راههای افزایش مشارکت در انتخابات از زبان آیت الله میرباقری/ برنامهمحوری یا کارنامهمحوری؛ مسأله این است
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، اعلام نتایج احراز صلاحیت توسط هیأتهای نظارت تکلیف بسیاری از گروهها و احزاب سیاسی را مشخص کرد و از هم اکنون گمانهزنیها درباره انتخابات مجلس دوازدهم شورای اسلامی و خبرگان رهبری از آغاز شده است؛ از این رو، در این گزارش به خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات به تحلیل و پیشینههای انتخابات پیش رو می پردازیم.
آیتالله میرباقری مطرح کرد؛
راههای افزایش مشارکت مردم در انتخابات
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری در خصوص راههای افزایش مشارکت مردم در انتخابات:
قبل از اینکه کار داشته باشیم که چه کسی در انتخابات آتی رأی میآورد یا نمیآورد، باید تلاش کنیم که مشارکت مردم افزایش پیدا کند.
محور تبلیغات ما در انتخابات باید امیدآفرینی برای افزایش مشارکت باشد.
1- باید تصویری مطلوب، جذاب و شورانگیز از آیندهای که جامعه بهسوی آن حرکت میکند، ارائه دهیم.
2- باید کلانروایتی مبتنی بر نظریه پیشرفت تبیین کنیم و در آن نشان دهیم که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی در زمینههای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، نظامی، دیپلماتیک و... گامهای بلند و موفق و گاهی شگفتانگیز، بهسمت آن تصویر مطلوب برداشته و موازنهها را تغییر داده است.
3- در جهاد تبیین باید بین گفتمان «مقاومت و پیشرفت» و «انفعال و توسعه» مقایسه کنیم و توضیح دهیم که مقاومت موفق بوده است مسیر دیگری را برای پیشرفت پایدار کشور باز کند که آثار خسارتبار گفتمان سازش و توسعه را در پی ندارد.
4- باید آسیبشناسی از معضلات و مشکلات کشور را همدلانه با جامعه و مردم ارائه دهیم؛ نباید نقدها و اشکالات موجود را رد کنیم، منتها در تحلیل علل و عوامل این آسیبها باید نشان دهیم که آسیبها بهخاطر مقاومت نبوده، بلکه عمدتاً بهخاطر انفعال و توسعه و کپیبرداری از الگوهای غربی بوده است؛ هرچند بخشی هم بهخاطر کوتاهیهاست. (دیماه ۱۴۰۲)
خلجی: باید تمامی ظرفیتها را فعال کنیم تا مشارکت پرشور رقم بخورد
سپهر خلجی رئیس شورای اطلاعرسانی دولت در همایش مدیران کل روابط عمومی استانداریها که در وزارت کشور برگزار شد، ضمن تبریک ولادت امام باقر(ع) بیان کرد: انتخابات مهمترین دستورکار نظام جمهوری اسلامی است و باید تمامی ظرفیتها را شناسایی و در این زمینه فعال کنیم تا مشارکت پرشور رقم بخورد.
وی با بیان اینکه در طول انقلاب هرکجا به مردم تکیه کردیم، پیروزی حاصل شده و این دولت، دولت مردمی است، افزود: انتخابات یک تکلیف شرعی و یک تکلیف اجتماعی است؛ باید بتوانیم به مردم بگوییم که انتخابات برای خود جامعه موثر است.
رئیس شورای اطلاعرسانی دولت با تاکید بر پرهیز ایجاد دوقطبی در این عرصه، عنوان کرد: بسیاری از سیاهنماییها در فضای رسانهای نیازمند روشنگری و پاسخ است و باید حقیقت مشخص شود. هرجا بهموقع پاسخ داده شد، روشنگری صورت میگیرد و مردم از واقعیت مطلع میشوند.
خلجی خطاب به مدیران روابط عمومی استانداریها، خاطر نشان کرد: اخیراً رییسجمهور با سران احزاب و فعالان سیاسی دیدار داشتند و استانداران هم میتوانند از این مدل برای تعامل و گفتوگو استفاده کنند.
