لزوم استفاده از ظرفیت وقف برای نشر کتابهای مفید
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، آیت الله رضا رمضانی گیلانی در دیدار با مدیرکل اوقاف استان اظهار کرد: همهی ائمه علیهمالسلام بر وقف اهتمام داشتند و اهتمام آنان از اهمیت این سنت حکایت دارد. لذا اگر درباره موقوفات اهلبیت(ع) کار پژوهشی انجام شود، بسیار خوب است.
وی با بیان اینکه وقف برای حل مشکلات فرهنگی و اقتصادی جامعه است، افزود: برای این کار باید مدیریت داشته و مصادیق وقف را مشخص کنیم.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) بر لزوم جهتدهی موقوفات تأکید کرد و افزود: جهتدهی موقوفات وظیفهی حوزههای علمیه است. در این راستا لازم است سامانهای تعریف شود و موضوعات و مصادیق وقف مشخص گردد.
وی به جایگاه وقف در اسلام و سایر ادیان اشاره کرد و گفت: وقف آن قدر مهم است که در فقه کتاب مستقلی به آن پرداخته است. همچنین در ادیان دیگر مثل مسیحیت، وقف جایگاه ویژهای دارد.
آیت الله رمضانی گیلانی درباره «عمل به نیت واقف» گفت: این موضوع اهمیت زیادی دارد و همه باید به آن متلزم باشند. چون شرعاً و قانوناً باید به نیت واقف عمل شود.
وی به موضوع مهم ارتباط اوقاف با مبلغان در سطح کشور پرداخت و اظهار کرد: اوقاف باید در طول سال به مبلغان محتوا دهد تا مبلغان، وقف را در جامعه جهتدهی کنند و اوقاف میتواند برخی از مسائل و چالشهای کشور را حل کند. اوقاف باید به این کار اهتمام داشته باشد چون اغلب روحانیون و محققان، وضع مالی مناسبی ندارند. از طرف دیگر، حوزۀ دین آن قدر گسترده شده که مبلغان برای تبلیغ روزآمد معارف اسلام، باید شبانهروز مطالعه کنند. مبلغان نیز این وظیفه مهم را دارند که درباره مصادیق وقف در جامعه تبلیغ کنند.
آیت الله رمضانی گیلانی بر ارتباط وثیق میان اوقاف و مبلغان تأکید کرد و گفت: لازم است این ارتباط نظاممند، هدفمند و تعریفشده باشد. از طرف دیگر باید از ظرفیت بقاع متبرکه در کشور استفاده کرد و بقاع متبرکه میتوانند بزرگترین مراکز تبلیغی و دینی بر اساس گفتمان نظام اسلامی باشند. در این راستا، اوقاف باید متولیان و مدیران فرهنگی تربیت کند. چون بقاع متبرکه، بهترین پناهگاه برای ترویج معنویت هستند؛ آن هم معنویت مسئولیتپذیر و نه مسئولیتستیز.
وی، اهتمام اوقاف به چاپ و نشر کتابهای دینی را ستود و اظهار داشت: مجمع جهانی اهل بیت(ع) میتواند در راستای چاپ و نشر کتاب با اوقاف همکاری کند چون مجمع آثار زیادی منتشر کرده و نشر آثار دینی از امور خیریه است.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) افزود: از دیدگاه روایات، صدقه معنای عام و مصادیق زیادی دارد و از جمله آن نشر کتاب است. البته ضروری است در این عرصه بروز باشیم. برای نمونه دانشنامه مجازی ویکی شیعه به ۲۲ زبان فعال است که از جمله فعالیتهای مجمع جهانی اهلبیت(ع) برای ترویج فرهنگ و معارف اهل بیت(ع) است.
وی بر لزوم جهتدهی مصادیق اوقاف در عصر جدید اشاره کرد و افزود: میتوان بر اساس نیازمندیهای روز، تعدادی از واقفان را به تولید انیمیشنهای دینی تشویق کرد، چون امروز شرایط تغییر کرده است و حتی میتوان برای هوش مصنوعی هم وقف تعریف کرد، بنابراین ساماندهی و مدیریت وقف، تعریف موضوعات جدید و توسعه معنایی آن، از رسالتهای سازمان اوقاف و امور خیریه است.
آیت الله رمضانی گفت: نوع نگاه حاکمیت و حکومتها، در وقف اثرگذار است و نظام اسلامی در این زمینه مسئولیت زیادی دارد، لذا باید سنتشکنی کرد و به مسیر تحولی رفت؛ هرچند برخی در برابر تحول مقاومت میکنند اما این کار باید به صورت تدریجی صورت بپذیرد، البته تحول به معنای عدم توجه به نیت واقف نیست.
گفتنی است، حجتالاسلام عباس اسکندری مدیرکل اوقاف استان قم هم در ابتدای این دیدار گزارشی از فعالیتهای این اداره کل ارائه کرد.
ارتقاء جایگاه اوقاف استان قم از هفدهم به رتبه دوم، حفظ و حراست موقوفات، اجرای نیت واقف، سرمایهگذاری، رسیدگی به فقرا و اهدای بستههای معیشتی به آنان، تأمین جهیزیه برای مستمندان، آزادی زندانیان، کفالت یتیمان، کمکهای پزشکی به بیماران نیازمند و نشر معارف اهل بیت(ع) از جمله فعالیتهایی بود که مدیرکل اوقاف استان قم به تشریح آنها پرداخت.