ارمغان انقلاب برای آزادی زنان
به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، آزادی شعاری پر طمطراق است که منادیان آن سعی میکنند در لوای آن، فرهنگ مطلوب خود را بسازند، اما فرق بین ارمغان آزادی امام خمینی و ارمغان آزادی شاه چیست؟
زنان در خانه نشسته، نیمی از جمعیت ایران بودند که زنان عاطل و باطلی به حساب میآمدند که فقط شعار آزادی میتوانست آنها را از خانه به جامعه بکشاند و حیا و عفاف، مهمترین مانع شعار آزادی بود، اما طولی نکشید که چالش آزادی برای زنان رقم خورد و زنان بودند که بین حجاب و خانه نشینی یا نیازهای معمول زندگی مثل درمان، حمام، خرید و... یکی را باید انتخاب میکردند. پس از لغو قانون کشف حجاب، همچنان تحصیل و اشتغال برای زنان محجبه، ارمغان آزادی پهلویها را به چالش میکشید. این در حالی بود که زنان میتوانستند با حجاب درکشوری مثل انگلیس حضور اجتماعی داشته باشند. امام از سال ۴۲ بود که فرمودند برای آزادی «کرارا اعلام خطر کردم و میکنم» «مگر مردها آزادند که زنها میخواهند آزاد باشند؟»
ارمغان آزادی شاه، فقط حضور زنان در دانشگاه یا سیاست نبود بلکه زنان در کابارهها، فیلمهای پورن و شهر نو آزاد بودند. بیش از ۴۰ سال بود که زنان در دوره پهلوی به دانشگاه راه یافته بودند، اما زنان روسپی سه برابر زنان دانشگاهی بودند و کابارهها و خانههای فساد ۵ برابر کتابخانهها بود.
امام فرمودند: «در این مملکت الان مردها آزادند؟ در چه چیز آزادند؟» «آزاد مرد و آزاد زن با لفظ درست میشود؟» «به اسم اینکه زن را میخواهند آزاد کنند ظلم کردند» «به اسم اینکه برای زن میخواهند مقام درست کنند، زن را از مقام خودش پایین آوردند» «از مقام انسانیت زن را فروکشید به مرتبه حیوان» «زنان مانند مردان زندانهای ایران را پر کردند»
امام آزادی را همراه با رشد، تربیت و امنیت زن میدیدند. یعنی زن آزادی در رشد داشته باشد و امنیت و تربیت او در کنش اجتماعی با اختلال مواجه نشود. ترسیم مسیر آزادی، موجب شد، همان زنان به ظاهر خانه نشین، کوشش کنند، برای ایجاد انقلاب، حصار تنگ آزادی خیالی پهلوی را پاره کنند و در کوچه و خیابانها راهپیمایی کردند، یا از زندانهای مخوف سر درآوردند و یا جان بدهند.
زنان آموختند باید برای ساخت جامعه کنش سیاسی کنند و طلب آزادی خواهی، گستره وسیعتری از زنان را شامل شد که چارچوب جدیدی از آزادی را طلب میکردند. زنان در بینش سیاسی و دینی عمیقتر شده بودند.
انقلاب که به وقوع پیوست زنان ثمره آزادی همراه با امنیت و عزت و کرامت را چشیدند و این را میتوان در آمار حضور زنان در سیاست، اجتماع، اقتصاد و فرهنگ دید.
اکنون زنان برای تغییر، آزادی بیان داشتند و پس از بیان، آزادی کنش را تجربه میکردند. زنان ایرانی چپ، راست یا انقلابی، آنچه را که از مسائل زنانه تمایل داشتند در قالب تظاهرات، کمپین، سازمان مردم نهاد یا هر ظرفیت دیگری درخواست میکردند و این آزادی تا جایی است که حتی خواست زنانه خلاف رویههای موجود جمهوری اسلامی را شامل میشود و این را میتوان از راهپیمایی علیه حجاب در سال ۱۳۵۷ تا اغتشاش به نام زن زندگی آزادی در سال ۱۴۰۱ دید و این آزادی طیف گستردهای از نوجوان دبیرستانی تا مسئول اپوزیسیون نما را شامل میشود. در حالی که راهپیمایی آرام و بدون شعار زنان مشهدی برای حجاب خواهی در سال ۱۳۵۶ به زندانهای مخوف ساواک ختم شد.
زنان در پی این آزادی توانستند تا حد مناسب و غیرقابل قیاس با پهلوی، به تغییر سطح سواد سپس دانش زنان، تغییر قوانین و ساختارهای تضعیف کننده زنان، گشایش عرصههای جدید اجتماعی و... بپردازند. هرچند هنوز برای رسیدن به نقطه مطلوب فاصله است، اما زنان دریافتند برای آزادی نباید از ارزش زن بکاهند وگرنه نتیجهاش جز ابتذال کابارهای نخواهد بود.
معصومه فاطمی