حدادعادل: شورای نگهبان این دوره مساعدت بیشتری کرده/ امیدوار به تشکیل مجلس کارآمد هستیم
غلامعلی حدادعادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در ابتدای جلسه شورای مرکزی ائتلاف ضمن تسلیت مجدد بابت شهادت تعدادی از هموطنانمان در حادثه تروریستی کرمان این اقدامات را ناشی از عقدهگشایی دشمنان از شکست مقابل ملت ایران عنوان کرد.
حدادعادل در ادامه با اشاره به اعلام نتایج تایید صلاحیت داوطلبان انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از سوی شورای نگهبان گفت: همانطور که ملاحظه کردید شورای نگهبان در این دوره با مساعدت بیشتری صلاحیت تعداد زیادی از کاندیداها را تایید نمود که نشان از آمادگی برای افزایش مشارکت و شور انتخاباتی است و ما هم امیدواریم که شاهد تشکیل مجلس کارآمد و انقلابی باشیم.
رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با اشاره به ضرورت همراهی قوا بخصوص مجلس و دولت با یکدیگر برای حل بهتر مشکلات کشور، به تمثیل رهبر معظم انقلاب از این همکاری اشاره و گفت: رهبر انقلاب همراهی دو قوه مقننه و مجریه را مانند حرکت قطار تشبیه کردند که در اینجا مجلس ریل گذاری می کند و دولت لوکوموتیو پیشرفت کشور را بر روی این ریلها حرکت میدهد. بنا بر این همراهی و همفکری و یک جهت بودن این دو قوه تاثیر بسیار زیادی بر حل سریعتر مشکلات خواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه مجلس آینده باید مجلسی باشد که در عین توجه به مشکلات و درخواستهای حوزههای انتخابیه به برنامههای درازمدت اداره کشور نظیر برنامههای توسعه، بودجه و ... نیز توجه داشته باشد گفت: در گذشته شاهد بودیم یکی از دلایل اختلافات میان دو قوه این بود که میان نگاههای منطقهای و ملی گاهی تعارضاتی بوجود میآمد که باید در این دوره توازن میان این دو نگاه برقرار شده تا شاهد رشد کشور باشیم.
رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در بخش پایانی سخنان خود گفت: من از اعضای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در استانها که وظیفه مهم و سنگین تعیین نامزد نهایی مورد حمایت جبهه ائتلاف را برعهده دارند درخواست میکنم کاندیدایی را معرفی کنند که فقط به مسایل ساده منطقهای توجه نکند و نگاه ملی داشته باشد و منافع محلی را به منافع ملی ترجیح ندهد و این مسئله یکی از شاخصههایی است که نماینده تراز انقلاب باید داشته باشد.
محصولی: وحدت باید براساس شاخصهای تعریف شده باشد نه شخص محور/ امیدوارم به لیست واحد برسیم
صادق محصولی دبیرکل جبهه پایداری انقلاب اسلامی در نشستی با حضور بسیج اساتید 7 دانشگاه که همزمان در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، با تشریح فضای سیاسی و انتخاباتی کشور در برهه کنونی عنوان کرد: در حال حاضر نظام جمهوری اسلامی ایران در شرایطی خاص قرار دارد که این شرایطِ خاص قدرت خاص جمهوری اسلامی ایران است و درست است که همیشه نگرانی ها و مشکلات وجود داشته است اما تا به حال، هیچ وقتی ایران اسلامی به این موضع قدرت در منطقه و جهان نرسیده بوده است.
وی در ادامه افزود: زمانی که تاریخ را به دقت بررسی میکنیم متوجه این موضوع مهم میشویم و این قدرت به برکت اسلام، انقلاب، امام (ره)، رهبری و شهدا است و می بینیم که ارتش اسرائیل که چهارمین ارتش دنیا بوده، اکنون حریفش ایران و حتی حزب الله لبنان هم نیست بلکه حریف او مردم غزه و گروه حماس و جهاد اسلامی فلسطین است، اسرائیلی که در حال حاضر هم تمام دنیای غرب کمکش میکند.
