روایت رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین از دغدغه علمای عراق نسبت به ایران اسلامی و تعامل حوزه قم و نجف

حجت الاسلام والمسلمین مهدی سلیمانی اردهالی، رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در گفتوگو با خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، با اشاره به سفر اعضای هیئت رئیسه و بعضی از اعضای مجمع عمومی جامعه مدرسین به عراق و دیدار با علمای نجف، نظرات علمای عراق نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران را مثبت عنوان و اظهار داشت: علمای نجف نظر و حساسیت مثبتی نسبت به ایران اسلامی و موضوعات مختلف در این کشور داشتند.
توصیه علمای عراق نسبت به اطاعت از ولی فقیه
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی با بیان این که علمای عراق نسبت به اطاعت از ولی فقیه و در نظر گرفتن جایگاه آن تأکید کردند، ابراز کرد: علمای نجف تذکر دادند که باید بحث ولایت فقیه بیش از پیش، جدی گرفته شده و همیشه نسبت به اطاعت از ولی فقیه و همراهی با ولایت حساس و مطیع امر ولایت باشیم تا با هوشیاری و بصیرت در برابر توطئههای دشمنان، پیروز شویم.
وی همچنین با اشاره به دغدغه علمای نجف نسبت به مسائل حوزوی اظهار داشت: علمای عراق در این دیدارها به تعمیق فقه جواهری و سنتی، روشهای جدید آموزشی و تقویت ادبیات عرب در بین طلاب تاکید داشتند؛ همانند توصیهای که در پیام تاریخی و منشور رهبر معظم انقلاب اسلامی به همایش یکصدسالگی بازتاسیس حوزه علمیه قم نیز دیدیم که خوشبختانه رهبر انقلاب به تقویت ادبیات عرب در حوزههای علمیه تاکید کردند.
رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به نحوه تعاملات حوزه علمیه قم و تأثیر این قبیل از سفرهای علما به کشورهای اسلامی و ارتباط با اهالی علم و دانش ابراز کرد: حوزه مقدسه نجف اشرف، کربلا و سامرا قدمت هزار ساله دارد و حوزه علمیه قم که به حمدالله درخشش فراوانی در هزار سال گذشته داشته است، توانست در یکصدسال گذشته به رهبری امام راحل و نقش آفرینی علمای بزرگی همچون آیت الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی تحولات بسیاری را در عرصه علوم دینی و حوزوی ایجاد کرده و علمای بسیاری را تربیت و آموزش دهند.
وی افزود: باید حوزهها به عنوان ریشه و قدرت استمراربخش حاکمیت و فرهنگ دینی روز به روز مترقی و متعالیتر شده و بر سنخیت اتحادی بین حوزههای قم و نجف توجه شود.
ضرورت توجه به وحدت رویه در حوزههای قم و نجف
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی تاکید کرد: باید وحدت رویه تا حدی که امکان دارد با حفظ سنتهای اصیل حوزه علمیه نجف و قم، دنبال شود و حوزههای علمیه نجف و قم بتوانند در روشهای جدید، استفاده از روشهای جدید و استانداردسازی روشهای جدید با فرمولهای قدیمی و سنتی و نیز در علوم نوین، علوم اسلامی انسانی نوین، رهبری صحیح و استاندارد علمیت جهانی را در جهان، عراق و ایران ایجاد کرده و از انحرافات جلوگیری کنند.
«حفظ اسلام» نقطه اشتراک حوزه نجف و قم
وی افزود: حوزههای علمیه قم و نجف باید - همانند گذشته که فقهای بزرگ آن توانستند اسلام و قرآن را از انحرافات، جهلها و خرافات حفظ کرده و در مقابل دشمن خارجی وحدت و انسجام داشته باشند - امروز نیز انسجام خود را قویتر از گذشته کرده و در مقابل دشمنان، مواضع واحدی اتخاذ کنند؛ چرا که دشمن اسلام و قرآن و حوزههای عراق، نجف و ایران، دشمن واحدی است و «حفظ اسلام و ترقی علوم آل محمد» نقطه اشتراک حوزه نجف و قم است.
رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: با وحدت رویه و تعاملات حوزههای علمیه قم و نجف، میتوان جریانهای همسو و دلسوز را یکسان سازی و تقویت کرد. باید علمای قم و نجف با هم تبادل نظر و اطلاعات و تبادل علمی و فرهنگی داشته باشند؛ چنانکه در صدر اسلام و در زمان امام صادق(ع) حتی علمای اهل سنت و علمای شیعه با همدیگر همنشینی داشتند و در درس علما و فقهای بزرگ شرکت میکردند.
آیت الله جوادی آملی جامع معقول و منقول
وی با اشاره به سفر حضرت آیت الله جوادی آملی به عراق و دیدار با علمای این کشور ابراز کرد: دیدار حضرت آیت الله جوادی آملی با علمای عراق بسیار مثبت و دارای آثار و برکات فروانی است و آنان با نظرات یک فقیه اصولی و مفسر بزرگ آشنا میشوند. ای بسا مثلاً ذهنیتی در میان طلاب باشد که اگر کسی مفسر شود، دیگر نمیتواند فقیه یا فرد اصولی بزرگی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی افزود: حضرت آیت الله جوادی آملی جامع معقول و منقول است و این مدل و نمونه میتواند این ذهنیتها را که گاهاً شاید وجود داشته باشد- مخصوصاً در بُعد فلسفی- تلطیف کرده و مدل موفقیت یک عالم ربانی برای دانش پژوهان و محققین و طلاب علوم دینی در حوزه علمیه نجف باشد.
وی تاکید کرد: این ملاقاتها و دیدارهای علمای دو کشور با همدیگر از شکل گیری جریانهای متحجرانه، دیدگاههای سکولاریستی و انحرافات جلوگیری میکند.
رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پایان ضمن تقدیر و تشکر از زحمات مدیریت حوزههای علمیه و برپا کنندگان همایش بینالمللی یکصدسالگی باز تاسیس حوزه علمیه قم اظهار داشت: از مدیریت و معاونت بینالملل حوزه، شورای عالی و جامعه مدرسین درخواست داریم تا زمینه عزیمت علما و فرهیختگان قم به عراق را مهیا کرده و کمک کنند تا به صورت منطقی و تعریف شده، اساتید بتوانند در عراق و کشورهای دیگر، رفت و آمد و با همدیگر تبادل نظر داشته باشند.
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی با بیان این که حدود ۷۰۰ استاد فرهیخته و دانشمند و مدرس سطح عالی و خارج حوزه علمیه در قم وجود دارد که ابزارهای علمی نظام و حوزههای علمیه به شمار میآیند، عنوان کرد: برای تعامل بیشتر علمای ایران و عراق اساتید حوزه می توانند با سفر به عراق در این کشور تدریس داشته و بحثهای علمی و ارتقا بخشی علمی را دنبال کنند.