیان کرد: دادگاه یونان حکم اولیه را در مسیر درست صادر کرد و دزدی دریایی که داشت اتفاق میافتاد را باطل کرد و حکم داد که نفت دزدیده شد باید برگدانده شود و امیدواریم اجرایی شود. از همین تریبون دولت یونان را ترغیب میکنیم که در اولین فرصت این قضیه عملیاتی شود و کشتی با نفت آزاد شده بتواند به مسیر خود ادامه دهد.
وی درباره دو نفتکش یونانی نیز خاطرنشان کرد: سفیر یونان در ارتباط با ما است و مسیر قانونی در حال طی شدن است و دسترسیهای کنسولی را دارند و در وضعیت خوبی به سر میبرند و امیدواریم در ادامه توافق خوبی انجام شود.
خط آهن شلمچه
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر الکاظمی به تهران و خط آهن شلمچه و اینکه هنوز اجرایی نشده است نیز گفت: آنچه به ما گفته شده این است که برخی سازمانها و طرفهای عراقی باید مسیرهای قانونی خود را به نتیجه برسانند. در این حوزه همه کارها و اقدامات از سوی ایران انجام شده و آمادگی داشتیم به طرف مقابل هم کمک کنیم.
وی درباره وضعیت روادید با عراق نیز اظهار داشت: در اربعین لغو روادید اتفاق خواهد افتاد و قبلا هم از طریق هوایی انجام میشد.
مذاکرات به صورت غیرمستقیم با تسهیل گری اتحادیه اروپا
خطیبزاده در پاسخ به پرسش دیگری درباره مذاکرات رفع تحریمها در یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: هیچ گفتوگو و مذاکره مستقیمی اتفاق نمیافتد و در همان فرمت قبلی به صورت غیرمستقیم و با تسهیل گیری اتحادیه اروپا انجام میشود.
حرکت رو به جلو در روابط ایران و عربستان
خبرنگاری درباره سفر بن سلمان به اردن، مصر و ترکیه قبل از سفر بایدن به اسرائیل و عربستان و روابط ایران و عربستان سؤال کرد که خطیبزاده اظهار داشت: مقامات عربستان را همواره به عدم بیان اظهاراتی که در فضاهای خصوصی خلاف آن را میگویند، دعوت کردیم و بعضی اینها را کاربردهای تبلیغاتی میبینیم. تا امروز تمرکز ما بر پیادهسازی توافقات درباره حج بوده است. آنچه دیدیم همین عمل طرف مقابل به تعهداتش و توافقات در قبال حجاج ما بوده است. این برای ما از همه مهمتر بوده است. توافقاتی که قبلا در پنج دور انجام شده و پیامی که الکاظمی آورده است، یک حرکت رو به جلو است.
وی ادامه داد: پروندههای اختلافی هم حتما پروندههای مهمی است و باید در جای خودش بین ایران و عربستان بحث شود. ولی فارغ از این پروندههای اختلافی، روابط دو کشور میتواند برای کل جهان اسلام روابط مهمی باشد.
اگر توافقی شود حتما در سطح وزرای خارجه اعلام میشود
خبرنگاری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا در ادامه ممکن است مذاکرات در سطح بالاتری برگزار شود؟ گفت: اینکه درباره آنچه باقی مانده نیازمند ارتقای گفتوگوها باشد، این نیاز احساس نمیشود. البته اگر توافقی شود حتما در سطح وزرای خارجه این توافق اعلام میشود.
وی همچنین گفت که موضوع خسارتها از پروندههای مفتوح بین ایران و آمریکاست.
آنهایی که این منطقه را نمیشناسند
خبرنگاری درباره صحبت رژیم صهیونیستی از ایجاد ائتلاف نظامی و ناتو خاورمیانه سؤال کرد که خطیبزاده بیان کرد: این که در منطقه خاورمیانه برای رژیم اشغالگر قدس چنین اقداماتی را در نظر گرفت، حاکی از این است که آنهایی که این ادعا را کرده و این طرحها را مطرح میکنند، این منطقه را نمیشناسند. این منطقه هیچ وقت نمیتواند محور یک رژیم تروریستی و قانون گریز و ضد آرمانهای جهان اسلام و فلسطین باشد. هر فساد و جنگ و خونریزی میبینید ریشه در این رژیم دارد. این رژیم نمیتواند چنین محوریتی را بگیرد و این توهمی بیش نیست. آنهایی که این مطالب را میگویند بیشتر به دنبال فروش سلاح و معادلات دیگری هستند که قطعا این معادلات به نتیجه نمیرسد.
