نهادهای دینی جهان اسلام از فتوای جهاد اتحادیه جهانی علمای مسلمان علیه رژیم صهیونیستی حمایت کنند

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، شیخ سلامه مشاور وزیر سابق اوقاف مصر و رئیس موسسه «محراب الازهر» در گفتوگویی در خصوص فتوای صادره از سوی اتحادیه جهانی علمای مسلمان در آوریل 2025 مبنی بر واجب بودن جهاد مسلحانه علیه اشغالگران صهیونیست و ضرورت دخالت نظامی فوری کشورهای اسلامی برای حمایت از مقاومت فلسطین و لغو تمام اشکال عادی سازی با تلآویو سخن میگفت، اظهار داشت: در خصوص این فتوا باید گفت که این فتوا تاثیرات قوی داشت که میتوان آنها را از طریق واکنش قدرتمند در کشورهای عربی به طور خاص در نهادهای دینی که به مقابله با این فتوا پرداختند، ملاحظه کرد. این فتوا به طور کلی همچنین تاثیر مثبتی بر روحیه امت اسلام داشته است، زیرا مسلمانان فتوای اتحادیه جهانی علمای اسلام را بیانگر نظر و دیدگاه و اراده و عزم خود میدانند.
این عالم مصری افزود: در حقیقت باید گفت هیچیک موسسات علمی و موسسات رسمی دینی به وظیفه خود در قبال آنچه امروز در فلسطین و نوار غزه می گذرد و نقشی که از آنها انتظار است، عمل نمیکنند که این باعث شرمساری امت اسلام است، در حالی که ما شاهد جنگ جهانی دشمنان هستیم که به صراحت گفتهاند هدف از این جنگ، نابودی جهان اسلام است.
شیخ سلامه اظهار داشت: از نهادهای دینی علمی مانند الازهر شریف در مصر و هیئت علمای ارشد در عربستان سعودی و نهادهای دیگر مانند اتحادیه جهانی علمای مسلمان انتظار میرفت که از همان روزهای نخست عملیات طوفان الاقصی و آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه و آغاز شعلهور شدن شراره جنگ علیه چندین کشور اسلامی مانند لبنان و یمن،دست به تحرک بزنند.
مشاور وزیر سابق اوقاف مصر ادامه داد: هر چند تحرک اتحادیه جهانی علمای مسلمان دیرهنگام بود، اما موسسات دیگر مانند نهادهای علمی در عربستان یا مصر یا امارات یا اردن یا کشورهای مغرب عربی(کشورهای عربی شمال آفریقا) تا این لحظه همچنان سکوت کردهاند و دست به تحرک نزدهاند و این نشان میدهد که این موسسات و نهادها وابسته به نظامهای طاغوتی دیکتاتوری است، حتی جریان سلفی وهابی نمیتواند بدون دستور حاکمان خود دست به تحرک بزند و این مصیبت بزرگی است.
وی خاطر نشان کرد: در هر حال، فتوای اتحادیه جهانی علمای اسلام هر چند دیرهنگام، صادر شد، ولی به لطف خداوند تبارک و تعالی، فتوای قدرتمندی بود، معتقدم شایسته بود که با آغاز عملیات طوفان الاقصی، علما حتی به صورت فردی دست به تحرک میزدند.
شیخ سلامه در ادامه از عدم تحرک جمعی در میان نهاد های اسلامی ابراز تأسف کرد و اظهار داشت: من تلاشهای زیادی چه در ارتباط با اتحادیه جهانی علمای اسلام یا موسسات و نهادهای علمی دیگر برای اینکه به صورت جمعی دست به تحرک بزنند، انجام دادم، ولی وضعیت همانطور که مشخص است، مرا وادار کرد تا به صورت فردی دست به تحرک بزنم، به لطف خداوند فتوایی را نوشتم که تقریبا چند روز یا چند هفته پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی با عنوان «بشتابید به سوی جهاد» منتشر شد. به لطف خداوند، این فتوا را رسانههای بزرگ ترکیه و کشورهای دیگر منتشر کردند و رسانههای کشورهای عربی این فتوا را مورد حمله و اعتراض خود قرار دادند که با تأسف فراوان باید گفت که این موضع رسانههای کشورهای عربی قابل انتظار بود.
