اقدام ایران در اربیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی عراق نیست/ رابطه ایران و پاکستان مستحکم است
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره شهادت 5 نفر از مستشاران ایران در سوریه گفت: لازم میدانم تسلیت عرض کنم. برای روح بلند این شهیدان علو درجات نزد خداوند و برای خانوادههای آنان صبر آرزو میکنم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه با اشاره به وضعیت غزه گفت: ما عملاً امروز 108 روز تجاوز رژیم علیه ملت مظلوم فلسطین در نوار غزه را پشت سر میگذاریم. جنایاتی که نشاندهنده جنایتآمیز بودن اقدامات رژیم و حامیان آن است. آماری که گزارش شده از سوی منابع فلسطینی بسیار تکاندهنده است. طبق آمار بیش از 25 هزار شهید در طول این 108 روز به دست دژخیمان صهیونیست به شهادت رسیدند. بیش از 70 درصد از شهدا زنان و کودکان هستند. همچنین طی این مدت بیش از 62 هزار نفر مجروح شدند. همچنین بیش از 8 هزار نفر مفقود هستند و 119 خبرنگار به شهادت رسیدند. هر روز 10 کودک دچار قطعی یک و یا دو پای خود میشوند.
تخریب 30 بیمارستان غزه، 221 مسجد و سه کلیسا و عددهای تکاندهندهای که اگر اشاره کنم فصل بلندی است. همانگونه که نخستوزیر این رژیم جنایتکار اشاره کرده و نظامیان را به کشتار دعوت کرده و وقتی نخستوزیر اینگونه دستور میدهد، نتیجه این آمار بلندبالای جنایات است. امیدواریم جامعه بینالمللی به شکایت مطرح شده علیه این رژیم رسیدگی کند و جنایتکاران را به دست عدالت بسپارد.
روابط ایران با دولت عراق مستحکم است
وی در خصوص موضعگیری خصمانه علیه ایران درباره عملیات در اربیل گفت: روابط ایران با عراق و دولت عراق مستحکم است. در حوزه اقلیم کردستان به رغم روابط خوبی که با این منطقه از کشور عراق داریم اما در طول سالهای متمادی از این جغرافیا تهدیدات عینی متوجه امنیت ایران بوده و طبیعی است ایران نمیتواند نسبت به امنیت ملی بیتفاوت باشد. امنیت شهروندان ایران خط قرمز است و نیروهای مسلح دست بسته نخواهند بود. لازم است اشاره کنم ایران بزرگترین مدافع امنیت، حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و حامی وحدت سرزمینی این کشور بوده است. ما نسبت به امنیت عراق و شهروندان این کشور تعهد داریم و نیازی به راستیآزمایی ندارد.
ایران این تعهد را در ارتباط با دولت و ملت عراق نشان داده و اثبات کرده است. اقدام ایران علیه مقرّ سازمان تروریستی موساد در راستای تنبیه متجاوزان علیه امنیت ایران بوده و نه تعرض به حاکمیت ارضی این کشور. ما موضع روشنی داریم در چارچوب همکاریهای امنیتی. ما هشدارهای لازم را به مقامهای کشور دوست دادیم و تأکید کردیم امنیت ایران خط قرمز ماست. برگزاری نشست توسط عناصر صهیونیستی در اربیل در جهت اقدام علیه امنیت ملی ایران قابل تحمل نیست. ما در چارچوب تأمین امنیت ایران عمل کردیم در عین حال که به تمامیت ارضی عراق متعهد هستیم و همواره حمایت صادقانه خود را از امنیت دولت و ملت عراق و همکاری با ارتش عراق اعلام کردیم. موضع ما تأکید بر توافق امنیتی با عراق در راستای تأمین منافع مشترک است.
رابطه ایران و پاکستان مستحکم است
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحولات در روابط ایران و پاکستان گفت: آنچه که انجام شد حمله به پایگاههای تروریستی جریان جیش الظلم در منطقه موسوم به کوه سبز ناشی از یک ضرورت آنی برای مقابله با تروریستهای آماده عملیات بود. شاید فقط حدود نیم ساعت تا مرز مشترک فاصله داشتند و آماده حمله تروریستی به ایران و شهروندان بودند. موضوع مقابله با گروههای تروریستی یکی از موضوعات مورد بحث نهادهای نظامی و امنیتی ایران و پاکستان بود. مقابله با گروههای تروریستی هدف درازمدت دو کشور برای ارتقای همکاریهای مشترک خواهد بود. رابطه ایران و پاکستان مستحکم است.