دبیرکل جبهه پایدرای با اشاره به موضوع استقامت در راه اهداف تاکید کرد: تمام این اتفاقات همان وعده الهی است که خداوند متعال در قرآن کریم آورده است إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ اما اشکالی که در جمع ما است این میباشد که وقتی گفتیم ربنا الله آیا بر آن استقامت ورزیدیم. این سطح از استقامت خیلی اهمیت دارد که در مرتبه عالی آن می شود امام خمینی (رحمة الله علیه) که نمونه اعلی استقامت میباشند. وقتی پایداری بر اطاعت از خدا باشد نه اندوهی از اتفاقات و حوادث است و نه ترسی.
محصولی با نقل خاطرهای از علامه مصباح یزدی تشریح کرد: زمانی که ما میخواستیم تشکیلات جبهه پایداری انقلاب اسلامی را راه بیاندازیم مرحوم علامه مصباح یزدی به ما تاکید کردند که کلمه پایداری را به عنوان تشکیلات خود اضافه نمایید که بر مبنای همین آیه شریفه است و آیت الله خوشوقت رحمة الله علیه می فرمودند پایداری یعنی همیشه پای داری و خودتان مشاهده میکنید که همیشه در معرض تخریب و تهمتهای ناروای جریان غربگرا هستیم.
وی در ادامه تاکید کرد: آن چیزی که نظام ما را به این نقطه خاص از قدرت رسانده است به خاطر حضور همیشگی مردم در صحنه و تبعیت آنها از امامین انقلاب و ولی جامعه است. حال وظیفه تک تک ما هم عمل به تکلیف در هر برهه است. متاسفانه برخی از سیاسیون فکر میکنند برای کار سیاسی باید مانند غربیها سیاسیکاری کنند.
دبیرکل جبهه پایداری انقلاب اسلامی با اشاره به عمل نمودن به وعده الهی عنوان کرد: در هر زمان و مکانی، به هر اندازهای که به وعده خداوند عمل کردیم که فرموده است «ان تنصرالله ینصرکم و یثبت اقدامکم»، به همان مقدار موفق بودهایم و با استفاده از تواناییهای موجود و با این نگاه که در مقابل پروردگار متعال هیچ هستیم، به سمت جلو حرکت کردیم.
محصولی با اشاره به موضوع وحدت جریانات سیاسی در کشور گفت: جریانهای انقلابی اگر بخواهند موفق باشند، باید به سمت وحدت بروند؛ اما وحدت خودش هدف نیست و وسیله است. باید با حفظ اصول به سمت وحدت حرکت نماییم زیرا وحدت برای این است که ارزشها حفظ شود. وحدت خیلی خوب است؛ منتها باید بر اساس شاخصهای تعریف شده باشد و نه شخص محور باشد و امیدواریم در این انتخابات به لیست واحد برسیم. یکی از مشکلاتی که در عالم سیاست وجود دارد، موضوع نفود است و متاسفانه در انقلاب اسلامی نتوانستیم با این موضوع به خوبی مقابله کنیم. یک نمونه همین نفوذ این است که دشمنان به گونه ای عمل میکنند که مسئولین کشور دچار اشتباه محاسباتی شوند. به طور مثال برجام یک اشتباه محاسباتی مسئولین آن دوره بود.
وی در ادامه با اشاره به حواشی جلسه دیدار رؤسا و دبیران احزاب با رئیس جمهور گفت: در آن جلسه سیاستمدارانی از احزاب، ادعای مشارکت بالا داشتند که همیشه در مصاحبهها و مقالات و رسانه هایشان بر سیاه نمایی در کشور و ندیدن نقاط پیشرفت تلاش میورزند که این رفتار با ادعای خواهان مشارکت بالای این آقایان در تناقض است. البته کشور در بخشهایی مانند وضعیت افتصادی و معیشتی مردم با ضعف مواجه هست و باید برای رفع آنها راهکار ارائه داد و حتما هم حل شدنی است؛ منتها این امر بستگی به این دارد که افراد اصلح در رأس امور قرار گیرند.
