آمریکا با نفس پیشرفت ما مشکل دارد/ باید از غنیسازی به عنوان نماد «ما میتوانیم» صیانت کنیم

حجتالاسلام احمد رهدار عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در گفتوگو با خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، با اشاره به بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم ۱۴ خرداد ۱۴۰۴ که فرمودند «طرح آمریکا در موضوع هستهای، ضد ما میتوانیم است»، اظهار داشت: آمریکا با اصل پیشرفت ایران در حوزه انرژی هستهای مخالف است، حتی اگر این پیشرفت در چارچوبهای کاملاً صلحآمیز و مورد تأیید نهادهای بینالمللی صورت گرفته باشد.
وی افزود: آمریکاییها به ظاهر درباره درصد غنیسازی و کاربرد آن بحث میکنند اما در واقع با نفس این پیشرفت که به شکل بومی و مستقل در ایران محقق شده، مشکل دارند. انرژی هستهای امروز فقط یک فناوری نیست؛ بلکه نمادی از استقلال و خودباوری ملی شده است که توانسته تصویر جدیدی از جمهوری اسلامی ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی بسازد.
آمریکا با هر نوع استقلال، ولو در انرژی صلحآمیز مخالف است
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) تصریح کرد: واقعیت این است که آمریکا با اصلِ «داشتن انرژی هستهای مستقل» توسط جمهوری اسلامی مخالف است؛ حتی اگر این انرژی از مسیرهای قانونی و شفاف هم تأمین شود. چون از دید آنها هر نوع فناوری که به استقلال منطقهای کشورها منجر شود و آنها را از مدار سلطه آمریکا خارج کند، تهدید محسوب میشود.
وی با بیان اینکه آمریکا حتی با پیشرفت کشورهای همپیمان خود نیز مخالف است مگر آنکه این پیشرفت تحت مدیریت و طراحی او باشد، ادامه داد: مثلاً در مورد کشورهای حاشیه خلیج فارس، آمریکا در عین اینکه به آنها خدمات امنیتی یا فنی میدهد اما در عمل بیشتر از آنها امتیاز میگیرد. پس مسأله مخالفت یا موافقت نیست بلکه مدیریت و هدایت مسیر پیشرفت کشورها برای حفظ نظم سلطه جهانی است.
انرژی هستهای، پرچم نمادین زیست مستقل ایرانی
حجت الاسلام رهدار در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین دلایل تمرکز آمریکا بر غنیسازی کارکرد نمادین آن در ایران است. یعنی انرژی هستهای صرفاً یک ابزار فناورانه نیست بلکه تبدیل به «نماد مقاومت و استقلال ملی» شده است. در طول دو دهه گذشته مردم ما انرژی هستهای را بهعنوان یک پرچم عزت و اراده ملی شناختهاند و عقبنشینی در این موضوع در افکار عمومی نوعی عقبنشینی از اصل استقلال تلقی میشود.
وی تأکید کرد: در فضای بینالمللی هم پیشرفت ایران در حوزه هستهای الهامبخش بسیاری از ملتها شده است. همانطور که رهبر معظم انقلاب بارها فرمودهاند ایران امروز الگوی ملتی است که بدون وابستگی به قدرتهای جهانی راه خود را میرود و پیشرفت میکند. طبیعی است که آمریکا نسبت به چنین الگویی حساس باشد و تلاش کند تا با مذاکره و فشار این مسیر را مختل کند.
چرا آمریکا فقط هستهای را هدف گرفته است؟
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به دیگر حوزههای پیشرفت ایران افزود: امروز جمهوری اسلامی در حوزههایی مثل فناوریهای نظامی، نانوفناوری، آیتی، زیستفناوری و حتی طراحی ناوهای نظامی پیشرفتهای بزرگی داشته است. بهعنوان مثال در پروژه ناوسازی ایران به مختصاتی رسیده که حتی ناتو و کشورهای اروپایی هم از آن بیبهرهاند.
وی ادامه داد: اما چرا آمریکا تمرکز خود را روی غنیسازی گذاشته؟ چون برخلاف دیگر حوزهها که ممکن است ابعاد آن برای افکار عمومی جهان کمتر ملموس باشد، انرژی هستهای در ایران تبدیل به یک پرچم شده؛ هم در داخل الهامبخش و روحیهبخش است و هم در خارج الگوساز و الهامدهنده برای ملتهای دیگر.
مذاکره برای مدیریت پیشرفت، نه تفاهم برابر
این پژوهشگر مسائل سیاسی گفت: هدف آمریکا از مذاکرات هستهای تفاهم برابر و برد- برد نیست بلکه ابزاری است برای مدیریت پیشرفت ایران. در واقع آنها میخواهند جمهوری اسلامی را به گونهای هدایت کنند که اگر هم پیشرفتی حاصل میشود در چارچوب نظم و طراحی آنها باشد. اما وقتی ایران به صورت مستقل و برخلاف منافع سلطهطلبانه غرب حرکت میکند آنها با ابزار مذاکره، تحریم و فشار به میدان میآیند.
وی با اشاره به رفتار غیرمتعهدانه آمریکا در توافقات گذشته، تصریح کرد: آمریکا بارها نشان داده که پایبند به هیچ تعهدی نیست. هرگاه توافقی به مرحله اجرا نزدیک شده یا از آن خارج شده یا با طرح خواستههای نابجا عملاً آن را بیاثر کرده است. هدف آنها نه توافق بلکه مهار قدرت مستقل ایران است.
ما هم باید بر حساسیت خود اصرار داشته باشیم
حجت الاسلام رهدار در پایان گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند آمریکاییها با شعار «ما میتوانیم» ما مشکل دارند. آنها میخواهند این شعار را با فشارهای سیاسی، روانی و رسانهای بشکنند. اما ملت ایران باید بداند که غنیسازی فقط یک فعالیت فنی نیست بلکه پرچم اراده ملی ماست. بنابراین همانگونه که دشمن روی این مسئله حساس است ما نیز باید با هوشمندی و پافشاری از آن صیانت کنیم.
وی افزود: اگر جمهوری اسلامی در موضوع انرژی هستهای عقبنشینی کند، این عقبنشینی تنها در یک پرونده فناورانه نیست بلکه میتواند بر روحیه ملی، بر اقتدار منطقهای و حتی بر جایگاه الهامبخش ایران در سطح جهان اثرگذار باشد. از این رو حساسیت بر غنیسازی یک حساسیت استراتژیک و راهبردی است نه صرفاً فنی و موقت.