نسبت سالمندان در جمعیت جهان رو به افزایش است
سازمان ملل متحد طی گزارشی به مناسبت روز جهانی سالمندان اعلام کرد: انتظار میرود جمعیت بالای ۶۵ سال از ۷۶۱ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱ به ۱.۶ میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ بیش از دو برابر شود. اگر این پیش بینی محقق شود، سالمندان بیش از ۱۶ درصد از جمعیت جهان را تشکیل خواهند داد.
بر اساس این گزارش، در حالی که جمعیت ۶۵ سال و بالاتر که به عنوان جمعیت سالمند در نظر گرفته میشود در سال ۱۹۵۰ برابر با یک نفر از هر ۲۰ نفر در جهان و در سال ۲۰۲۱ یک نفر از هر ۱۰ نفر بود، تخمین زده می شود که این گروه سنی در سال ۲۰۵۰ یک نفر از هر شش نفر را تشکیل دهد.
سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۰ تصمیم گرفت به منظور رسیدگی به مشکلات جمعیت سالمندان جهان، بهبود شرایط بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی آنها و افزایش آگاهی در این زمینه «روز جهانی سالمندان» را تعیین کند.
روز جهانی سالمندان که همه ساله با برگزاری کنفرانسها و رویدادهایی با موضوعات مختلف صورت میگیرد، برای امسال سی و سومین بار توسط سازمان ملل گرامی داشته شد.
بر اساس این گزارش که توسط سازمان ملل با شعار «هیچ کس را در دنیای سالخورده پشت سر نگذاریم تهیه شده است، نسبت سالمندان در جمعیت جهان رو به افزایش است.
بنابر گزارش آناتولی، طبق این آمار در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳۰ میلیون نفر ۶۵ سال و بالاتر در مناطق شمال آفریقا و غرب آسیا زندگی می کردند و پیش بینی می شود که این تعداد در سال ۲۰۵۰ به ۹۸ میلیون نفر افزایش یابد. به طور مشابه، انتظار می رود جمعیت سالمندان در جنوب صحرای آفریقا که در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳۵ میلیون نفر بود، در سال ۲۰۵۰ به ۱۰۰ میلیون نفر افزایش یابد.
همچنین در حالی که گزارش شده است جمعیت سالمندان در شرق آسیا و جنوب شرق آسیا در سال ۲۰۲۱ به ۲۹۳ میلیون نفر رسیده بود، تخمین زده می شود که این تعداد در سال ۲۰۵۰ به ۵۹۸ میلیون نفر افزایش یابد.
در اروپا و آمریکای شمالی نیز که امروزه جزو مناطقی هستند که بیشترین جمعیت سالمند را دارند، تعداد افراد بالای ۶۵ سال در سال ۲۰۲۱ به ۲۰۸ میلیون نفر رسیده است و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ این تعداد به ۳۰۳ میلیون نفر افزایش یابد.
در حالی که گفته می شود در سال ۲۰۲۱ کشوری با پیرترین جمعیت جهان ژاپن بود، تصور می شود که منطقه اداری ویژه هنگ کنگ چین و کره جنوبی تا قبل از سال ۲۰۵۰ در این زمینه از ژاپن پیشی بگیرند.
موضوعات بهداشتی مرتبط با افزایش سن
افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند زوال عقل، بیماری قلبی، دیابت نوع دو و سرطان را افزایش می دهد. اینها عوامل اصلی بیماری، ناتوانی، مرگ و ایجاد هزینه های مراقبت های بهداشتی در جهان هستند.
همچنین خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل با افزایش سن افزایش می یابد و این شرایط در بزرگسالان ۶۵ سال و بالاتر، شایع تر است.
تقویت جایگاه سالمندان در تمامی ابعاد توسعه از جمله ارتقای مشارکت فعال آنان در حیات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی یکی از روشهای تضمین فراگیری آنان و کاهش نابرابریهای اجتماعی است.
در همین حال به گفته متخصصان، تغییراتی جسمی و روانی که با افزایش سن به وجود میآید، میتواند حفظ سلامتی و تندرستی را برای افراد چالشبرانگیزتر کند.
سلامت روانی و جسمی تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد دارد. بنابراین در ادامه به چند توصیه برای حفظ سلامت جسمی و روانی سالمندان خواهیم پرداخت.
به طور منظم ورزش کنید
ورزش کردن منظم می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن و مشکلات سلامتی مانند آرتریت، سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و ... را کاهش دهد. ورزش کردن همچنین می تواند توان عمومی، تحرک، انعطاف پذیری، تعادل و استقامت سالمندان را به همراه خلق و خوی آن ها بهبود بخشد.
به یک رژیم غذایی متعادل و سالم پایبند باشید
رژیم غذایی شما نقش مهمی در سلامت روانی و جسمیتان دارد. مطالعات نشان دادهاند که رژیمهای غذایی سرشار از قند و غذاهای فرآوریشده میتوانند تأثیرات نامطلوب قابل توجهی بر سلامت روان داشته باشند.
رژیم غذایی بد با افزایش خطر بیماری های مزمن و مشکلات سلامتی نیز مرتبط است.
به اندازه کافی بخوابید
خواب یکی دیگر از ستون های کلیدی حمایت از سلامت روانی و جسمی است. خواب کافی شبانه فواید زیادی مانند بهبود عملکرد شناختی، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن، کمک به حفظ وزن سالم و ... دارد.
روابط اجتماعی خود را تقویت کنید
روابط سالم با دوستان و خانواده می تواند منجر به ایجاد حس تعلق و کاهش استرس در شما شود. تماسهای حضوری و تماس با اطرافیان از طریق فضای مجازی میتوانند در این زمینه کمک کننده باشند.
خود را در خانه حبس نکنید
قرار گرفتن محدود در معرض نور خورشید، ویتامین D مورد نیاز را به شما می دهد که می تواند از سلامت استخوان ها، عملکرد عضلانی و شناختی و سیستم ایمنی حمایت کند. مطالعات نشان دادهاند که بیرون رفتن میتواند به کاهش استرس و بهبود سلامت روانی و خلق و خوی کلی فرد کمک کند.
در فعالیت های مورد علاقه خود شرکت کنید
وقت گذاشتن برای چیزهایی که از آنها لذت می برید به شما کمک می کند احساس غنی بودن کنید، سطح استرس خود را کاهش دهید و خلق و خوی خود را تقویت کنید.