ابعاد مختلف حفظ ایمان در جامعه امروزی/ راه مقابله با فتنه ها
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین شمسالله مریجی رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در مراسم عزاداری شهادت امام رضا(ع) در جمع کارکنان این دانشگاه و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با اشاره به اهمیت مقوله حفظ ایمان گفت: ایمان مهمترین رکن زندگی انسانی است و زمانی که ایمان از بین برود انسانیت نیز از بین میرود. در قرآن کریم درباره ایمان بیش از 500 بار صحبت شده است و این نشاندهنده میزان توجه قرآن به این مقوله است.
وی در ادامه گفت: صبر یکی از عناصر مهم ایمان و معیار سنجش ایمان است. صبر از نظر کمّی ابعاد متعددی دارد اما از نظر کیفی می تواند فعّال یا منفعل باشد. صبر فعّال می تواند پایه ایمان را تثبیت کند و باعث مقاومت شود. صبر اگر باعث مقاومت شد میتواند مؤثر باشد؛ در حالی که اگر صبر منفعلانه باشد به ایمان ضرر میزند و آن را از بین میبرد.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به اهمیت مطالعه تاریخ گفت: مطالعه تاریخ ضروری است؛ زیرا قابل انطباق بر مسائل امروزی است. به عنوان مثال، در ماجرای عمر سعد میتوان مشاهده کرد که چگونه عدم صبر وی باعث نابودی ایمانش شد. عمر سعد برای پاداش قیامت صبور نبود و امور دنیوی نقد را دارایی میپنداشت. در نقطه مقابل میتوان دید که چگونه صبر حضرت زینب(س) باعث جاودانگی واقعه کربلا شد. زنده نگه داشتن یاد کربلا از طریق عزاداری و پیاده روی اربعین و غیره، آن هم بعد از گذشت 1383 سال قمری، نشان دهنده عمق تأثیرگذاری صبر فعّال حضرت زینب(س) است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید از این وقایع درس گرفت و به یاد داشت که در ایام سختی و فتنه این صبر فعال است که میتواند به کمک مؤمن آمده و از ایمان او صیانت کند. امروزه شاهد افرادی هستیم که با عدم صبر فعال نه تنها مبتلا به ضعف ایمان شدند بلکه بر طبل فتنه نیز میکوبند. البته صبر فعّال نباید باعث انکار سختی شود. در حال حاضر در جامعه سختی وجود دارد ولی در هنگام فتنه و حمله دشمن باید در برابر سختی به شکل فعّال مقاومت کرد و چاره مشکلات را در درون جامعه پیدا کرد.