ضرورت تجدید نهضت تولید علم برای بازسازی تمدن اسلامی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر حسن رحیم پور ازغدی، استاد دانشگاه، در برنامه رادیویی«برای بیداری» که از رادیو معارف پخش میشد، گفت: آنچه میخواهیم بگوییم پاسخ به این سؤالات است که چرا بخش عمدهای از واقعیت تاریخ علوم جدید دستکاری شده است؟ و در یک دوره تک تاز عرصه علم و تمدن، مسلمانان بودند چرا بار دیگر این اتفاق نیفتد؟
مسلمانان و تولید علم
وی ادامه داد: ترجمه متون علمی از جهان اسلام به اروپا از قرن 9 و 10 میلادی شروع شده و تا قرن 15 میلادی ادامه داشته است. در تمام علوم سیر ترجمه نزدیک به 5 قرن یک طرفه بوده است و هیچ جامعهای به جایی نرسیده مگر این که این را ارزش دانسته است.
این کارشناس تاریخ علم ابراز داشت: مسلمانان در قرن 4 میلادی در همه زمینه های علوم حرف اول را میزدند، در زمینه پزشکی، گیاه شناسی، هندسه، نجوم، ریاضی، منطق، فلسفه و حقوق. مسلمانان در همه زمینهها وارد ترجمه علوم از کشورهای زیادی شدند و ترجمه آنها به قصد تأثیر گذاری بوده است.
وی تصریح کرد: مسلمانان تاریخ علم و تمدن را تغییر دادهاند و این تاریخ باید عوض شود، این به معنای نفی بزرگی دیگر ملتها نیست بلکه میخواهیم بگوییم که ما هم بزرگیم و در بعضی زمینهها از آنها جلوتر بودهایم و دوباره میتوانیم بزرگتر از آنها باشیم و یا حداقل در حد آنها باشیم، تقدیر ما این نیست که تا آخر ترجمه و تقلید کنیم و باید از این خط قرمز با روشهای علمی عبور کنیم.
تمدن سازی
رحیم پور ازغدی اظهار داشت: شرط تمدن سازی تولید نظریه است و برای این کار باید هم جرأت و هم قدرت تولید نظریه داشت، ما باید جرأت داشته باشیم که از خط قرمزهای ترجمه عبور کنیم و معنی آن دور انداختن دستاوردهای عظیم غرب و دنیا نیست، عقل ابزاری، شعور زندگی و مدیریت زندگی باید در کنار اخلاق و فضیلت، توحید و اعتقاد باشد و باید در خدمت اجرای عدالت و گسترش اخلاق و فضیلت باشد.
وی ادامه داد: ما باید ضعفهای خود را در زمینه آموزش، مدیریت و همه این موارد بدانیم و برای حل این مشکلات چاره اندیشی کنیم و این یعنی تولید نظریه و فکر.
رحیم پور ازغدی بیان داشت: ما باید بدانیم نقش اسلام در علوم بشری جدید چیست و چقدر از نقاط قوت و مثبت این علوم مدیون جهان اسلام است و چرا در این مورد سکوت میشود، هدف وارد شدن به رابطه کلامی علم و دین نیست و در اینجا توجه بیشتر به بحث تاریخی است.
وی ادامه داد: علوم پایه، تجربی و ریاضی، مدنی و اجتماعی و انسان شناسی خلق الساعه نیستند و تاریخ تولدشان قرن هفده و هجده میلادی نیست و محل تولدشان اروپای غربی و شمالی نیست.
این کارشناس تاریخ علم در پایان گفت: بخش عمده و اصلی تاریخ این علوم به سرقت رفته است، ما باید بتوانیم با شناساندن اسلام و دستاوردهای آن این قسمتهای حذف شده را بازسازی کنیم و از ترجمه بگذریم و بار دیگر پرچم علم و دانش را در جهان اسلام بالا ببریم./9194/پ202/ن