اقدام علیه یک گروه تروریستی دارای سوابق اقدام علیه ملت و نیروهای ما در چارچوب حمایت از امنیت شهروندان ایران صورت گرفته و این ناشی از ضرورت آنی برای جلوگیری از یک اقدام ضد امنیتی توسط این جریان تروریستی بود. روابط دو کشور دوستانه و برادرانه است و دو کشور بر حاکمیت و تمامیت ارضی یکدیگر تأکید دارند. تروریسم خطر مشترک ماست و در مبارزه با تروریسم اتفاق نظر دارند. بهتر است کسی به سوءاستفاده از رخداد اخیر فکر نکند و برای سوءاستفاده طمعورزی نکند. روابط مبتنی بر پیوند عمیق پیش خواهد رفت و دو طرف بر عزم مشترک خودشان برای فعالیت دو سفیر در تهران و اسلامآباد تأکید دارند و دو وزیر خارجه در این باره گفتگو کردند. تأکید میکنم که روابط دو کشور مستحکم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدام ایران در منطقه اظهار کرد: اقدام مشخص و روشنی بود از سوی ایران در چارچوب اقدام علیه منابع تهدیدکننده امنیت ملی و نیز پاسخی بود به اقدام جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در ارتباط با برخی فعالیتهای ضد امنیتی علیه اهداف مرتبط با ایران. آنهایی که باید پیام را دریافت کنند پیام لازم را دریافت کردند. ایران نسبت به امنیت ملی خود حساس است. در ارتباط با همسایگان بر روابط دوستانه و عمل به توافقات دوجانبه به منظور تأمین امنیت مشترک تأکید داریم.
واکنش کنعانی به بیانیه اتحادیه عرب: ایران در تنبیه جنایتکاران تردید نخواهد کرد
وی درباره اخبار منتشر شده عربی درباره سفر امیرعبداللهیان به مصر گفت: ما شرایط خوبی داریم و پیشرفت خوبی در روابط داشتیم. رایزنیها مثبت است و دیدارهای گذشته مقامات هم گویای فضای مثبت جدید است. بر مبنای دستور دو رئیس جمهور، گفتگوهای حضوری و تلفنی، نقشه راه برای ادامه مذاکرات میان دو کشور و حل و فصل اختلافات تعریف شده و مقامات بر ادامه گفتگوها برای برداشتن گام جدید تأکید دارند. ما خوشبین هستیم که پیش خواهیم رفت. ما موضوعات دوجانبهای برای گفتگو داریم. همچنین موضوع فلسطین مورد گفتگوی مقامات دو کشور بوده است. نهادهای انساندوستانه از جمله هلال احمر ایران با مصر ارتباط مستمری دارند. ما تلاشهای خودمان را بر اساس توافق دو رئیس جمهور ادامه خواهیم داد. راجع به برنامهریزی سفر چیزی را نمیتوانم تأیید کنم.
آمریکاییها مسیرهایی را برای ارسال پیام استفاده میکنند
کنعانی درباره ادعای رسانهها در خصوص پیامرسانی عربستان بین ایران و آمریکا گفت: اینکه سعودی قرار است نقشی ایفا کند من این خبر را تأیید نمیکنم؛ اما آمریکاییها مسیرهایی را برای ارسال پیام استفاده میکنند. روابط ایران و عربستان خوب و رو به پیشرفت است. اهتمام جدی برای توسعه همکاریها وجود دارد.
همکاریهای ایران و آژانس ادامه دارد
وی درباره دیدار باقری با مورا گفت: گفتگوها و تماسها با مقامات اتحادیه اروپایی وجود دارد. میان وزیر خارجه با آقای بورل هم گفتگوها و تماسهای مشترک به تناوب برقرار است. آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها مورد تبادل نظر قرار گرفته و ایران مواضع خودش را بیان کرده است.
کنعانی درباره اظهارات گروسی علیه ایران گفت: همکاریهای ایران و آژانس ادامه دارد. این همکاریها مبتنی بر چارچوب توافقات ادامه پیدا خواهد کرد. هر زمان که اقتضا کند انجام سفر وی (گروسی) به ایران میتواند موضوعیت داشته باشد.
