۱۱ آبان ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۸
کد خبر: ۷۴۴۹۸۰

ایجاد مرکز «علم و فناوری کشاورزی در مناطق محروم»

ایجاد مرکز «علم و فناوری کشاورزی در مناطق محروم»
احیای قنوات، کشت گیاهان دارویی و واکسیناسیون دام وا ایجاد مرکز علم و فناوری کشاورزی با هدف محرومیت زدایی انجام شده است.
 

بختیاری زاده در توضیح علت راه اندازی این قرارگاه گفت: این قرارگاه از سال ۱۴۰۰ با هدف محرومیت زدایی در روستا‌های کشور با ابزار کشاورزی و با راهکار ساماندهی و پشتیبانی گروه‌های جهادی و مردمی حوزه کشاورزی راه اندازی شد؛ وی ادامه داد: ما با هدف حل علمی مشکلات روستاییان به سمت استفاده از دانشگاه در حوزه کشاورزی رفته ایم. در جهت این امر برنامه ریزی شده است تا در دانشگاه‌های کشور مراکزی به نام مراکز “علم و فناوری کشاورزی در مناطق محروم” راه اندازی شود، تاکنون ۲ مرکز در دانشگاه‌های تهران و شهید چمران اهواز تاسیس شده است. در این مراکز مهم‌ترین موانع و مسائل روز مناطق محروم در حوزه کشاورزی مورد بحث قرار میگیرد و توسط متخصصین راه حل‌های بومی برایشان ارائه می‌شود.

مدیر قرارگاه کشاورزی و توسعه روستایی بنیاد احسان گفت: یکی دیگر از اقدامات این قرارگاه در دو سال گذشته احیای قنوات، چشمه‌ها و مدیریت آب بوده است. به این صورت که بعد از شناسایی قنات، گروه‌های جهادی و مردمی با همکاری خود مردم وارد عمل می‌شوند و عملیات احیا را انجام می‌دهند. با توجه به وجود ۴۰ هزار رشته قناتی که در کشور نیاز به احیا دارد برای سال ۱۴۰۲ احیای ۱ هزار رشته قنات در سراسر کشور برنامه ریزی شده است و در سال آینده نیز احیای ۴ هزار رشته قنات در دستور کار قرار خواهد گرفت.

بختیاری زاده خاطرنشان کرد: یکی دیگر از پروژه‌های در دست اقدام قرارگاه کشاورزی کشت گیاهان دارویی است که با توجه به درآمد بسیار خوب گیاهان دارویی می‌تواند اقتصاد خانواده‌های روستایی را بهبود ببخشد. در سال‌های گذشته در چند منطقه، متناسب با بوم منطقه و همکاری گروه‌های جهادی و مردمی کشت گیاهان دارویی انجام شده است. زمین‌هایی که این کشت‌ها در آن انجام شده است غیر قابل کشت ببوده است. برای الگو سازی این طرح، ۲ هزار هکتار زمین غیر قابل کشت بعد از احیا در حال کشت می‌باشد و برنامه ریزی شده تا این عدد به ۲۰ هزار هکتار برسد. البته در این زمینه فقط کشت مدنظر قرارگاه کشاورزی نبوده است و فرآوری گیاهان دارویی نیز در کارگاه‌های محلی روستایی در دستور کار قرار گرفته است.  

وی افزود: موضوع دیگر بحث اساسی دام است، در کشور ما ۶۰ میلیون راس دام سبک وجود دارد که این ۶۰ میلیون در تمام نقاط روستایی و به خصوص در مناطق محروم گسترده شده است. اصلی‌ترین معضل در این زمینه بحث اتلاف دام است که تمام زحمات دام دار را هدر می‌دهد. ما با همکاری نهاد‌های حاکمیتی مثل سازمان دامپزشکی و جهاد کشاورزی و البته همکاری خود مردم طرح کاهش تلفات دام در مناطق محروم را آغاز کرده ایم. هدف گذاری ما در این طرح ابتدا الگوسازی در ۲۴ استان با تحت پوشش قرار دادن ۱ میلیون راس دام بوده است و امیدواریم با مشاهده تاثیر گذاری این طرح این عدد به ۵ میلیون راس دام برسد. این خدمات شامل واکسیناسیون، ویزیت و درمان مستمر توسط گروه جهادی می‌شود.

بختیاری زاده اضافه کرد: در کنار تمام این اقدامات پروژه‌های دیگری هم وجود دارد که به صورت محدود در یک منطقه خاص دنبال می‌شود. یکی از این پروژه‌ها در استان سیستان و بلوچستان انجام می‌شود. در این استان طرح راه اندازی باغ گرمسیری با محوریت مخزن جمع آوری آب‌های سطحی (هوتک) در حال انجام است. این طرح بنا دارد تا یک مدل توسعه جدید در سیستان و بلوچستان با میوه‌های گرمسیری و هوتک به وجود اورد. هر کدام از این باغ‌ها می‌تواند برای ۵۰ خانواده اشتغال و درآمد پایدار ایجاد کند.

وی افزود: همچنین مسئله بعدی که در حال پیگیری آن هستیم کلینیک سیار دام است، که با توجه به عدم دسترسی مداوم روستاییان به خدمات دامپزشکی بسیار مهم و حیاتی خواهد بود.   این کلینک‌ها در مناطق مختلف جا به جا می‌شود و به خصوص در موارد بحرانی مانند سیل و زلزله بسیار تاثیر گذار باشد؛ بختیاری زادی تاکید کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که در قرارگاه توسعه روستایی شناسایی کردیم، مسئله عدم دسترسی کشاورزان به آموزش و مشاوره صحیح و تخصصی است، به همین جهت با استفاده از تجربه موفق بنیاد احسان در طرح ۴۰۳۰ که مشاوره سلامت به مردم در دوره بیماری کرونا بوده است، مرکز تخصصی مشاوره کشاورزی و دامپروری راه اندازی شد.

ارسال نظرات