رضاشاه با کشف حجاب همسرش آرزوی مرگ کرد
کشف حجاب به عنوان یکی از جنجالیترین اقدامات رضاشاه پهلوی، همواره مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این اقدام که در ۱۷ دی ۱۳۱۴ با حضور زنان در مراسم رسمی دانشسرای عالی آغاز شد، نشاندهنده عزم رضاشاه برای تغییر چهره اجتماعی کشور بود. خاطرهای که اسدالله علم از همسر رضاشاه، درباره شرکت در همان مراسم نقل میکند، پرده از ابعاد دیگری از این واقعه برمیدارد؛ ابعادی که به تضاد عمیق درونی رضاشاه میان ارزشهای سنتی ایرانی و تجدد اجباری آن زمان اشاره دارد.
براساس روایت علم به نقل از همسر رضاشاه، او در مسیری که ملکه را برای شرکت در مراسم کشف حجاب همراهی میکرده، از سختی غیرقابل تحمل این اقدام سخن گفته و اعتراف کرده است که «مرگ را بر این زندگی ترجیح میدادم».
در ادامه نقلقول علم از همسر رضاشاه را که در روزنوشت ۷ دی ۱۳۵۳ خود آورده، میخوانید:
«سر شام رفتم .صحبتهای مختلف شد، ولی دو قسمت بسیار مهم پیش آمد: یکی صحبت ۱۷ دی و آزادی بانوان که علیاحضرت ملکه پهلوی تعریف کردند روزی که رضا شاه مرا از اندرون برداشتند و بدون حجاب با خود به دانشسرای عالی بردند، در بین راه در اتومبیل به من گفتند من امروز مرگ را بر این زندگی ترجیح میدادم که زنم را سربرهنه پیش اغیار ببرم، ولی چه کنم کاری است که برای کشور لازم است وگرنه ما را وحشی و عقبافتاده میدانند. البته این مطلب باورکردنی و قابل قبول است، زیرا اولاً دلیلی ندارد این تعریف را این پیرزن محترمه دروغ بگوید ثانیاً رضاشاه که کاپیتولاسیون و هزار امتیاز دیگر خارجی را لگدمال کرده بود، نمیتوانست تحمل خواری و عقبافتادگی ایران را بکند.....»
منبع: خاطرات اسدالله علم، جلد ۴.