موافقان و مخالفان فیلترینگ
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، بحث فیلترینگ هرازگاهی داغ شده نقل مجالس تحلیل جوانان می شود. همان طور که مستحضر هستید بحث فضای مجازی از دغدغه های رهبر معظم انقلاب بوده است؛ سه کلید واژه در بیانات رهبر انقلاب یعنی شبکه ملی اطلاعات، حکمرانی و جلوگیری از ولنگاری نشان از اهمیت دادن و افق فکری ایشان به این مقوله است. برخی از نکات و سیاستهای مد نظر و بایدها و نبایدهایی که ایشان مطرح فرموده اند، عبارتند از:
1. یکی از حقوق عامّه، امنیّت روانی جامعه است. اینکه یک عدّهای آنجا بنشینند و با استفاده از فضای مجازی یا غیرمجازی ... امنیّت ذهنی مردم را به هم بزنند، مردم را بترسانند و مانند اینها، خب این خلاف مقتضای احیای حقوق عامّه است.
2. امنیّت روانی یعنی چه؟ یعنی هر روز یک شایعهای، یک دروغی، یک حرف هراسافکنندهای در ذهنها پخش نشود.... تا دیروز فقط روزنامهها بودند که این کارها را میکردند، حالا فضای مجازی هم اضافه شده.... یک حرفی را یک آدم مشخّصی یا نامشخّصی در فضای مجازی منتشر میکند، مردم را نگران میکند، ... این امنیّت روانی مردم از بین میرود. یکی از وظایف قوّهی قضائیّه برخورد با این مسئله است. ... اوّلاً میشود از همین قوانین موجود استفاده کرد و حکم این را فهمید؛ اگر قانون هم ندارید، سریع قانون تهیّه کنید.
3. بایستی حقایق را با منطق قوی، سخن متین و عقلانیّت کامل، همراه با زینت عاطفه و عواطف انسانی، و بهکارگیری اخلاق در فضای مجازی، مطبوعات و... منتشر کرد
4. امروز انبوهی از رسانهها... با هزاران متخصّص: متخصّص هنر، متخصّص رسانه، متخصّص علوم ارتباطات، با پشتیبانی مالی انبوه،... انبوه در کارند؛ ...برای اینکه در نظام جمهوری اسلامی افکار را برگردانند، ... ایمانها را و باورها را تضعیف کنند، تخریب کنند.
5. یکی از کارهایی که امروز به شدّت در برنامهریزیهای دشمنان انقلاب و دشمنان نظام جمهوری اسلامی مطرح است، عبارت است از حسّاسیّتزدایی نسبت به اصول و بیّنات و مبانی انقلاب... در مقابل این حسّاسیّتزدایی باید ایستاد. اهل فکر، اهل قلم، ... اهل فعّالیّت در فضای مجازی، آن کسانی که میتوانند... در این زمینه مسئولیّت دارند.
6. امروز در فضای مجازی انسان گاهی اوقات بیعدالتی مشاهده میکند؛ خلاف میگویند، تهمت میزنند، دروغ میگویند، ... اینها بیعدالتی است، ... آن کسی که با فضای مجازی سر و کار دارد، باید خودش مراقبت کند، و آن کسی که فضای مجازی را در اختیار دارد، بایستی مراقبت مضاعف بکند که این کارها انجام نگیرد.
7. فضای مجازی مشکلاتی دارد ــ که انشاءالله... هر چه زودتر باید این مشکلات برطرف بشود.
8. فضای عمومی مجازی در کنار مشکلاتی که ممکن است به وجود بیاورد، برکات بزرگی هم دارد؛ میتوانید افکار صحیح را منتشر کنید.
9. پاسخ به اشکالات و ابهامآفرینیها را در فضای مجازی با استفادهی از این امکان منتشر کنید.
10. میتوانید در فضای مجازی به معنای واقعی کلمه جهاد کنید اما بایستی از شیوهی اخلاقی در این کار پیروی کرد.
11. امروز همهی ما بایستی در میدان فضای مجازی حرکت بکنیم؛ هر کدام به نحوی و با سهمی که در این راه داریم.
