نشست چیستی فلسفه اسلامی برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نخستین نشست از سلسه نشستهای معرفی فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشها با عنوان«چیستی فلسفه اسلامی» صبح امروز با حضور علما و روحانیان در مدرسه عالی فیضیه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام سیدیدالله یزدانپناه، مدیر گروه عرفان مجمع عالی حکمت اسلامی و استاد فلسفه و عرفان حوزه علمیه قم، به بیان معنای فلسفه پرداخت و گفت: پرسش که مطرح میشود این است که فلسفه اسلامی با چه ویژگیهایی اسلامی شد و آیا تا به حال تحقق پیدا کرده است.
وی ادامه داد: زمانی با فلسفه روبرو هستیم که هدف، دستیابی به واقع باشد و اگر کسی هدفش این باشد که با فلسفه دیگران را قانع کند، به آن فلسفه نمیگویند.
همچنین، محمد فنایی اشکوری، مؤلف و پژوهشگر، در ادامه این مراسم خاطرنشان کرد: فلسفه شامل دانشهای مختلفی مانند ریاضیات، طبیعیات و الهیات است و به طور معمول علوم نقلی، اعتقادی و فنی را فلسفه نمیدانند.
وی بیان داشت: علوم حقیقی زیادی، اعم از نظری و عملی در حیطه فلسفه قرار میگیرند، پس در این معنا فلسفه یک علم است و یک حوزه از معارف است وقتی فلسفه علم واحد نبود، موضوع واحد ندارد، یک مجموعهای از علوم است که در مواردی با هم اشتراکاتی دارند.
این مؤلف و پژوهشگر در پایان خاطرنشان کرد: برخی میگویند همه فیلسوف هستند و فلسفه مثل هواست، و گریزی از آن نیست و دلایلی برای خودشان میآورند، و فقها از دلایل عقلی استفاده میکند ولی فلسفه این نیست، تفکر عقلی را همه دارند ولی چون به صورت نظاممند نیست، نمیتوان نام فلسفه بر آن نهاد.
در بخش پایانی این مراسم به پرسشهایی همچون فلسفه اسلامی است یا فلسفه مسلمانان است؟، چه مسائلی در فلسفه یونان نبوده و اکنون در فلسفه مسلمانان مطرح شده؟، آیا خواندن فلسفه مورد رضای امام زمان(عج) است یا نه؟، فلسفهورزی در باب ذات خدا چه حکمی دارد؟ و چرا برخی از مراجع و فقها با فلسفه مخالفت کردهاند؟ پاسخ داده شد.
گفتنی است، سلسه نشستهای معرفی فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشها به همت موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار میشود و تا پایان سال جاری دو نشست دیگر از این سلسه نشستها برگزار خواهد شد./914/پ202/ن