یک اجماع ملی وجود دارد
وی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات رفع تحریمها نیز اظهار داشت: یک ملت و اجماع ملی در خصوص مذاکرات وجود دارد و آنها این کار را جلو میبرند.
نشست سران خزر در عشق آباد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره نشست سران خزر در ترکمنستان و اینکه در این نشست درباره تقسیمات دریای خزر تصمیم گرفته خواهد شد؟ اظهار داشت: هیچ بیانیه خاصی داده نمیشود و اجلاس سران خزر اجلاس روتینی است که هر چهار سال یک بار برگزار میشود و حتما یک بیانیه ریاستی داده میشود ولی بیشتر به عنوان موضوع روتین است. ایران اولین نشست سران خزر را پیشنهاد داد.
ریزگردها
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره ورود ریزگردها به غرب کشور و اینکه آیا در سفر الکاظمی در این خصوص گفتوگو شد؟ که وی پاسخ داد: موضوع ریزگردها بعضی روزها بیشتر مورد توجه افکار عمومی قرار میگیرد بعضی روزها کمتر ولی یکی از موضوعات اصلی در دستورکار دستگاه دیپلماسی است. آقای سلاجقه معاون رئیس جمهور به عراق رفت و هیأتهایی به عراق رفتند و گفتوگوهای خوبی انجام و توافقاتی حاصل شد. در سفر الکاظمی نیز این موضوعات پیگیری شد، البته باید بدانید این موضوعی نیست که صرفا بین ما و عراق باشد. کشورهای دیگر منطقه موضوعیت و نقش دارند و تلاش داریم در یک فرمت چندجانبه به این موضوع محیط زیستی با اولویت بسیار بالا بپردازیم.
وی ادامه داد: آقای رئیس جمهور دستور قطعی و مؤکد دادند و وزیر خارجه چندین جلسه در این زمینه برگزار کردند. یک مقدار در همکاری برخی کشورها کُندی دیده میشود که امیدواریم با رایزنیهایی که صورت میگیرد این کُندی هم مرتفع شود.
موضوعات مختلف در دستورکار سفر امیرعبداللهیان به ترکیه
خبرنگاری با اشاره به تأسیس پایگاههایی از سوی ترکیه در شمال عراق از خطیبزاده پرسید که آیا در سفر امیرعبداللهیان به ترکیه عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق و سوریه مورد بحث قرار میگیرد؟ که سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه هیچ وقت جنگ راهحل نبوده است، اظهار داشت: هیچ وقت عملیات نظامی راهحل صلح نبوده و جنگ به صلح نمیانجامد و باید به صلح و امنیت پایدار رسید. موضوعات مختلفی در دستورکار این سفر است از جمله تحولات در سوریه و عراق. مطمئن هستم بعد از سفر گزارش بهتری از این سفر بدهم.
خطیبزاده در پایان هم بیان کرد: امروز آخرین روز است که در خدمت شما در این ماموریت هستم. جانشین بسیار صالح و دیپلمات بسیار کارکشتهای این مسؤلیت را برعهده خواهد گرفت. آقای کنعانی که از دوستان شخصی من و از دیپلماتهای آشنا به سیاست خارجی هستند. لازم میدانم در پایان دو سال از همه شما تشکر کنم. از رسانهها که کمک کردند با سؤالها و نقدها بهتر بتوانیم سیاست خارجی را برای همه تببین کنیم، تشکر میکنم. از همه سپاسگزارم.
وی افزود: درود و سلام به ملت بزرگ ایران در هر جای عالم خاکی هستند، میفرستم. بدانند فرزندانشان در سنگر دیپلماسی هیچ وظیفه و ماموریتی ندارند جز اینکه منافع عالیه این مردم را حفظ کنند و خدا را شاکر هستم برای این دو سال.
خطیبزاده در پایان گفت: پیش از من و تو بسیار بودند و نقش بستند، دیوار زندگی را زین گونه یادگاران، وین نغمه محبت، بعد از من و تو ماند، تا در زمانه باقی است آواز باد و باران. الحمدالله رب العالمین
خطیبزاده همچنین اعلام کرد که از این پس به عنوان مشاور وزیر امور خارجه در دستگاه دیپلماسی به فعالیت ادامه خواهد داد.