۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۵
کد خبر: ۷۸۱۵۱۱
حجت‌الاسلام رضایی:

تبلیغ دین باید با بلاغ مبین همراه باشد / رسانه، درس اصلی حوزه شود

تبلیغ دین باید با بلاغ مبین همراه باشد / رسانه، درس اصلی حوزه شود
مسئول مؤسسه رسانه‌ای نسل سلمان با تأکید بر ضرورت شجاعت در نقد توسط طلاب، اظهار کرد: تبلیغ دین باید با بیانی ساده، متناسب با نیاز مخاطب و استوار بر مبانی عمیق دینی صورت گیرد.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام عبدالله رضایی مسئول مؤسسه رسانه‌ای نسل سلمان در نشست هم‌اندیشی «طلبه کنشگر و آموزش رسانه‌ای» که به مناسبت پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به همایش صدسالگی بازتأسیس حوزه علمیه قم و نیز روز جهانی ارتباطات، روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت‌ماه در دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد با اشاره به ضرورت تحول در ادبیات دینی و شیوه‌های تبلیغ معارف اسلام، تأکید کرد: مفهوم مهم "بلاغ مبین" که رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر آن تأکید دارند باید در ساختار تبلیغ دینی ما نهادینه شود؛ چرا که اساساً رسالت پیامبر(ص) نیز با همین ویژگی تعریف شده است « وَمَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ ».

وی افزود: در شرایط کنونی یکی از مهم‌ترین مشکلات ما در حوزه تبلیغ دین فاصله گرفتن از زبان روشن، دقیق، مخاطب‌محور و قابل‌فهم برای عموم است. این در حالی است که گفتمان رهبر معظم انقلاب نمونه‌ای عینی از ارائه مفاهیم عمیق با بیانی روشن و مؤثر است. ما نیز باید با تأسی به این الگو از پیچیدگی بی‌مورد در کلام دینی و تبلیغی پرهیز کنیم و در عوض اندیشه‌های عمیق اسلامی را به زبان مخاطب ترجمه کنیم.

حوزه باید برای مردم تعریف شود، نه صرفاً برای خود

حجت‌الاسلام رضایی با انتقاد از نگاه بسته و درون‌گرایانه در برخی نهادهای حوزوی، بیان کرد: ما نباید حوزه را صرفاً برای خود حوزه تعریف کنیم. حوزه باید برای مردم، برای حل مسائل و پاسخ به نیازهای فکری و فرهنگی جامعه معنا پیدا کند. اگر حوزه به سمت پاسخگویی نرود به مرور دچار انزوا و کاهش تأثیرگذاری خواهد شد.

وی در ادامه گفت: ما امروز شاهد هستیم که بخشی از فاصله میان حوزه و جامعه به دلیل همین زبان تخصصی و پیچیده‌ای است که درک آن برای مخاطب عمومی دشوار شده است. این شکاف زبانی و فکری اگر جدی گرفته نشود می‌تواند به تدریج به شکاف اعتقادی تبدیل شود.

مسئول مؤسسه نسل سلمان با تأکید بر جایگاه مهم رسانه در گفتمان‌سازی دینی، تصریح کرد: ما باید رسانه را به عنوان یکی از دروس اصلی در حوزه علمیه وارد کنیم؛ همان‌طور که طلاب سال‌ها برای درک متون منطقی و بلاغی مانند مختصر و معانی وقت می‌گذارند، باید آموزش رسانه را هم با همان جدیت و عمق دنبال کنند.

وی ادامه داد: رسانه امروز زبان ارتباطی عصر ماست. طلاب اگر با زبان رسانه آشنا نباشند امکان عرضه مفاهیم عمیق دین به نسل امروز از آنان سلب خواهد شد. رسانه زبانی است که اگر آن را نیاموزیم توان گفتگو با جامعه را از دست می‌دهیم.

حجت‌الاسلام رضایی با اشاره به ضرورت بازنگری در تعصب‌های رایج گفت: طلاب باید جسارت نقد و اصلاح داشته باشند. تعصب ما باید نسبت به مبانی و اصول دین باشد نه صرفاً بر شکل ظاهری کلمات یا ادبیات. شناخت سطحی و کانالیزه‌شده هرگز به رشد علمی و معنوی منجر نمی‌شود.

مسئول مؤسسه نسل سلمان در بخش دیگری از سخنان خود نسبت به روند جذب طلاب در سیستم آموزش‌و‌پرورش هشدار داد و گفت: این‌که طلاب در آموزش‌و‌پرورش فعالیت داشته باشند امر مثبتی است؛ اما اگر قرار باشد در این فرایند هویت طلبگی آنان تضعیف یا حذف شود این ظلمی بزرگ است. طلبه بودن فقط شغل نیست؛ هویت است، رسالت است، جهت‌دهنده به زندگی است.

نخبگان غربی را شناسایی کنیم تا تأثیر بگذاریم

حجت‌الاسلام رضایی همچنین با اشاره به ضرورت ارتباط‌گیری فعال با نخبگان فرهنگی و فکری در غرب تأکید کرد: ما نباید غرب را فقط در قالب سیاست‌های رسمی دولت‌ها ببینیم؛ بلکه نخبگان اثرگذار، روشنفکران، متفکران دلسوز و حتی معترضان به نظم سلطه‌گر را باید شناسایی کنیم. تعامل با آنان می‌تواند ظرفیت عظیمی برای گفتمان‌سازی جهانی فراهم آورد.

ارسال نظرات