ایران تهدیدات نخستوزیر رژیم صهیونیستی را بیپاسخ نخواهد گذاشت
وی در واکنش به اظهارات نتانیاهو در خصوص حمله به ایران گفت: این تهدیدات بار دیگر نشاندهنده ماهیت متجاوزانه این رژیم و سطح تهدیدی است که متوجه امنیت منطقه و جهان دارد. ذات این رژیم با صلح در تقابل است و این رژیم همواره در تلاش برای استفاده از فرصتها به منظور توسعه ناامنی در منطقه و جهان است. اینگونه لفاظیها پوچ است و ایران این تهدیدات را بیپاسخ نخواهد گذاشت. این رژیم به ویژه نخستوزیر تبهکار آن فعلاً بهتر است خودش را از باتلاق خارج کند.
آمریکا دست از حمایت تمامعیار از اسرائیل بردارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ترورهای اسرائیل در سوریه و اقدامات ایران توضیح داد: جنایات رژیم صهیونیستی و اقدام علیه اهداف مختلف در سوریه و لبنان کاملاً روشن است. دلایل مشخصی دارد. آنان مایلاند برای خروج از بنبست و ورطهای که در حمله به غزه در آن گرفتار آمده و به رغم جنایات گسترده امکان خروج ندارند، در تلاش هستند با دامن زدن به ناآرامیها شرایطی را برای خروج از شکست مطلق فراهم کنند. این رژیم مایل است منطقه را به آشوب بکشد.
متأسفانه دولت آمریکا در 108 روز گذشته تمامعیار در کنار رژیم صهیونیستی بوده و حمایت کرده است. از نگاه دنیا دولت آمریکا مسیولیت مستقیم نسبت به جنایات رژیم دارد. هدف اصلی رژیم این است که آمریکا را اکنون به طور مستقیم وارد جنگ کند. رژیمی که در حال غرق شدن است مایل است آمریکا را وارد باتلاق گرفتار شده بکند. رژیم از جنگی که آغاز کرده پیروز خارج نخواهد شد. روشن است هر طرفی که از رژیم حمایت کند هم در مسئولیتهای حقوقی شریک است و هم در شکست آن شریک خواهد بود. انتظار این است آمریکا به عنوان بزرگترین حامی دست از حمایت تمامعیار بردارد و از فشار خودش استفاده کند تا جنگ علیه مردم غزه متوقف شود.
رزمایش ناتو در منطقه
وی درباره رزمایش ناتو گفت: اقدامات نظامی، مانورهایی از این دست و تلاش برای حضور ناتو در منطقه را کمککننده صلح و ثبات تلقی نمیکنیم. حوزه عملیاتهای ناتو نه تنها هیچ صلحی را برای ملتها به ارمغان نیاورده بلکه دامن زدن به بیثباتی در منطقه بوده است. این تحرکات خوشایند دولتهای منطقه نیست.
واکنش به ادعای بازداشت یک تبعه ایرانی در کردستان عراق
کنعانی در خصوص ادعای بازداشت یک تبعه ایرانی توسط اقلیم کردستان عراق گفت: اطلاعاتی ندارم.
وی درباره احضار سفیر ایران در هلند نیز گفت: ما تاکنون اطلاع تأییدشدهای که تبعهای از هلند (در عملیات ایران در اربیل) جانش را از دست داده باشد دریافت نکردیم.
تأکید ایران بر ضرورت اجرای کامل توافقنامه امنیتی با عراق
کنعانی درباره رایزنیها با مقامات عراق گفت: روابط ما قوی و دوستانه است. مشورتها و گفتگوهای ما با مقامات عراق مستمر و روزانه بوده است. مشورتها میان دو طرف وجود دارد. دیدگاههای خودمان را در گفتگوها مطرح کردیم. روابط ما با دولت عراق در چارچوب مناسبات خوب به پیش خواهد رفت. در خصوص موضوعات امنیتی همانطور که بارها به مقامات عراق اعلام کردیم بر ضرورت اجرای کامل توافقنامه امنیتی دو کشور و رفع نگرانیهای ایران تأکید داریم.
وزیر خارجه پاکستان از امیرعبداللهیان برای سفر دعوت کردند
وی درباره احتمال سفر امیرعبداللهیان به پاکستان گفت: گفتگوهای خوب تلفنی دو وزیر خارجه انجام شد. وزیر خارجه پاکستان از امیرعبداللهیان برای سفر دعوت کردند. این امر طبیعی است اما مشخصاً تاریخی برای انجام تعیین نشده است.
