پیوند حوزه علمیه و آموزش و پرورش عامل رشد فرهنگ دینی در جامعه است
حوزه علمیه و آموزش و پرورش دو نهاد مهم در مسأله تعلیم و تربیت هستند و همکاری آن دو در رشد سخصیت دینی جامعه به خصوص نسل جوان و نوجوان نقش زیادی دارد. خوشبختانه چند سالی است که مجموعه ای به عنوان ستاد همکاری های وزارت آموزش و پرورش و حوزه علمیه تشکیل شده و برنامه های آموزشی و تربیتی خوب و ارزنده ای را در مدارس کشور اجرا کرده است. در همین راستا با حجت الاسلام کاظم سواری، دبیر کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه علمیه استان خوزستان درباره اهداف، عملکرد و برنامه های این کمیته به گفتگو نشستیم که به محضر خوانندگان محترم تقدیم می شود.
رسا ـ در ابتدا مختصری از تاریخچه کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خوزستان را بیان کنید.
حوزه علمیه و آموزش و پرورش دو نهاد تأثیر گذار در مسایل تربیتی و آموزشی هستند. محور اصلی فعالیت این کمیته ایجاد ارتباط میان این دو نهاد مهم در راستای گسترش تعلیم و تربیت اسلامی و نهادینه شدن همکاری ها در سطح اداره های آموزش و پرورش استان ها و شهرستان ها می باشد که طرح پیوند حوزه علمیه و آموزش و پرورش در سال 86 با امضای تفاهم نامه ای از سوی وزیر وقت آموزش و پرورش، آقای فرشیدی و مدیر حوزه علمیه قم آیت الله بوشهری آغاز شد.
اگرچه نام این کمیته در وزارت آموزش و پرورش، ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه می باشد اما در اداره های ذیربط استان ها و شهرستان ها کمیته همکاری خوانده می شود.
در استان خوزستان این کمیته از سال 87 فعالیت های خود را به صورت رسمی آغازکرد. امیدواریم در سال 90 به همت ائمه جمعه و مدیران اداره های آموزش و پرورش شهرستان ها شاهد تأسیس این کمیته در همه شهرستان های استان باشیم.
رسا ـ هدف از تشکیل این کمیته چه بوده است؟
هدف اصلی تشکیل این کمیته ارتباط مستمر با مدیریت حوزه علمیه، مدارس و مراکز حوزوی برای شناسایی ظرفیت ها، توانمندی ها و همچنین اطلاع رسانی برای بخش های مختلف آموزش و پرورش و حوزه های علمیه در جهت گسترش و ارتقاء فرهنگ تعامل و همکاری های متقابل است.
رسا ـ ساختار کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خوزستان چگونه است؟
امام جمعه شهرستان اهواز به عنوان رییس و مدیرکل آموزش و پرورش استان خوزستان به سمت نائب رییس کمیته استانی هستند. علاوه بر آنها معاون پرورشی و تربیت بدنی آموزش و پرورش، نمایندگانی از آموزش و پرورش و حوزه های علمیه برادران و خواهران و مدیر کل اداره تبیلغات اسلامی خوزستان از اعضای رسمی و ثابت این کمیته و همچنین یک کارشناس به عنوان دبیر کمیته با انتخاب رییس و نائب رییس کمیته جهت اداره امور انتخاب می شود.
رسا ـ چه برنامه ها و طرح هایی از سوی این کمیته برای ارتقاء سطح دینی و فرهنگی دانش آموزان انجام شده است؟
خوشبختانه طرح ها و برنامه های مختلفی برای ارتقاء سطح دینی و فرهنگی دانش آموزان در طول این سه سال توسط این کمیته انجام شده است که به عنوان مثال می توان به طرح بصیرت اشاره کرد که در راستای عملی کردن منویات مقام معظم رهبری از سوی آیت الله موسوی جزایری رییس کمیته همکاری ها در استان خوزستان اجرا شد.
این طرح طی یک برنامه مدون در سال 88 کار خود را با اعزام بیش از 200 مبلّغ خواهر و برادر از حوزه های علمیه استان خوزستان آغاز کرد. در این مرحله در هزار کلاس مدارس سراسر استان، به سوالات دانش آموزان پیرامون روابط دختر و پسر، موسیقی، مرجعیت و مهدویت پاسخ داده شد.
باید این نکته را بیان کنم که به اعتراف معلمان و معاونان پرورشی مدارس استان، اجرای چنین برنامه های تربیتی در مدرسه ها بسیار تأثیر گذار بوده و موجب ارتقاء سطح بینش دینی دانش آموزان می شود. خوشبختانه مدیران مدرسه ها راغب شدند که در سال تحصیلی جدید با جمعیت بیشتری از دانش آموزان به استقبال برنامه های فرهنگی دینی این کمیته بیایند.
تأسیس کانون مهدویت هزار در هزار از سوی این کمیته گام دیگری است که در راستای گسترش فعالیت های فرهنگی و مذهبی اداره آموزش و پرورش برداشته شده است. این کانون در حال حاضر زیر نظر بنیاد مهدویت خوزستان می باشد و متشکل از هیئت امناء، هیئت مدیره و مدیر عامل می باشد که شعبه استانی آن در اداره آموزش و پرورش خوزستان مستقر است.
