۱۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۰:۱۳
کد خبر: ۷۷۳۰۹
رییس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی:

حوزه‌های علمیه تاریخی تبریز میزبان گردشگران نوروزی است

خبرگزاری رسا ـ رییس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی گفت: مدارس علوم دینی تاریخی تبریز در ایام نوروز آماده بازدید گردشگران داخلی و خارجی و علاقه‌مندان به میراث معنوی است.
حوزه علميه طالبيه تبريز


تراب محمدی، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز اظهار داشت: حوزه های علمیه تاریخی شهر تبریز همزمان با فرا رسیدن ایام نوروز میزبان گردشگران داخلی و خارجی هستند.

وی با اشاره به اتمام مرمت و بازسازی مجموعه حوزه علمیه طالبیه و مسجد جامع تبریز خاطر نشان کرد: عمارات غربی و شمالی مدرسه مشتمل بر حجره‌های پایینی و بالایی کوچکی هستند که طلاب دینی به صورت شبانه‌روزی در آنها اقامت دارند، عمارت شرقی شامل کتابخانه و ساختمان نوسازی شده‌ای است که در سال 1367 هـ. ق در محل چند مدرسه و حجره بزرگ فروریخته، ساخته شده است.

وی ادامه داد: عمارت شمالی در نیمه دوم قرن یازدهم هجری از سوی حاج طالب‌خان پسر حاج اسحاق تبریزی ساخته شد و در سال 1087 هـ ق پس از پایان ساخت عمارت طالبیه، در‌آمد مستقلاتی به آن وقف شده است.

محمدی گفت: عمارت ضلع شرقی مدرسه یعنی کتابخانه و مدرسه جدید در سال 1327 شمسی به همت مرحوم حاج محمد باقر خویی کلکته‌چی که یکی از بازرگانان نیکوکار تبریز بود، ساخته شد.

رییس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی ابراز داشت: بالای در بزرگ ورودی مدرسه طالبیه، زیر طاق مقرنس زیبای مدخل مدرسه، دو سنگ نبشته مرمری نفیس نصب شده که فرمان بخشش مالیات و عوارض شهر از سوی فتحعلی شاه قاجار را در خود دارد، اثر ارزنده‌ای که در صحن این مدرسه به‌جا مانده، حوضچه سنگی یکپارچه‌ای به شکل جام زیبایی از سنگ سیاه تراشیده شده است.

وی در ادامه با اشاره به بازگشایی مدرسه علمیه اکبریه به روی گردشگران خاطرنشان کرد: این مدرسه، عمارت دو طبقه مفصلی داشت که در سال 1266هـ. ق در ضلع غربی و شمالی صحن بقعه صاحب‌الامر از سوی میرزا علی‌ اکبر‌خان یکی از سرشناسان تبریز و مترجم و دبیر کنسولگری روس بنیان نهاده شد.

محمدی بیان داشت: حاج فتحعلی‌خان، صاحب دیوان شیرازی نیز هنگام اقامت در تبریز آب‌انبار بزرگی در حیاط مدرسه، در برابر مقام صاحب‌الامر ساخته بود، این آب انبار ماه‌ها آب مورد نیاز طلاب و مردم آن حوالی را تأمین می‌کرد.

وی ادامه داد: بخشی از بنای اکبریه در سال 1345 شمسی از سوی شهرداری وقت تخریب شد و به تدریج این بنای تاریخی در آستانه ویرانی کامل قرار گرفت، که سرانجام سازمان میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در سال 1367 به بازسازی و مرمت آن همت گماشت و با چند سال کار و تلاش، مدرسه اکبریه به شکل مطلوبی مرمت شد.

رییس سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره بنای مدرسه علمیه حاج صفر‌علی اظهار داشت: این مدرسه در«یمنی دوز» بازار، رو‌به‌روی سرای بزرگ(شاهزاده) واقع شده است، در ضلع شمالی حیاط، مسجد بزرگی وجود دارد و در ضلع شرقی وغربی آن، حجره‌های کوچکی برای اقامت و بیتوته طلاب علوم دینی ساخته شده است.

محمدی گفت: بانی این مدرسه تاجر نیکوکاری به نام حاج صفرعلی بود که در روزگار نایب‌السلطنه عباس‌میرزا در تبریز می‌زیست. این مدرسه بارها تعمیر شد و آخرین تعمیر اساسی آن در سال 1327 شمسی به همت حاج سید ابراهیم آقای میلانی مجتهد صورت گرفت.

وی همچنین با اشاره به مدرسه علمیه صادقیه تبریز خاطرنشان کرد: بنای ساختمان مدرسه علمیه صادقیه تبریز در دویست‌ سال گذشته چندین‌بار آسیب دیده و سپس تعمیر شده که در نتیجه از بنای اصلی آن چیزی با عنوان اثر تاریخی باقی نمانده است و هم اکنون تنها هویت معنوی این مدرسه و محوطه آن که وقف است، باقی مانده است./935/ت301/س

ارسال نظرات