از اقدام خوب و مسئولانه آفریقای جنوبی حمایت کردیم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص شکایت آفریقای جنوبی و حمایتهای ایران گفت: ما در این رابطه دیدگاه خودمان را اعلام کردیم. از اقدام خوب و مسئولانه آفریقای جنوبی در شکایت علیه رژیم غاصب صهیونیستی در دیوان بینالمللی حمایت کردیم. در این رابطه هم دیدگاههای سیاسی را اعلام کردیم و از اقدام دولت این کشور تشکر کردیم. متأسفانه رژیم غاصب صهیونیستی علاوه بر جنایات علیه مردم فلسطین در طول 108 روز گذشته، به طور همزمان مرتکب چهار جنایت شناخته شده بینالمللی شده است. جنایاتی که از نگاه کنوانسیونها خطرناک و تهدیدکننده صلح محسوب میشود. ما از اقدام آفریقای جنوبی حمایت کردیم. موضوع صلاحیت جهانی را هم محل توجه قرار دادیم. در استفاده از ظرفیتهای دیوان بینالمللی کیفری هم ایران حمایت کرده و نامهای هم توسط وزیر به رئیس دیوان کیفری و دادستان ارسال شده است. با توجه به نوع نگاه سیاسی ما به رژیم به عنوان رژیم نامشروع، در چارچوب همین نگاه سیاسی نسبت به ماهیت جعلی رژیم، حمایتهای سیاسی خودمان را از ملت فلسطین ادامه میدهیم.
شاهد گسترش تنش در منطقه هستیم
وی در پاسخ به پرسشی درباره گفته مقامات آمریکا در خصوص افزایش تنش در منطقه گفت: اگر مقامات آمریکایی تازه به این جمعبندی رسیدن که تنش وجود دارد باید هوش آنان را تحسین کرد. این هشداری بود که ایران از آغازین روز از تجاوز علیه ملت فلسطین بارها اعلام کرد؛ هم به صورت رسمی و هم در دیدارها یا در پاسخ به پیامها. عملاً ما متأسفانه شاهد گسترش تنش در منطقه هستیم و نتیجه جنگ و تجاوز علیه فلسطین و نتیجه حمایتهای آمریکا و بیعملی شورای امنیت بود. این درگیریها کاهش پیدا نخواهد کرد الا اینکه اقدام فوری برای توقف جنگ صورت بگیرد. ناامنی در منطقه نتیجه آن چیزی است که در 108 روز گذشته در غزه شاهد هستیم. وقت آن است یک بار دیگر این دسته از کشورها فشار بر رژیم را وارد کنند و جلوی این رژیم را در تداوم جنگی بگیرند.
نشست شورای امنیت و احتمال حضور امیرعبداللهیان در نیویورک
کنعانی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص برگزاری نشست شورای امنیت در سطح وزرای خارجه و احتمال حضور امیرعبداللهیان در نیویورک گفت: ایران هر زمان که به مصلحت دید از جایگاه و ظرفیت سازمان ملل و شورای امنیت برای بیان دیدگاه خود استفاده کرد و در نشست آتی هم در سطح مقتضی شرکت خواهد کرد. در زمان مناسب اطلاعرسانی خواهد شد.
آمریکا اساساً اعتبار خودش را زیر سؤال برده است
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اظهارات مقامات آمریکا علیه کشورمان و اینکه ایران در منطقه محبوب نیست پاسخ داد: این اظهارات بیارزشی است. آمریکا بهتر است به وضعیت نامناسب خودش نزد افکار عمومی دنیا توجه کند. این آمریکاست که با حمایت از رژیم غاصب صهیونیستی و جنایتهای آن بر اعتبار اندک خودش هم پشت کرده و اعتبار خودش را زیر سؤال برده است. آمریکا اساساً اعتبار خودش را زیر سؤال برده است. حرفایی از این دست بیارزش است.
ایران به روش خود پاسخ جنایات اسرائیل را خواهد داد
وی درباره پاسخ ایران به ترورهای اسرائیل تصریح کرد: جنایات رژیم غاصب صهیونیستی علیه دولت ایران هیچگاه بیمکافات نمانده و نخواهد ماند. ایران به روش خود پاسخ جنایات اسرائیل را خواهد داد.
