رویکرد قرآنی رهبر معظم انقلاب، اجتهادی و متناظر با موضوعات زمان است
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در کنگره بین المللی اندیشه های قرآنی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی که صبح امروز با حضور علما، اساتید و طلاب و فضلای حوزه های علمیه در سالن شهید سلیمانی دانشگاه معارف اسلامی قم برگزار شد با اشاره به روایتی از امام هادی علیه السلام اظهار داشت: از امام هادی علیه السلام سوال شد که چگونه است که قرآن کریم همیشه تازه و با طراوت است و با وجود این که این همه تحقیق و پژوهش درباره آن انجام می شود؛ اما باز تازگی های بسیاری در آن وجود دارد؟
وی افزود: امام هادی علیه السلام در جواب فرمودند قرآن کریم مربوط به زمان خاصی نیست؛ بلکه برای همه زمان ها و همه قوم ها و برای مردم جهان است و قرآن کریم در همه عصرها جدید بوده و حرف تازه ای دارد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که مدت ها است که اندیشههای قرآنی امام خامنه ای مدظله العالی مورد توجه اندیشمندان و مراکز و نهادهای پژوهشی واقع شده است بیان داشت: الحمدلله این مسئله سبب شده است تا جامعه قرآنی ما بیش از پیش به قرآن کریم و اندیشه های آن توجه داشته باشند و رهبر معظم انقلاب اسلامی از جمله شخصیت های گرانبهای تفسیری جامعه اسلامی است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمان قبل از انقلاب موضوعات بسیار خوبی را انتخاب و ارائه کردند و ایشان با کوله بار علمی فراوان و با نگاه اجتهادی خود پای در عرصه تفسیر گذاشته اند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت تبیین، توضیح و نشر اندیشه های قرآنی رهبر معظم انقلاب از دست اندرکاران برگزاری این کنگره تشکر کرد و اظهار داشت: امامین انقلاب بر این موضوع تصریح داشتند که با انس با قرآن و تامل در آیات الهی، از زاویه نگاه قرآن می شود به دل ها راه یافت و در دل ها نفوذ کرد.
وی با تأکید بر ادامه و احیای رویکرد تفسیری امام خامنهای در میان فرهیختگان قرآن پژوه به نوع نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب به موضوعات متعدد اجتماعی اشاره کرد و افزود: رویکرد قرآنی رهبر معظم انقلاب پیش از انقلاب و بعد از انقلاب متفاوت بوده و تفسیر آیات الهی را مبتنی بر اقتضائات و شرایط روز مورد توجه قرار دادند.
آیت الله حسینی بوشهری تفسیر رهبر معظم انقلاب اسلامی از قرآن را تفسیر اجتهادی دانست و خاطرنشان کرد: ایشان از رهگذر عقل و خرد ضمن تفسیر قرآن به قرآن، آیات الهی را مبتنی بر روایات اسلامی تفسیر کردند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: رویکرد قرآنی رهبر معظم انقلاب از یک جهت اجتهادی و از جهتی متناظر با موضوعات زمان است.
وی بر اهمیت پایش همه جانبه اندیشه های قرآنی رهبر معظم انقلاب تاکید و اظهار کرد: برخی اساتید در بررسی کلمه به کلمه و جمله به جمله تفاسیر امام خامنه ای، نکات بدیلی را در رابطه با روش و گرایش تفسیری و قواعد آن ارائه کردند.
آیت الله حسینی بوشهری تدبر در قرآن را از مهمترین نکات پیش از تلاوت قرآن دانست و ابراز داشت: شأن پیامبر(ص) شأن تبیینی نسبت به آیات قرآن بود؛ لذا در تدبر به قرآن باید در عین توجه به محکمات، معنای متشابهات را در مسیر ارجاعات علمی قابل قبول استخراج کرد.
وی با بیان این که تفسیر قرآن باید به گونه ای باشد که خواص بپسندند و عوام بفهمند خاطرنشان کرد: تفسیر قرآن به قرآن رهبر معظم انقلاب همچون سیاق علامه طباطبایی(ره) متأخذ از «الْقرآنُ یُفَسِّرُ بَعْضُهُ بَعْضاً» است، لذا کسی که می خواهد یک آیه تفسیر کند، باید به سایر آیات قرآن اشراف داشته باشد تا گمراه و به بیراهه نرود.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود ضمن ارائه تشریحی از تفسیر قرآن به قرآن، به مصادیقی از آیات الهی که مکمل و مفسر دیگر آیات هستند، اشاره و به تبیین برخی از ملاک های زندگی مومنانه از نگاه قرآنی پرداخت.
آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که باید به دغدغه های اجتماعی جامعه پرداخت و خود را محصور در احکام فردی نکنیم اظهار داشت: باید با رویکرد هدایتی و تربیتی وارد میدان تجلی احکام اجتماعی شده و راه حل ها را از بند بند آیات قرآنی اتخاذ کنیم.
وی قرآن را نسخه شفابخش، موعظه گر، هدایت آفرین و رحمت بخش برای مومنان دانست و اظهار داشت: کسی که تحت تاثیر موعظه قرآن قرار گیرد، زنگارها از دل زدوده شده، زمینه هدایت فراهم خواهد شد و کسی که مشمول هدایت گردد، مشمول رحمت الهی خواهد بود.
آیت الله حسینی بوشهری با تأکید بر این که نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در چند جلد مکتوب خلاصه کرد، افزود: بحث های تفسیری رهبر معظم انقلاب با راه و سخن ایشان عجین شده است، به گونه ای که هرجا سخنی می گویند، مبتنی بر نکته سنجی های دقیق و عمیق معارف قرآنی است.
نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری ضمن اشاره به جایگاه سنت های اجتماعی جوامع در نگاه قرآنی، شبهه زدایی از معارف قرآنی در اذهان مخاطبان را یکی از سیره های تفسیری رهبر معظم انقلاب دانست.
وی به تبیین مصادیقی از نحوه پاسخگویی رهبر معظم انقلاب به شبهات مبتنی بر نگاه قرآنی پرداخت و با تاکید بر این که زندگی حقی همگانی است اظهار داشت: اینگونه نیست که یک عده ای هرکاری دلشان خواست انجام دهند و از دیگران بخواهند که ساکت بمانند، نمی شود که رژیم صهیونیستی بزرگترین جنایات را رقم بزند و در مقابل پاسخ حق دفاع فلسطینیان، رویه محکومیت را در پیش گیرند.
آیت الله حسینی بوشهری مقابله و مقاومت را تنها مسیر عقلی و دینی پاسخ به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی دانست و ابراز داشت: اسلامی که در راس ابراز عواطف احساسی است؛ وقتی با جنایات ظالمان مواجه می شود، دستور به تنبیه و مقابله می دهد.