واکنشها به فتوای اتحادیه جهانی علمای مسلمان
سلامه درباره واکنشها به فتوای جهاد اتحادیه جهانی علمای مسلمان در سطح اسلامی و عربی گفت: واکنشهایی به این فتوا در دو بخش صورت گرفت:
1-نهادهای رسمی وابسته به نظامهای دیکتاتوری در کشورهای ما که این نهادها به شدت برای از بین بردن یا کاستن از تاثیرات این فتوا بر ملتهای عربی با این فتوا مقابله کردند.
2-بعد دیگر، تاثیرگذاری این فتوا بر ملتهای عربی و اسلامی بود، این ملتهای آزادهای که واقعا به جهاد در راه خداوند چشم دوختهاند، البته این امر، سبب نگرانی و وحشت نظامهای عربی از این فتوا و تاثیرات و پیامدهای آن شد، به همین سبب رسانهها و موسسات دینی خود را به مقابله با آن فراخواندند، همانطور که شاهد صدور فتوا یا بیانیه از سوی دار الفتوای مصر بودیم که در حقیقت یک بیانیه سیاسی بود و ربطی به دین یا علوم شرعی نداشت.
این عالم الازهر مصر در جواب سوال خبرنگار مبنی بر این که درباره فتوای جهاد کفائی مرجعیت عالی عراق برای مقابله با گروه تروریستی داعش که سریعتر از آنچه آمریکا و غرب انتظار داشتند، سبب مهار و سرکوب این گروه تروریستی شد چه نظری دارد و راز موفقیت آن فتوا چیست؟ خاطر نشان کرد: در حقیقت مقایسه حالت داعشی با اوضاع کنونی، ممکن است قیاس مع الفارق است، چرا که آن گروههای داعشی با تحریک همان نظامهای دیکتاتوری شکل گرفتند که موسسات دینی به طور خاص در مصر، عربستان و امارات به تحریک و دعوت جوانان به آنچه «جهاد در راه خدا در سوریه» خواندند، پرداختند. و اینجا بود که گروه داعش با تمام تاریخ سیاه خود که هیچ نقطه سفیدی در آن نیست، شکل گرفت و آن وضعیتی شکل گرفت که تاکنون ادامه دارد.
شیخ سلامه ادامه داد: آنچه مایه شگفتی است، اینکه شیوخ سلفی وهابی در آن زمان(برای پیوستن به گروههای تروریستی در سوریه)، امت اسلام را تحریک میکردند و در آنها به زعم خود برای جهاد در راه خدا شور و شوق ایجاد میکردند؛ اما همان شیوخ اکنون، عزم و اراده امت اسلام را تضعیف کرده و به شرافت مقاومت و رزمندگان مقاومت خدشهوارد میکنند، سبحان الله، چگونه این امر تغییر کرده است، در آن زمان و مکان(پیوستن به گروههای تروریستی در سوریه) جهاد مشروع بود و اکنون (برای یاری مردم غزه)، جهاد از نظر این شیوخ سلفی، جرم است، چرا؟، نه به این دلیل که مقاومت در فلسطین و غزه به زعم این داعشیها و شیوخ آنها «با ایران ارتباط دارد»، که در حقیقت این ادعای آنها، عذر بدتر از گناه است و بیانگر بزدلی و ترس و شکست و خیانت حکام آنها به مقاومت در غزه و فلسطین است.
وی افزود: البته ما حالت سلفی وهابی را با فتوای مرجعیت عالی عراق برای مهار و سرکوب داعش مقایسه نمیکنیم، حتی موضع و پشتیبانی و حمایت ایران و حزب الله و یمن و انصارالله از این جبههها را مقایسه نمیکنیم، شما یمن را ببینید که انصارالله توانسته است تمام جوانان یمنی را برای شرکت در راهپیمایی حمایت از مقاومت بسیج کند، ولی در کشورهای عربی، حتی در دست گرفتن پرچم یا چفیه فلسطینی ممنوع و جرم است، باید به خدا پناه برد.
تعدی به هر شهروند سوری به دلایل طایفهای جرم است
این عالم الازهر در رابطه با ریخته شدن خون انسانهای بیگناه به دلیل عقاید مذهبی در سوریه توسط تحریرالشام گفت: من قبلا در خصوص این مسئله صحبت کردم و گفتم که تجاوز و تعدی به هر شهروند سوری به دلایل طایفهای یا مذهبی از نظر شریعت اسلامی، جرم است.
