کاهش ۷ درصدی تعداد موالید در ایران

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت امروز در نشست خبری هفته جمعیت با «شعار همه برای ایران جوان» اظهار داشت: امیدوارم شروع هفته جمعیت همراه با هشدار به مسئولان و مردم باشد و این موضوع را جدی بگیرند.
وی با اشاره به حادثه بندر شهید رجایی، ادامه داد: اولین کار در این منطقه در حوزه بهداشت شناسایی مادران باردار و توصیههای لازم در خصوص پیشگیری از صدمه ناشی از آلودگی هوا بود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت اضافه کرد: بحثی وجود دارد که میتوان جمعیت کشورها را با مهاجرپذیری زیاد کرد. مجارستان ۴ درصد جی پی دی را به موضوع جمعیت اختصاص داده است، در حالی که سهم سلامت از تولید ناخالص ملی حدود ۵ درصد است.
رئیسی افزود: ژاپن نیز در خصوص کاهش جمعیت اقداماتی انجام دادهاند مانند کاهش کار در هفته به ۴ روز است اما شرایط آنها بسیار بحرانی است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت در خصوص جمعیت، تصریح کرد: رصد مستمر و عملکرد فعالیتهای حوزه جمعیت در دانشگاههای علوم پزشکی انجام میشود.
رئیسی خاطرنشان کرد: در کشور حدود ۱۸ هزار خانه بهداشت و ۵ هزارو ۷۰۰ پایگاه سلامت شهری و روستایی و بیش از ۵ هزار مراکز خدمات جامع سلامت و ۴۶۰ مرکز مشاوره ازدواج در حال فعالیت هستند؛ضمن اینکه ۱۳۷۳۱ ماما در شبکه بهداشت و ۲۰۸۶ متخصص زنان در بخش دولتی و ۶۸۸۹ متخصص در بخش غیردولتی فعالیت میکنند.
وی تصریح کرد: در کشور سرعتکاهش جمعیت ایران کم شده است اما تعداد موالید سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۷ درصد کاهش پیدا کرده است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت:استان تهران، خراسان و سیستان بیشترین موالید را در سال گذشته داشتند.
بیشترین سن زنان متأهل که در سن باروری هستند متولدین ۵۸ تا ۶۸ یعنی درست ۳۵ تا ۴۹ سالگی هستند و بیشترین خانمهایی هستند که ازدواج کردند و در سن باروری هستند.
وی با اشاره به روند کاهشی تعداد فرزند اول و دوم در کشور،متذکر شد: سن اولین فرزندی که یک زوج فرزندار می شود در خانمها ۲۷.۵ و در مردان ۳۲ سال است.
رئیسی خاطرنشان کرد: بالا رفتن سن مادر در تعداد جمعیت تاثیر زیادی دارد.میانگین سن ازدواج مردان ۲۸ سالگی و در زنان ۲۴.۱ سال است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت ابراز کرد: در تهران میانگین سن ازدواج مردان ۳۰ سال و در زنان ۲۷ سال است.
وی با اشاره به افزایش مراکز مشاوره ازدواج به ۴۶۰ مرکز افزود: به طور متوسط ۴۹۰ هزار نفر در سال آموزش رایگان ازدواج دریافت می کنند.
رئیسی یادآور شد:میزان مرگ مادر در ایران به ۲۲ در ۱۰۰ هزار نفر رسید که حاصل مراقبت بیشتر از مادران باردار است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت تصریح کرد: مرگ نوزادان در ایران در هزار تولد زنده به ۸ درصد رسیده است.
رئیسی با اشاره به بالا بودن تعداد سزارین در کشور،گفت:باید زایمان طبیعی را افزایش دهیم.اکنون نرخ سزارین در کشور ۵۶ درصد است؛به طوری که در گیلان ۷۹ درصد است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت اضافه کرد: حدود ۷۷ درصد زنان باردار در ایرانشهر زایمان طبیعی را در اولین زایمان خود انتخاب کردند.
وی در خصوص سقط جنین در کشور،اظهار داشت:بیش از ۹۰ درصد سقط عمدی در منازل اتفاق می افتد و اگر در مراکز وزارت بهداشت اتفاق افتاد به شدت برخورد می کنیم .
رئیسی با اشاره به فعالیت ۳۵۷ مرکز نفس (نجات فرزندان سقط) در کشور،افزود: تاکنون تعداد ۱۸ هزار نفر به این مراکز مراجعه کردند که ۱۵۲۶۷ نفر از مادران را از سقط جنین منصرف کردیم.
معاون بهداشت وزیر بهداشت مشکلات اقتصادی،مسکن و کافی بودن تعداد فرزند از جمله دلایل افراد برای سقط جنین عمدی عنوان کرد و افزود: تعداد رسمی سقط در کشور کمتر از ۱۰ هزار مورد بوده است.
رئیسی با اشاره به خدمات تشویقی به کارکنان حوزه بهداشت در خصوص افزایش جمعیت گفت:پاداشیهایی به این نیروها عطا خواهد شد و پرداخت پلکانی به این افراد صورت می گیرد.
وی با اشاره به افزایش ۴۳ درصدی تعداد سوئیت های اختصاص یافته به دانشجویان متاهل از زمان ابلاغ قانون جوانی جمعیت،ابراز کرد: هیچ دانشجوی متاهلی در کشور نداریم که در صف انتظار وام ازدواج یا فرزند آوری و ودیعه مسکن باشد.
رئیسی با اشاره به افزایش ۷۶ درصدی خوابگاههای دانشجویان متاهل ،متذکر شد: رشد ۱۰۰ درصدی در میزان سرانه حق اولاد به دانشجویان صورت گرفته است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت افزود: تعداد مراکز ناباروری سطح ۲ و ۳ در کشور به ۲۳۶ مرکز رسیده است.تعداد زوج های نابارور در کشور ۳.۵ میلیون نفر است.
وی ادامه داد:سالانه در کشور ۳۰ هزار سیکل بارداری در کشور می توانیم داشته باشیم یعنی سالانه ۱۰ هزار تولد می توانیم داشته باشیم.البته راه اندازی مراکز درمان ناباروری به تنهایی نمی تواند نرخ باروری را افزایش دهد.
رئیسی با بیان اینکه چاقی چ دیابت می توانند باعث ناباروری شوند،گفت:برخی داروها مانند داروهای بدن سازی می توانند باعث ناباروری شوند.حتی این موارد می تواند باعث سقط جنین شود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت تصریح کرد: فشار خون،دیابت ،مصرف سیگار و الکل می تواند باعث ناباروری شود؛ضمن اینکه کبد چرب نیز در ایجاد ناباروری تاثیر گذار است.
رئیسی از افزایش ۲۸ درصدی در پذیرش دستیار زنان نسبت به سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: میزان فلوشیپ ناباروری در سال گذشته نسبت به ۱۴۰۰ ۳۸ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به اقدامات دیگر وزارت بهداشت در خصوص جوانی جمعیت،گفت: گواهی الکترونیک ولادت به صورت آنلاین صادر می شود و پیامک تبریک از سوی وزیر بهداشت به مادران زایمان کرده ارسال می شود.