عدم اجازه ورود نهادهای جهانی به اراضی اشغالی
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص عدم اجازه ورود نهادهای جهانی به اراضی اشغالی گفت: رژیم صهیونیستی نباید مانع نهادهای بینالمللی شود، اما این اقدامی است که رژیم انجام داده است. تعداد قابل توجهی از اعضای نهادهای بینالمللی در غزه کشته شدند. بارها به این اشاره شده و بیان شده که اجازه فعالیتهای تخصصی و انساندوستانه به کارکنان این نهادها داده نشده و امنیت آنان سلب شده و در حملات رژیم جان خود را از دست دادهاند. اینکه مقامات دیوان کیفری بتوانند بررسی کنند این یک عمل شدنی است. اینکه رژیم چنین اجازه خواهد داد، از این رژیم هرگونه رفتار ناقض قوانین بینالمللی متصور است.
بحران فلسطین عملاً نتیجه اشغالگری توسط رژیم غاصب صهیونیستی است
وی درباره اظهارات بورل در خصوص تحولات فلسطین و راهکار دودولتی گفت: موضع روشن و واضحی داریم. بارها اعلام کردهایم که بحران فلسطین عملاً نتیجه اشغالگری توسط رژیم غاصب صهیونیستی است. هیچ کشوری حق ندارد اجازه تشکیل ملتی در سرزمین غصب شده به دیگران ببخشد. ملت فلسطین باید بتوانند در یک راهکار مردمسالارانه سرنوشت خودشان را رقم بزنند. راهکارهایی که از آن صحبت میکنند اگر نتیجهبخش بود شاهد این همه بحران و تداوم آن نبودیم! آنان از راهکاری صحبت میکنند که یک طرف بحران بارها اعلام کرده که ما اجازه شکلگیری هویت فلسطینی نخواهیم داد. آیا آنان عملاً بیطرفی صادقانه خودشان را در بحث فلسطین نشان دادند؟ دنیا قضاوت خواهد کرد. ایران دیدگاه روشنی در ارتباط با فلسطین و راهکار پایان بر این بحران دارد.
در پاسخدهی به جنایات رژیم غاصب هیچگونه دستبسته نخواهیم ماند
کنعانی در خصوص نقش شهیدان ایرانی در سوریه گفت: شهدای ما در چارچوب فعالیت مستشاری در پاسخ به دعوت دولت سوریه در این کشور حضور داشتند و نقشی برای مبارزه با تروریسم ایفا کردند. اینکه رژیم به دنبال چیست، من در این جایگاه مایل نیستم وارد موضوعات تحلیلی شوم اما رژیم برای خروج باتلاقی که در آن فرو رفته به دنبال دامن زدن به ابعاد بیثباتی و ناامنی در منطقه و کشاندن طرفهای دیگر به جنگ است. ایران در نقشه شومی که رژیم طراحی میکند بازی نخواهد کرد. طبیعتاً ما در پاسخدهی به جنایات رژیم غاصب هیچگونه دستبسته نبوده و نخواهیم ماند و رژیم مکافات جنایات خود را دریافت خواهد کرد.
حضور در نشست جنبش عدم تعهد در اوگاندا
وی درباره حضور در نشست جنبش عدم تعهد در اوگاندا گفت: حضور در سازوکارهای چندجانبه همواره یکی از رویکردهای ایران برای استفاده از ظرفیتهای بینالمللی بوده است. طبیعتاً ما از ظرفیت اینگونه تشکلها خصوصاً عدم تعهد برای پیشبرد اهدافمان در حوزههای مختلف استفاده کردهایم. اینگونه سازوکارها فرصتی برای پیشبرد اهداف چندجانبه برای ایجاد صلح و تقویت چندجانبهگرایی در نظام بینالملل است.
موضوع حمایت از ایرانیان خارج از کشور
کنعانی درباره موضوع حمایت از ایرانیان خارج از کشور گفت: قانون حمایت جامع از ایران شکل گرفته در دولت با نگاه ارائه خدمات به ایرانیان خارج از کشور و همچنین زمینه تقویت ارتباط با داخل و سفر به ایران، این قانون جامع تدوین شد. موضوع ایرانیان دوتابعیتی هم در چارچوب همین قانون تلاش شد تا بتوانند با موانع حداقلی از خدمات کنسولی برخوردار شوند. مشورتهای خوبی میان دستگاه دیپلماسی و قوه قضاییه وجود دارد.