12. دروغ و فریب و جنگ روانی دشمن را افشا کنید. یک روزی بود زمان امام، نه اینترنت بود، نه ماهوارهها به این شکل بود؛ آنجا امام میگفت که دشمن با قلم با شما مبارزه می کند؛ ... امروز بحث فضای مجازی است، بحث ماهوارهها است؛ جنگ روانی است؛ ... نگذارید جنگ روانی دشمن در کشور تأثیر بگذارد.
13. بعضیها نشستهاند که از طرف فضای مجازی، سیلوار، تحلیل و خبر و مطلب و مبنا به اینها داده بشود؛ این غلط است. شما روی فضای مجازی سوار شوید، شما فضای مجازی را هدایت کنید، از طرف شما فکر و خبر و تحلیل به فضای مجازی برود، نه بعکس.
درخصوص فیلترینگ نگاههای مختلفی بین جوانان – به عنوان یکی از مخاطبانی که دایره بهره برداری آنان وسعت زیادی دارد- هست. از جمله:
مخالفان فیلترینگ:
با برنامه ریزی کارشناسی شده و به دور از نگاه صفر و صدی، ایران میتواند در این جنگ نرم موفق شود.
اجرایی شدن خواسته های کسانی ک رای داده اند، طبیعی است. بنابراین باید رفع فیلتر صورت بگیرد.
نگاه برخی از مشاورین رئیس جمهور را نباید نادید گرفت، منتظر و مترصد این فرصت بودند.
دولت فیلترینگ را مدیریت نکرد و بیشتر راه سودجویی باز شد، عده ای پول خوبی ازفیلترشکن ها به جیب زدند، عده ای هم بافیلترشکن دارن از انواع پلتفرمها استفاده میکنند، مثل بازی همستر که عده زیادی روجذب تلگرام کرد.
همانطور که مشهود است غالب افراد جامعه جهت دسترسی به فضاهای مجازی به نوعی از فیلترشکن ها استفاده می کنند و هیچگونه محدودیتی در این رابطه وجود ندارد و با فیلتر، تغییری در عدم حضور مردم در فضاهای مجازی رویت نمی شود لذا به نظر می رسد مسئولین امر با قراردادن برخی محدودیت های هوشمندانه و دقیق در دسترسی ها، خصوصا جهت افراد زیر ۱۸ سال - که آینده کشور محسوب می شوند- می توانند فیلتر را برداشته و از سودجویی برخی افراد در این زمینه جلوگیری نمایند.
با فیلترینگ هیچ چیزی تغییر نکرد؛ اتفاقا راه های سواستفاده بیشتر از قبل باز شد.
فیلترینگ باعث میشود (الانسان حریص علی ما منع) پیش بیاید، سایت و عکس و فیلمی که قبلا نمیدید، حتما بررسی کند
مشاغل تحت الشعاع قرار میگیرد و افراد زیادی بیکار میشوند.
کسی ک بخواهد به سایتهای مستهجن و ...برود، بالاخره میرود؛ چه با فیلتر چه بدون فیلتر
فیلتر روش درستی نیست روش جایگزین باید داشت
موافقان فیلترینگ:
ما درمورد چه چیزی باید نظر بدهیم، چیزی که تصمیم گیری واجرای آن ازعهده ما خارج است؟
باعث میشود ب خاطر کندی عمل برخی فیلتر شکن ها، وبگردی کمتر شود.
خیلی از کشورها این برنامه فیلترینگ را دارند پس مسئله عجیبی نیست.
مانع ولنگاری در فضای مجازی می شود.
و در نهایت:
عده ای نه موافق صددرصد فیلترینگ هستند و نه مخالف آن؛ میگویند: باید بین ارتباطات و کسب و کار و... فرق گذاشت؛ این مدل صفر و یک غلط است، باید کاری کرد که استفاده کننده هوشیار باشد کاری مثل فرهنگ سازی همه جانبه برای تعهد به بستن کمربند ایمنی.
مریم اسماعیلی آذر 1403