رشد کمی و کیفی حوزههای علمیه در ۱۰۰ سال اخیر/نباید به وضعیت موجود اکتفا کنیم

حجت الاسلام سیدحمید جزایری استاد حوزه علمیه و دبیر سابق همایش کتاب سال حوزه در گفتوگو با خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، با اشاره به رشد کیفی و کمی حوزه علمیه در 100 سال اخیر اظهار داشت: حوزه علمیه به لحاظ کمیت رشد کرده است زیرا در گذشته کمتر از هزار نفر فعال علمی بودند و این به چند10هزار نفر رسیده است.
وی در خصوص رشد کیفی حوزه های علمیه در عصر 100 سال اخیر تصریح کرد: امام خمینی(ره) و افراد همراه با ایشان که نهضت اسلامی را رقم زدند از مفاخر و ثمرات کیفی حوزه های علمیه بودند که نباید مورد غفلت باشد.
حجت الاسلام جزایری با اشاره به روایات تاریخی در خصوص قمیون در زمان ائمه(ع) و اهتمام این افراد به علم و دانش، تصریح کرد: در تألیفات و انتشارات آثار حوزه قم با جهشی فوق العاده در طول دوران بازتأسیس حوزه همراه بوده که باید مورد توجه قرار گیرد. تربیت اساتیدی که دارای نوآوری و برتری علمی در ادبیات، فقه، اصول، تفسیر، فلسفه منطق رجال، درایه و سایر علوم هستند حوزه قم را نسبت به سایر اقران خود حوزه جلوتر برده است.
وی با اشاره به نظریات نوآورانه علمی که مولود حوزه بوده است، تصریح کرد: نظریات فقهی، اصولی، تفسیری، ادبیاتی و... در حوزه علمیه قم جای تشکر دارد که در این همایش صدسالگی از برخی از این نوآوری ها رونمایی خواهد شد.
دبیر سابق همایش کتاب سال حوزه مرحوم امام خمینی(ره) را از ستاره های درخشان حوزه علمیه قم دانست و تصریح کرد: ابعاد علمی مرحوم امام در سایه قرار گرفته است و ابعاد فقهی و علمی نوآوری های ایشان و نگاه ایشان به اعتبارات در فقه و اصول مورد غفلت قرار گرفته است. علامه طباطبایی دیگر افتخار حوزه در 100 سال اخیر است که تفسیر آن عالم افتخار تشیع در سده های اخیر بوده اند.
وی ادامه داد: کتاب شریف «التحقیق فی کلمات القرآن» از مرحوم مصطفوی و چندین اثر علمی دیگر در حوزه علمیه در طول هزار سال اخیر هماورد کمی دارد و حکایت از رقم خوردن یک تحول بنیادین عظیم و بزرگی دارد.
حجت الاسلام جزایری در پایان با بیان اینکه حوزه علمیه قم در 50 سال اخیر در کنار سایر حوزه ها کانون بحث و تولید نظریه و گفتوگو های علمی است، خاطرنشان کرد: همه افتخارات نباید اجازه دهد که به وضع موجود قناعت کنیم بلکه باید فاصله امروز با افق را طولانی ببینیم و مباحثی مانند تقویت حوزه های استانی، تقویت مباحثه، آزادی استاد، عشق و انگیزه تحصیل و رنگ و بوی الهی در تعلیم و تربیت را توسعه و رشد دهیم.