محصولی در پاسخ به این سوال که اصلح به چه معناست، خاطرنشان کرد: اصلح یعنی شایستهترین. البته جریان مقابل میگوید اینها منظورشان از اصلح خالصسازی است اما من میگویم که خالص.سازی اسم رمزی برای حاکمیت غربگراها است؛ همانگونه که صیانت از آراء و تقلب، اسم رمز فتنه 88 بود. نکته مهم این است که در شرایط کنونی اگر کسی به دنبال مشارکت نباشد، یا جاهل است یا خائن میباشد.
دبیرکل جبهه پایداری عنوان کرد: فارغ از تمام بحثها در موضوع تأیید و رد صلاحیتها، مشارکت بالا هم به نفع نظام است و هم به نفع مردم است و مشارکت بالا فارغ از اینکه کدام نامزد یا کدام لیست رأی بیاورد، موجب استحکام هرچه بیشتر ارکان کشور میشود. باید دقت کنیم که دشمن به دنبال این است که با تبلیغات خود، ما را در محاسبات خویش دچار خطا و اشتباه کند. وقتی محاسبه غلط شود، برجام در 20 دقیقه تصویب میشود.
شما وضعیت کنونی رژیم صهیونیستی را مشاهده کنید. امروزه میشنویم از عراق، حیفا را مورد هدف قرار دادهاند. اقدامی که در گذشته فکرش را هم نمیکردیم، ولی میبینیم که در حال حاضر صورت میگیرد؛ و این خود یک انتقام است که حیثیت اسرائیل را زیر سوال برده است. همه این اتفاقات به برکت اسلام و انقلاب اسلامی است که در این سطح از قدرت قرار داریم و حتی در بعد جهانی هم همین طور است.
وی با اشاره به اقداماتی که احزاب و جریانات سیاسی باید انجام بدهند تصریح کرد: کار اصلی احزاب این است که تلاش کنند بهترین افراد در جایگاههای حاکمیتی قرار گیرند. ما باید طبق شاخصها نمرهگذاری کنیم و افراد را معرفی نماییم و نباید از طرح کردن اصلح ترسید. این آیه قرآن است که خداوند متعال می فرماید باید امانات را به اهلش بسپاریم و در روایات آمده که اگر کسی را میخواهید برای تصدی امور مسلمین منصوب کنید، اگر فرد دیگری بهتر بود و معرفی نکردید، به خدا و رسولش و مردم خیانت کرده اید. همچنین اگر کسی خودش را در معرض تصدی مسئولیتی برای مردم بگذارد و بداند بهتر از او هم هست، خیانت کرده است.
محصولی در ادامه گفت: هر چقدر احزاب و گروههای سیاسی بتوانند برنامههای خودشان را معرفی کنند، در انتخاب درست مردم، کمک بیشتری خواهند کرد. در جبهه پایداری، ما کتابی را تهیه کرده ایم که شرح مرامنامه این جبهه است که بر روی آن با دقت کار شده و مبتنی بر متون دینی و فرمایشات امام (ره) و رهبر معظم انقلاب و علامه مصباح برای کار و فعالیت سیاسی است و کنشگریهای سیاسی ما مبتنی بر آن متون است.
وی با اشاره به شاخص های تدوین شده برای انتخابات مجلس تاکید کرد: ما در جبهه پایداری انقلاب اسلامی برای انتخابات مجلس حدود 40 شاخص را مطرح کردهایم.
مهندس محصولی ضمن بر شمردن شاخصها گفت: این شاخصها مختص انتخابات مجلس و با نگاه تقنینی و نظارتی مجلس تدوین شده است و ما به دنبال معرفی نامزدهای اصلح بر مبنای آن شاخصها هستیم؛ هرچند جریان غربگرا بدین سبب ما را مورد حمله قرار میدهند و میگویند اصلح یعنی خالصسازی. بدیهی است همان اعتدالیون و اصلاح طلبان هم که ما را نقد میکنند به دنبال اصلح هستند؛ اما شاخصهای آنها متفاوت است و بیشتر بر مبنای نگاه سکولاریستی است.