برگزاری دوره پاسخ به شبهات وهابیت از دیگر برنامه هایی است که با هدف تقویت روحیه دینی و اعتقادی مدیران و مربیان پرورشی اجرا شد و خوشبختانه بیش از سه هزار مدیر و مربی پرورشی در این دوره شرکت کردند. در این دوره 32 ساعته ابتدا نیاز جامعه فرهنگیان رصد و سپس اساتید متخصص حوزه های علمیه کشور شناسایی و برای تدریس این دوره دعوت شدند.
از آنجایی که برخی از دانش آموزان استان خوزستان در زمینه آشنایی به احکام شرعی مشکلات فراوانی دارند کمیته همکاری های حوزه و آموزش و پرورش برآن شد که مجمو عه ای جهت پاسخگویی به مسایل شرعی دانش آموزان تشکیل دهد و این سؤالات با استفاده از استفتائات مقام معظم رهبری به شکلی زیبا و دلچسب پاسخ داده می شود.
برنامه دیگر کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خوزستان، طرح معراج است که خوشبختانه هم اکنون در سطح استان شاهد آثار و برکات آن هستیم، مجری این طرح به طور کامل حوزه علمیه می باشد و آموزش و پرورش حامی و زمینه ساز برگزاری آن و همچنین استانداری به عنوان تأمین کننده بودجه آن می باشد.
طرح معراج از سال گذشته در مدارس استان خوزستان اجرا شد به این شکل که مبلغان حوزه علمیه خوزستان در اقامه نماز جماعت و برگزاری مراسم های دینی و مذهبی به دانش آموزان کمک می کنند.این فعالیت ها باعث شد این طرح به شکل رسمی و با تشکلی بزرگ و جامع کار خود را در مدارس دنبال بکند که انشاء الله در سال جهاد اقتصادی این طرح در مدارس ده شهرستان استان خوزستان به طور رسمی برگزار می شود.
باید این نکته را اضافه کنم با توجه به این که این طرح از جمله طرح هایی است که از سوی کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خوزستان مطرح شده و استان های دیگر راغب به پیاده سازی آن در شهرستان های خود بودند، کمیته همکاری های حوزه و آموزش و پرورش استان خوزستان این طرح را با همه راهکارها تقدیم این استان ها کرد.
رسا ـ چه برنامه ها و طرح هایی در آینده از سوی این کمیته برای گسترش فعالیت های فرهنگی و دینی مدارس انجام می شود؟
تحول بنیادین در نظام آموزش و پرورش در گرو تحول فرهنگی مبتنی بر آرمان های بلند نظام مقدس اسلامی است که این تحول باید معطوف به چشم انداز جمهوری اسلامی ایران باشد؛ از این رو این کمیته در گام نخست جهت تقویت فعالیت های دینی و فرهنگی مدارس، طرح بسیار مهم و اساسی را برای مدارس خاص به نام « کمیته فرهنگی مدارس خاص» در راستای نظارت بر فعالیت های فرهنگی مدارس تیزهوشان، نیمه دولتی، استعداد ناب صالحین، شاهد و صدرا در اوایل سال90 اجرا کرد.
رسا ـ نحوه تعامل حوزه های علمیه با آموزش و پرورش از طریق این کمیته به چه شکلی می باشد؟
طرح ها و برنامه های عملی ای که از سوی این کمیته اجرا می شود سبب ایجاد ارتباط تنگاتنگ حوزه های علمیه با آموزش و پرورش است. از همین جا ما از همه طلاب و فضلای حوزه های علمیه خواهران و برادران برای شرکت در طرح ها و برنامه های بسیار خوبی که از سوی این کمیته برای جوانان و نوجوانان جامعه انجام می شود، دعوت به عمل می آوریم.
طلاب با احساس وظیفه نسبت به جامعه خود این فرصت را غنیمت بشمارند و از بستر مناسبی که در آموزش و پرورش بوجود آمده استفاده کنند. طلابی که مایل هستند به عنوان مبلّغ در این کمیته فعالیت بکنند از امکانات این کمیته جهت تبلیغ در سطح مدارس استان بهره مند خواهند شد.
قابل ذکر است که مسؤولان آموزش و پرورش بر این باورند که طرح ها و برنامه هایی که توسط طلاب حوزه های علمیه انجام شده تأثیر بسیار خوب و مطلوبی در میان دانش آموزان گذاشته است.
رسا ـ اگر در پایان سخنی دارید بفرمایید.
پرداختن به مسایل فرهنگی و آموزشی باید از اولویت های مسایل اجرایی کشور باشد؛ چرا که اگر بنیه فرهنگی و آموزشی جامعه ما مستحکم نباشد در آینده دچار مشکلات بسیاری خواهیم شد؛ بنابراین می طلبد مسؤولان و به ویژه حوزه های علمیه توجه جدی به عرصه تبلیغ و پاسخ گویی به مسایل جوانان و نوجوانان داشته باشند.
با توجه به این که این کمیته همواره به دنبال جذابیت و تنوع طرح ها و برنامه های خود نزد دانش آموزان می باشد، از همه مبلّغانی که پیشنهاد یا انتقادی در راستای اصلاح طرح ها و برنامه های این کمیته دارند استقبال کرده و از نظرات آنان استفاده خواهد کرد.
در پایان از کلیه کسانی که ما را در این راه پر برکت یاری رساندند به ویژه حمایت های بی دریغ استاد بزرگوار حضرت آیت الله موسوی جزایری نماینده ولی فقیه در استان و رییس کمیته همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خوزستان کمال تشکر و قدردانی را داریم.
رسا ـ از این که دعوت ما را قبول کردید سپاس گذاریم./9463/گ403/ر