۱۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۲
کد خبر: ۱۱۶۱۰۲
با حضور آیات صافی گلپایگانی و جوادی آملی؛

کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند خراسانی در قم برگزار می‌شود

خبرگزاری رسا ـ کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند ملامحمد کاظم خراسانی با هدف تجلیل از شخصیت علمی و نقش وی در دوران مشروطیت برگزار می‌شود.
آخوند خراساني


حسن عبدی‌پور، دبیر اجرایی کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند خراسانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند ملامحمد کاظم خراسانی در آستانه یکصدمین سالگرد ارتحال و با هدف تجلیل از شخصیت علمی و نقش وی در دوران مشروطیت با حضور حضرات آیات لطف‌الله صافی گلپایگانی و عبدالله جوادی آملی، 23 و 24 آذرماه برگزار می‌شود.

وی ارتباط میان میراث تمدنی و اندیشه اندیشمندان گذشته با نسل امروز را از دیگر اهداف برگزاری این همایش دو روزه برشمرد و اظهار داشت: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با همکاری مرکز پژوهش‌های اسلامی و کتابخانه مجلس شورای اسلامی، مؤسسه آل البیت‌(ع) و مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه این همایش را برگزار می‌کند.

عبدی‌پور با بیان این‌که مراسم افتتاحیه در مرکز فقهی ائمه اطهار‌(ع) و مراسم اختتامیه در سالن همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار می‌شود، گفت: برای مراسم افتتاحیه حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی و برای مراسم اختتامیه نیز حضرت آیت‌الله جوادی آملی سخنرانی خواهند کرد و به احتمال زیاد، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز از سخنران‌های مراسم افتتاحیه این کنگره است.

وی زندگی و شخصیت آخوند خراسانی، عصر آخوند و اوضاع تاریخی آن، اندیشه­های فقهی و اصولی، اندیشه‌های فلسفی و کلامی، اندیشه‌های قرآنی، اندیشه‌های سیاسی و اجتماعی و اندیشه‌های اخلاقی را از محورهای اصلی فراخوان این همایش عنوان و اظهار کرد: بیش از 160 مقاله براساس فراخوان به دبیرخانه کنگره ارسال و 40 مقاله برتر شناخته شد که روز همایش از 12 اثر مرتبط با آرا و اندیشه‌های آخوند خراسانی رونمایی می‌شود.

دبیر اجرایی کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند خراسانی همچنین با اشاره به مجموعه آثاری که در کنگره بزرگداشت آخوند خراسانی ارایه خواهد شد، گفت: مقالات برگزیده همایش در یک مجموعه سه جلدی با موضوع‌های «مقالات سیاسی ـ اجتماعی»، «مقالات سیره عملی و علمی» و «مقالات فقهی، اصولی و قرآنی» به چاپ رسیده است.

وی افزود: مجموعه سه جلدی «شناخت‌نامه آخوند خراسانی» حاوی مجموعه مقالات، خلاصه پایان‌نامه‌ها و دیدگاه‌هایی که از روزگار آخوند خراسانی تاکنون درباره این عالم دینی و شخصیت سیاسی عنوان شده‌ و مجموعه سه جلدی «فقه فتوایی آخوند خراسانی» شامل مجموعه فتاوای آخوند خراسانی در حاشیه رسایل علمی علما، مراجع پیشین و یا در رسایل وی درج شده، از دیگر آثاری است که در این کنگره ارایه خواهد شد.

عبدی‌پور اضافه کرد: مجموعه «اسناد اجتماعی آخوند خراسانی» و نیز مجموعه «اندیشه‌های سیاسی آخوند خراسانی» با همکاری پژوهشکده اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم آماده شده است که در ایام برگزاری مراسم کنگره توزیع می‌شود.

وی برگزاری کمیسیون‌های چندگانه و ارایه چند مقاله برتر در روز برگزاری همایش را از دیگر برنامه‌های آن برشمرد و با بیان این‌که 30 اندیشمند از کشورهای عراق، لبنان و افغانستان به این همایش دعوت شده‌اند، گفت: در حاشیه این مراسم، نمایشگاهی از مجموعه آثار مرحوم آخوند خراسانی و عالمان دیگر که دفتر تبلیغات اسلامی برای آنها کنگره برگزار کرده، برپا می‌شود.

این کارشناس ادیان و مذاهب همچنین از تولید و توزیع نرم‌افزار مجموعه آثار آخوند خراسانی و فعالیت‌هایی که تاکنون برای پاسداشت شخصیت علمی وی انجام شده با همکاری مرکز کامپیوتری نور و ویژه‌نامه شماره دو کنگره شامل مصاحبه‌ها و دیدار با مراجع تقلید در روز برگزاری همایش خبر داد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که مرحوم آخوند خراسانی نقش ویژه‌ای در عقلانیت بخشی به اصول شیعه داشت و با روش و متد خاص خود، صدها مجتهد را تربیت کرد که همه آنها منشأ آثار، خدمات و برکاتی برای حوزه علمیه نجف و پس از آن حوزه علمیه قم بودند، تجلیل از مقام علمی ایشان را ضروری دانست.

عبدی‌پور با اشاره به اندیشه سیاسی مرحوم آخوند خراسانی درباره حکومت، آزادی، مشروطه و مبارزه با استبداد از وی به عنوان پدر معنوی مشروطه نام برد و بر بازخوانی تاریخ گذشته و انقلاب ایران و این‌که مشروطه سراغاز حرکتی بود که از سوی عالمان بزرگ شیعی عصر مشروطه شروع شد و انقلاب اسلامی و حرکت انقلابی امام خمینی‌(ره) که منجر به تشکیل حکومت اسلامی شد نیز ثمره و محصول آن مبارزات بود، تأکید کرد.

وی با بیان این‌که حرکت بزرگ مرحوم آخوند خراسانی نیاز به تبیین و تبلیغ بیشتری دارد، گفت: در حقیقت بین مرحوم آخوند و شیخ فضل الله اختلاف نظری نبود، جز این‌که دو بزرگوار برای رسیدن مشروطیت اتفاق‌نظر داشتند و طبعاً چون مرحوم شیخ فضل الله نزدیک به حوادث بود و دست ایادی کفر را می‌دید بر مشروطه مشروعه تأکید داشت، اما هیچ یک در اصل مشروطه یعنی حضور علما و تطابق قوانین با شریعت اسلام اختلاف نظری نداشتند.

گفتنی است، مراسم افتتاحیه کنگره بین‌المللی بزرگداشت مرحوم آخوند خراسانی، چهارشنبه 23 آذرماه در مرکز فقهی ائمه اطهار‌(ع) و مراسم اختتامیه آن پنجشنبه 24 آذرماه در سالن‌ همایش‌های بین‌المللی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار می‌شود. /920/ت302/ع

ارسال نظرات