دبیرکل جبهه پایداری در پایان گفت: متاسفانه اغلب ما باور نداریم که در حال حاضر در وضعیت جنگی هستیم و شرایط جنگی الآن سخت تر از شرایط جنگ تحمیلی 8 ساله است. در جنگ نرم و ترکیبی کنونی، ترکشها و گلولهها دیده نمیشود. چشم و سر بصیرتبین، بریده میشود و قلب ایمان تیر میخورد اما قابل مشاهده نیست. ما وظیفه داریم به قدر خود برای مقابله با دشمن تلاش کنیم و وقت و مایه بگذاریم و اگر این کار را نکنیم دشمن با امکانات خود و جنگ رسانهای و ترکیبی، فضاسازی میکند و موجب سستی در جبهه مقاومت میشود. لذا در این زمینه باید با دوستان و اقوام و آشنایان صحبت و تلاش برای جهاد تبیین نماییم و آنها را اقناع کنیم و از وقت و جان و مال و آبروی خود مایه بگذاریم.
رئوف قادری: راهبرد اعتماد ملی مشارکت در انتخابات است
محمد رئوف قادری عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفتوگویی، درباره راهبرد حزب متبوعش برای انتخابات گفت: استراتژی حزب اعتماد ملی از گذشته تاکنون مشارکت در انتخابات بوده و در شورای مرکزی حزب نیز مشارکت در انتخابات به تصویب رسیده است.
وی افزود: به همین منظور تعداد زیادی از اعضای حزب و فعالان سیاسی منتسب به اعتماد ملی در سراسر کشور به ویژه در تهران برای حضور در انتخابات پیش رو نامنویسی کردند اما متاسفانه غیر از بنده ظاهراً هیچ یک از اعضای حزب تایید صلاحیت نشدهاند.
رئوف قادری خاطرنشان کرد: البته آقای دوستی نیز تایید صلاحیت شده ولی ایشان در گذشته عضو اعتماد ملی بوده است. با این حال با توجه به سابقه عضویت ایشان در اعتماد ملی، حزب ما نیز ایشان را برای انتخابات تایید میکند.
این عضو اعتماد ملی با بیان اینکه رد صلاحیتها دست حزب را برای لیست دادن در انتخابات کمی بسته است،گفت: ما انتظار داشتیم که حداقل تعداد محدودی از نامزدهای انتخاباتیمان مورد تایید قرار گیرند تا در کنار سایر احزاب اصلاحطلب قادر به بستن یک لیست مشترک در تهران باشیم اما این اتفاق هنوز نیفتاده است. البته امیدواریم که شورای نگهبان برای تحقق مطالبه رهبری مبنی بر مشارکت و رقابت بالا در عرصه انتخابات، در بررسی صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب بازنگری کند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با تاکید بر اینکه "اگر مردم احساس کنند که صدای مخالفان هم در مجلس شنیده میشود، قطعا در انتخابات حضور پرشوری خواهند داشت" عنوان کرد: حضور سلیقههای مختلف در انتخابات این امید را در مردم ایجاد میکند که مجلس دوازدهم به مجلسی برای تغییر رویههای معیوب در کشور بدل شود.
رئوف قادری همچنین درباره احتمال ائتلاف اصلاحطلبان با حزب اعتدال و توسعه و چهرههای نزدیک به علی لاریجانی، گفت: این موضوع به صورت مسئله حاشیهای تقریبا مطرح شده بود اما همه این مسائل منوط به حضور افراد در صحنه بود. فعلا با توجه به تعداد بالای رد صلاحیتها در بین نامزدهای اصلاحطلب، موضوع ائتلاف نیز مسکوت مانده است. اگر در بررسی صلاحیتها تجدیدنظری صورت بگیرد بدون شک مسئله ائتلاف نیز بار دیگر به طور جدی مطرح خواهد شد.
حزب کارگزاران وضعیت کاندیدای تأییدصلاحیتشده را بررسی میکند
جلسه شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، پنجشنبه هفته جاری (27 دی) با موضوع بررسی وضعیت کاندیدای انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.
