۳۱ تير ۱۳۹۰ - ۰۶:۴۳
کد خبر: ۱۰۹۲۷۴
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی:

با وجود 40 میلیون مسلمان، روابط فرهنگی ایران و روسیه بسیار ضعیف است

خبرگزاری رسا ـ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: با جدایی احتمالی داغستان و چچن از روسیه منافع دریاچه خزر بین هفت کشور تقسیم خواهد شد و این به لحاظ سیاسی و اقتصادی به نفع ما نیست.
با وجود 40 میلیون مسلمان، روابط فرهنگی ایران و روسیه بسیار ضعیف است


به گزارش خبرگزاری رسا، سید جواد میری، جامعه شناس و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی شب گذشته در این پژوهشگاه به بررسی اسلام و تشیع در روسیه پرداخت و گفت: جمعیت کنونی مسلمانان روسیه بین 35 تا 40 میلیون نفر است.

میری افزود: حدود سال 922 میلادی اسلام وارد فدراسیون روسیه شد یعنی حدود هشتاد سال قبل از اینکه مسیحیت به این منطقه بیاید، ولی اکنون دین غالب در این کشور مسیحیت است و مسلمانان آنها نیز بیشتر مذاهب شافعی و حنفی دارند.

این جامعه شناس با بیان اینکه از پنج جمهوری موجود در قفقاز شمالی تنها یکی از آنها مسیحی و مابقی مسلمان هستند ادامه داد: اکثریت مردم جمهوری داغستان شیعه هستند و بیشتر به طریقت‌های قادریه و نقشه‌بندی صوفیان معتقد هستند که برخی از آنها ولایت پذیرند و خود را منتسب به امیرالمومنین علیه السلام می دانند.

وی بر اساس نظر جمعیت شناسان روسی گفت: جمعیت کشور روسیه به سرعت رو به کاهش است و جمعیت 139 میلیونی آنها تا سال 2040 نزدیک به 90 میلیون نفر خواهد رسید این درحالی است که طبق پیش بینی ها جمعیت مسلمانان در آن سال به 65 تا 70 میلیون نفر می رسد.

میری علما و مردم قفقاز شمالی را نسبت به مذهب و قبیله خود به شدت متعصب توصیف کرد و تصریح کرد: در آنجا هر ایل و طایفه ای یک خانواده محسوب می شود و علمای دیگر طوایف را قبول ندارند و معتقدند هر کسی باید در قبیله خود مذهب مورد قبول آنها را تبلیغ کند.

وی با اشاره به کنترل شدید نیروهای امنیتی روسیه در عبور و مرور به این مناطق گفت: با توجه به این که شمال قفقاز تقریبا مناطق جنگی است و درگیری بین نیروهای امنیتی روسیه و مردم بومی وجود دارد نمی توان به راحتی به آنجا رفت.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: روس ها این مناطق را به امیرنشین های مختلف تقسیم بندی کرده اند و سعی دارند این جمهوری های مختلف را در مقابل هم قرار دهند تا با هم متحد نشوند و مردم هم می دانند که نیروهای امنیتی روسیه در این مناطق به تمرین جنگ و کشتار مشغولند.

وی روابط ایران و روسیه را منحصر در مناسبات سیاسی، امنیتی، اقتصادی دانست و خاطرنشان کرد: روابط فرهنگی ما با این کشور کم رنگ است و متاسفانه رایزنان فرهنگی ما بیشتر در مسکو و سنپیترزبورک مستقر هستند و با مناطق قفقاز شمالی با اینکه به لحاظ مذهب و آداب و سنن به ما نزدیک ترند، هیچ ارتباطی ندارند.

این جامعه شناس جدایی مناطق داغستان و چچن را از روسیه پیش بینی کرد و گفت: با توجه به این که آنها دوست دارند به صورت مستقل جماهیر خود را اداره کنند و روسیه هم به این نتیجه رسیده که به قفقاز شمالی هیچ احتیاجی ندارند، جدایی آنها از روسیه به احتمال قوی اتفاق خواهد افتاد.

وی جدا شدن داغستان و چچن را به ضرر ایران دانست و گفت: همانطور که جدایی آذربایجان، گرجستان، قزاقستان منجر به افزایش رقبا در دریاچه خزر شد، با جدایی این دو جمهوری منافع این دریاچه بین هفت کشور تقسیم می شود و این به لحاظ سیاسی و اقتصادی به نفع ما نیست.

میری یکی دیگر از آفت های جدایی منطقه قفقاز شمالی را تبدیل شدن آنجا به پایگاه اسرائیل خواند و افزود: ممکن است همانند گرجستان و قزاقستان این جماهیر هم پس از جدایی به پایگاههایی برای اسرائیل و کشورهای فرا منطقه‌ای مثل آمریکا تبدیل شود هرچند که اکثر مردم آنها ضد آمریکا هستند.

این جامع شناس معلومات اسلامی مردم این منطقه را ضعیف توصیف کرد و گفت: با اینکه آنها مسلمانند ولی به دلیل محدودیت‌های ارتباطی با سایر کشورهای مسلمان، اطلاعات و معلومات کمی از دینشان دارند و بیشتر به تعصبات قومی قبیله‌ای پایبندند./928/پ201/ع

ارسال نظرات