تولید دانش در فرایند پژوهش امکانپذیر میشود
حجت الاسلام محمود شفیعی، محقق حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا اظهار داشت: پژوهش دارای سطوح گوناگونی همچون توصیفی، تبیینی و توصیفی است.
وی با اشاره به اینکه پژوهش متضمن نوآوری است، بیان داشت: پژوهش توصیفی با نظریهپردازی در صدد است تا در سطوح گوناگون واقعیتها را از طریق مفهوم سازی توصیف کنید و عرض و طول آن را روشن کند که در این سطح، پژوهش همان پیدا کردن موارد خام برای ساختن یک بنا است.
عضو هیات علمی دانشگاه مفید بیان داشت: تحقیق گاهی هم جنبه تبیینی دارد به این معنا که مقداری از پژوهش توصیفی عمیقتر است و پژوهشگر تلاش می کند با مفهوم سازی، حقیقت و با ضوابط، مفاهیم را پیدا کند و نحوه ارتباط آنها را تصحیح کند و مفاهیم علّی و مفاهیمی را که صرفا همبستگی غیر علّی دارند نشان دهد.
نویسنده کتاب «جامعه شناسی سیاسی ایران مبتنی بر کنش ارتباطی» خاطرنشان کرد: در فرایند پژوهش، پژوهشگر تلاش می کند دانش جدیدی یا حوزه علمی خاصی را در قالب یک رشته تولید کند.
وی در تبیین اهمیت پژوهش گفت: در فرایند پژوهش است که تولید دانش امکانپذیر و دانش موجود تنقیح میشود و علم موجود افزایش و گسترش پیدا میکند و میتوان گفت بسط و انباشت دانش و تصحیح و نقد دانش از گذشته تا کنون مرهون پژوهش است.
این محقق علوم اسلامی در گزارشی از وضعیت پژوهش در حوزه علمیه قم اظهار داشت: امروز پژوهش حوزوی بسیار مثبت و رو به رشد است و نهادهای پژوهشی پیرامون هسته مرکزی حوزه علمیه در قم و شهرهای دیگر در حال انجام پژوهش های خوبی هستند.
وی یکی از مشکلات در راه پژوهش را، بودجه و مسائل مالی عنوان داشت و ادامه داد: اینگونه به نظر می رسد که وضعیت مالی در بحث پژوهش هنوز در حد مطلوب نیست و اصلاح وضع موجود می تواند امر پژوهش دینی را ارتقا بخشد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: یکی از بحثهای مهم در انجام تحقیق، بحث آشنایی با روشها است یعنی پژوهشگر حوزه علوم اسلامی باید با روشهای سنتی و مدرن کاملا آشنا باشد و بتواند هماهنگ با پیشرفت روش های علمی و مدد گرفتن از روش های موجود، مباحث دینی را تشریح کند و از این اندیشه ها در بسط مطالب دینی کمک گیرد.
این محقق حوزه علمیه قم بیان داشت: مقایسه روشهای سنتی با روشهای جدید و به کارگیری از متدولوژی روز پژوهش کمک میکند تا کیفیت تحقیقات دینی بالا رود و حوزه های علمیه در در بازار پژوهش پیشرفت کنند و به سوالات جدید جواب دهد.
وی گفت: یکی از مشکلاتی که در عرصه تحقیق دیده میشود این است که محقق در عرصه عادتهای ذهنی خود حرکت کند و برای نوآوری و بیان مطالب جدید همت به خرج ندهد و به همان مفاهیم قدیمی اکتفا کند. /909/ت104/ع