قرار است در این جلسه اعضای شورای مرکزی، کاندیدای تأییدصلاحیتشده را برای حمایت به اعضای شورای مرکزی معرفی کنند تا در نهایت به یک جمعبندی اولیه درباره نحوه فعالیت حزب کارگزاران در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی برسند.
یک عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با اعلام این خبر به خبرنگار تسنیم گفت: تاکنون حدود 40 کاندیدای تأییدصلاحیتشده برای حمایت حزب کارگزاران شناسایی شدهاند که این رقم ممکن است بعد از تأیید صلاحیتهای نهایی افزایش داشته باشد.
برنامهمحوری یا کارنامهمحوری؛ مسئله اینست!
احمد وحیدی، وزیر کشور، به تازگی در سخنانی، با اشاره به انتخابات پیش رو و رقابت نامزدها گفته است:
باید رقابتها بر سر برنامهها باشد و افراد برنامههای خود را برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی ارائه کنند.
باید به این صحبت وزیر محترم کشور یک تفسیر اضافه کرد و آن اینکه برنامه ها همیشه خوباند!
و طبعا هیچ کسی نیست که برای ارائه برنامه اش به جامعه و مردم دنبال بهترین کلمات و حل تمام مشکلات نباشد.
لکن خوب است که در این فضا و در کنار برنامه محوری؛ از لزوم "کارنامه محوری" هم سخن گفته شود. شاه بیتی که به نظر می رسد در انتخاب صلحا به شدت تاثیرگذار است. زیرا کارنامه ها بیشتر از برنامه ها از واقعیت نامزدها و توانمندی آنها سخن می گویند و البته قابلیت کتمان یا بزک هم ندارند.
مردم در صورت آشنایی با کارنامه یکان یکان نامزدها در هر انتخاباتی به راحتی تشخیص می دهند که برنامه های اعلامی آن نامزد یا آن حزب؛ صرفا مشتی سخن زیبا هستند یا اینکه ابتنا بر واقعیت دارند!؟
آذر منصوری: مردم زینت انتخابات نشوند!
خانم آذر منصوری، از مخالفان انتخابات و دبیر کل حزب اتحاد ملت به تازگی در اظهاراتی در مجمع عمومی این حزب پیرامون انتخابات گفته است:
مردم حق خود می دانند که زینتبخش انتخاباتی صوری، بی اثر و فاقد معنی و مفهوم انتخابات نباشند!
انتظار این بود که مخالفان انتخابات، شهامت بیشتری در ابراز مخالفت خود با صندوق رأی داشته باشند و پشت مفهوم مردم سنگر نگیرند!
چه اینکه بر خلاف مخالفان انتخابات اما مردم می دانند که هم نفس مشارکت در انتخابات و هم رأی خوب همواره منشأ اثر است و حتی اگر نامزد مطلوبی هم در انتخابات نباشد لکن رأی دادن به گزینه نامزد نزدیک می تواند مسیر تغییرات مد نظر مشارکت کننده را هموار سازد.
نظیر رفتاری که جریان اصلاحات در سال 92 انجام داد و در نبود نامزد مطلوب خود از گزینه نامزد نزدیک یعنی شیخ حسن روحانی حمایت کرد و جالب آنکه در آن انتخابات به پیروزی هم دست یافت.
پس انتخابات همواره و در هر حالتی منشأ اثر است و چپ های تحریمی باید شجاعت بیان دشمنی خود با مردم و نظام اسلامی را داشته باشند و پشت واژه مردم سنگر نگیرند.
در اینجا همچنین باید این کنایه را خطاب به خانم منصوری و سایر مخالفان انتخابات مطرح کرد که زینت بودن بهتر از زین بودن است و مردم باید خودشان انتخابات کنند که قصد دارند در انتخاباتی که ولو به اجزایی از آن انتقاد دارند شرکت کنند یا اینکه با شرکت نکردن؛ برای بانیان آشوب و کسانی که نقشه براندازی نظام اسلامی را کشیده اند نقش نردبان را ایفا کنند!؟