در دوره جدید شورای عالی حوزه دستوری روی زمین نمانده است

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، نشست «نقش آفرینی در عرصه راهبری و سیاستگذاری» از سلسله نشست های اساتید و فضلای جوان حوزه علمیه با حضور حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخفال مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه های علمیه و مدیران و اساتید مجتمع عالی تربیت مجتهد مدیر محمدیه برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال با تبریک دهه کرامت و تسلیت حادثه بندرشهید رجایی از استمرار جلسات دوره نهم شورای عالی با نخبگان و اساتید حوزوی خبر داد و افزود: با اساتید و شخصیت های برجسته دردمند حوزه جلسات متعدد و مستمری داشته و خواهیم داشت و برای من توفیق و افتخار است که از نظرات اساتید بهره ببریم.
وی هم اندیشی دبیرخانه شورای عالی حوزه با اساتید دغدغه مند را بسیار ارزشمند و عامل برکات مادی و معنوی دانست و افزود: در برخی از جلسات اعضای شورای عالی نیز حضور داشتند اما کار را معطل حضور اعضا نکردیم و جلسات را استمرار بخشیدیم. وظیفه دبیرخانه بررسی مباحث مطرح شده و ارجاع به شورای عالی است و خود بنده اشتغالات درسی را کم کرده و در دبیرخانه حضور بیشتری داشته ام. با رعایت همه جوانب باید از همه ظرفیت ها استفاده شود.
مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه های علمیه جلسات دبیرخانه را نیازمند چکش کاری علمی دانست و تأکید کرد: در بسیاری از جلسات با تعارض دیدگاه ها و تعارض اولویت ها در مسائل حوزه مواجه شدیم که نیازمند مداقه در مباحث سیاستگذاری است. در بدو حرکت نهمین دوره شورای عالی که با مرقومه رهبر معظم انقلاب مواجه شد، کارهای بزرگی شده و برخی از مسائل مهم به مدیر حوزه های علمیه تفویض شده است. در آغاز یک حرکت نوین در شورا هستیم و شورای عالی نیز مصمم است کار اصلی خود را انجام دهد و مدیریت حوزه ها هم لازم است که این امور را دنبال کند.
وی با بیان اینکه در شورای عالی حوزه همواره تراکم دستورات وجود داشته است، اظهار داشت: در این دوره، دستور ضروری که روی زمین مانده باشد نداریم و در حال روان سازی مسائل بوده که به معنای زیر سؤال بردن اعضای سابق نیست زیرا همه آن ها زحمت کشیدند اما ما بر اساس مرقومه رهبری معظم سعی کرده ایم وضعیت را به شکلی ساماندهی کنیم که با رعایت همه شئون حوزه صورت گیرد و با استفاده از همه نظرات بخش های زیادی از مشکلات دوره های قبل مرتفع شده است و مدیریت با آن مشکلات مواجه نیست.
حجت الاسلام والمسلمین فرخفال با بیان اینکه حوزه علمیه بسیار غنی است، اظهار داشت: چندین هزار صفحه از مقالات و پژوهش هایی که به کنگره بزرگداشت صدمین سالگشت تأسیس حوزه ارسال شده است را مطالعه کردم و تأکید می کنم که حوزه بسیار غنی و فاخر است.
وی با اشاره به ایرادی که نسبت به کم رونق شدن دروس مطرح می شود، تصریح کرد: فوج فوج اساتید و طلاب وارد فیضیه، مدرسه خان و مدرسه آیت الله گلپایگانی می شدند اما پس از کرونا هم حوزه و هم دانشگاه با کمبود محصل روبرو شده و دانشجوها نیز به بهانه های مختلف در کلاس حاضر نمی شوند.
قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در امور استان ها همچنین از تصویب طرحی برای بازگرداندن گرمای علمی حوزه به پیش از کرونا در شورای عالی حوزه خبر داد.
حجت الاسلام عبدالهی مدیر مجتمع عالی تربیت مجتهد مدیر محمدیه در این نشست با بیان اینکه حوزه بنیان گذار انقلاب است، تصریح کرد: تضمینی نیست که انقلاب و حوزه علمیه با همین سیاست های امروز پابرجا بماند زیرا حوزه باید همچنان که خود را حامی نظام می داند در صحنه بماند و دانش آن را طراحی کند. رهبری معظم انقلاب هشدار داده اند که ممکن است نسل سوم و چهارم انقلاب رشادت های بزرگان در نهضت انقلاب را فراموش کنند از این رو طراحی دانش مهم است.
این استاد حوزه علمیه اظهار داشت: حوزه علمیه باید خود را آماده کند برای روزی که هوش مصنوعی فتوا بدهد و حکم فقهی طرح کند. شورای عالی باید نشان دهد همه کنشگران حوزه های علمیه در امر سیاستگذاری دخیل هسته و اگر ضعفی هست همه خودشان را مسئول بدانند. حوزه ناچار است نظام علمی و پرورشی خود را بر اساس سیاست ها تنظیم کند.
وی با بیان اینکه دبیرخانه شورای عالی به کمک همه اساتید و کنشگران حوزه های علمیه احتیاج دارد، افزود: فراورده های حوزه علمیه می تواند کارکرد های مختلف پیدا کند و یکی از آن ها کادرسازی برای انقلاب است و در دل آن کادرسازی اجتهادی یک عنوان است زیرا نزدیک به 400 پست در کشور وجود دارد که باید یک مجتهد در رأس آن قرار بگیرد؛ از این رو از اساتید جوانی که سابقه تدریس حداقل 10 سال سطوح عالی در حوزه های علمیه را داشته باشند دعوت شده و دوره ای 5 ساله در گرایش های مورد نیاز نظام برای آن طراحی شده است.
حجت الاسلام عبدالهی ادامه داد: مرحوم آیت الله یزدی بنیانگذار این حرکت شدند و این کار باید توسط شورای عالی مورد حمایت قرار گیرد زیرا برای اداره حوزه های علمیه نیاز به مدیران احتیاج است که از اجتهاد هم برخوردار باشند؛ باید از قبل افراد را برای مدیریت تربیت کنیم و با دیدن مسیر آینده فرد مناسب را منصوب کنیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از طرح ها و اندیشه ها لازم است که در آزمایشگاه بررسی شوند، اظهار داشت: آمادگی داریم که آزمایشگاه حکمرانی اجتماعی شورای عالی باشیم.
در ادامه این نشست اساتید مؤسسه محمدیه سخنان خود را ارائه کرده و بر ضرورت حذف دیوانسالاریهای پیچیده، مسئله یابی و برنامه عملیاتی برای حل مسائل، تلاش برای افزایش رضایت بدنه طلاب، تشکیل دانشکده های تخصصی برای تأمین نیازهای اندیشه ای حوزه و نظام، تجربه نگاری 100 سال گذشته مدیریت حوزه های علمیه، هدایت شغلی طلابی که علاقه ای به ادامه تحصیل ندارند و حمایت شورای عالی از طرح های پژوهشی تأکید کردند.
در این نشست همچنین حجج اسلام محمد محمدی قاینی، محمود قیوم زاده، سیدعبدالله هاشمی، سید امیر سخاوتیان، عباس حیدری، سیدمحمدصادق علم الهدی، سیدعلیمحمد موسوی کرمانشاهی، امیرحسین ایمانی مقدم، سیدعلی اصغر علوی، سیدمحمدهادی پیشوایی، محمدمهدی سلطانی و مرتضی جعفری به ایراد سخن پرداختند.