وی ادامه داد: من با صدای بلند، این دولت جدید را مخاطب قرار دادم و به آنها گفتم از خداوند بترسید، چه فرقی میان شما و بشار(اسد) وجود دارد، شما میگویید که «بشار دیکتاتور بود و میکشت و زندانی و شکنجه میکرد»، الان که شما همان اقدامات را انجام میدهید، به طوری که زندانهای ادلب مملو از مخالفان سیاست جولانی است و این اقدامات ظالمانه در برابر دیدگان همه روز به روز افزایش مییابد که این نشان دهنده دیکتاتوری جدید در سوریه است.
سلامه گفت: آنچه شگفتآور است، این است که کسانی که در زمان بشار اسد خواستار مقابله با او میشدند و فریاد آزادی سر میدادند، اکنون حتی جرأت نمیکنند یک کلمه در برابر ظلم و تجاوزاتی که جولانی یا حاکم جدید سوریه مرتکب میشود، بر زبان جاری کنند و این واقعا عجیب است.
این عالم مطرح مصری تصریح کرد: ظلم خیلی دوام نمیآورد، ما تاکید می کنیم که خون هر انسانی باید با وجود اختلافاتی که ما با او چه در زمینه دین یا اعتقادات یا مذهب یا هر چیز دیگری داریم، حفظ شود. در حقیقت جنایاتی که در سوریه رخ میدهد، شرم آور است، بیشتر گروههایی که اکنون در سوریه هستند، از رحم داعش متولد شدهاند و اگر خود داعش نباشند، در نسخه جدیدی ظاهر شدهاند، حتی اگر شکل و لباس آنها تغییر کرده، ولی نگرش و منطق آنها در برخورد با مخالفان چه شیعه و علوی یا دروزی یا حتی مسیحی هم تغییر نکرده و به خدا سوگند این یک مصیبت بزرگی است.
اتحاد تنها راه خروج امت اسلامی از بحران
وی در پاسخ به اینکه چه راهی برای خروج جهان اسلام از این بحرانهایی که با آن روبهرو است، وجود دارد؟ خاطر نشان کرد: بر این باورم که هیچ راهی در برابر جهان اسلام برای خروج از بحرانهای کنونی و ایستادن در برابر رژیم صهیونیستی و آمریکا وجود ندارد، مگر اینکه همه متحد و یکپارچه شوند، اینکه همه امت اسلام در برابر دشمنان خود و تمام کسانی که در کمین آنها هستند، متحد و یکپارچه شوند.
سلامه افزود: ما میبینیم که دشمنان ما با وجود تمام جنگهایی که قبلا میان ما و آنها وجود داشت، اکنون با هم در برابر ما متحد شدهاند، آنها برای ضربه زدن و از بین بردن ما با هم متحد شدهاند، آیا زمان آن نرسیده که امت اسلام به ویژه اهل سنت با شیعیان متحد شوند؟
این عالم الازهر خاطر نشان کرد: جنگ علنی امروز تنها علیه حماس و مقاومت در فلسطین نیست، بلکه علیه تمام امت اسلام است، در نتیجه امت اسلام تنها در صورتی پیروز میشود که متحد شود. همانطور که خداوند در قرآن (آیه 103 سوره آل عمران) فرموده است که همگی به ریسمان محکم الهی چنگ بزنید و متفرق نشوید (متحد شوید) و یا در آیه دیگری می فرماید که «و اين امّت شما امّت واحدى است و من پروردگار شما هستم پس، از مخالفت فرمان من بپرهيزيد!»(سوره مومنون آیه 52)
شیخ سلامه عبدالقوی اظهار داشت: امت اسلام تنها در صورتی که همه طرفهای آن متحد و همچون یک ساختار واحد شوند، و بحث و جدل را کنار بگذارند و به مقابله با فتنه بزرگی که دشمنان به دنبال روشن کردن شراره آن هستند، بپردازند، میتوانند پیروز شوند.
وی افزود: شما تصور کنید که اگر ایران، ترکیه، عربها، هند، پاکستان، مالزی و اندونزی متحد شوند، اگر همه امت اسلام و عربی همچون ید واحده در برابر دشمن متحد شوند. سئوال این است که آیا ما قادر به این کار هستیم، بله هستیم، زیرا دشمن ما شکست خورده است؛ ولی آنچه مانع این وحدت است، حکام دیکتاتور ما هستند که اشغالگران آنها را بر ما مسلط کردهاند تا ثروتهای ما را غارت کنند.
این عالم الازهر مصری در پایان گفت: از خداوند مسئلت داریم تا صفوف ما را متحد کند و همگی در برابر دشمنان متحد شویم که در آن صورت به یاری خداوند ما پیروز خواهیم شد.