همه دولتهای صدسال گذشته تورمزا بودند / مشکل اشتغال و تورم ناشی از بالا بودن هزینه پول است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سید محمد غرضی نامزد یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در نخستین مناظره انتخاباتی صداوسیما در پاسخ به این سؤال که مشکل اشتغال را چگونه حل خواهد کرد گفت: ملت ایران ظرف یکصد سال گذشته دچار دولتهایی بوده که همه تورمزا بودند.
وی با اشاره به اینکه در ابتدای نهضت مشروطه یک ریال ما معادل یک دلار بود گفت: وقتی رضا شاه به قدرت رسید دلار میشود سه ریال و وقتی از کشور میرود، میشود 15 ریال و وقتی متفقین حمله کردند میشود 20 ریال، دولت مصدق آن را تغییر نداد ولی دولت زاهدی آن را به 35 ریال افزایش داد، دولت منصور ریال را به 6 تومان و 8 ریال میرساند و بعد از انقلاب بنیصدر به عنوان رئیسجمهور و و وزیر دارایی میکند 300 ریال، دولت موسوی که بنده در آن وزیر نفت بودم با 40 تومان شروع شد و تا وقتی من بودم تا 50 تومان بیشتر نرفت اما بعدا 150 تومان شد، در دولت هاشمی 450 تومان شد و در دولت خاتمی به هزار تومان رسید و در این دولت به 3500 تومان رسید پس از ابتدای انقلاب تا کنون ملت دچار گرفتاری تورم است.
نامزد یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: تا کشور به تولید نرسد، مشکل تورم حل نمی شود و علت اینکه کشور به تولید نمیرسد بالا بودن هزینه پول است که 25 تا 30 درصد است ولی در کشورهای تولید کننده این رقم دو درصد است.
غرضی گفت: اشتغال وقتی سامان مییابد که تولید سامان یابد و تولید وقتی سامان مییابد که هزینه پول به سمت نزولی برود و وقتی میتوان به تولید دست یافت که محکم جلوی تورم بایستیم.
اما نکاتی که سایر نامزدها هریک در طول نود ثانیه در پاسخ به غرضی و یا در توضیح برنامه خودشان مطرح کردند به شرح ذیل است:
قالیباف:
ـ واقعیت این است که ما امروز باید به طور دقیق به موضوع اشتغال بپردازیم.
ـ باید ضمن ایجاد فرصتهای شغلی و منابع مالی از ادامه شرایط فعلی در صنعت و کشاورزی جلوگیری کنیم.
ـ رونق اقتصادی باید مورد توجه قرار بگیرد.
ـ امروز با رکود و تورم مواجه هستیم.
ـ نمیتوانیم نقدینگی را اضافه کنیم و باید آن را به سمت تولید متمرکز کنیم و اولویت را در تولید قرار دهیم.
حداد عادل:
ـ آقای غرضی به مسئله تورم بیشتر از اشتغال پرداختند، البته تورم در اشتغال تاثیر زیادی دارد ولی در حال حاضر ما در امر اشتغال در کشور مسائلی داریم که نزدیک به خود مسئله اشتغال است.
ـ یک عامل مشکل اقتصاد این است که در حال حاضر بازار کار متولی ندارد.
ـ عامل دیگر این است که ما در حال حاضر تعدادی کارگاه و کارخانه داریم که تعطیل شدهاند، باید با پرداخت یارانه، معافیت مالیاتی و استمهال دیون به حمایت از این کارگاهها و کارخانهها بپردازیم تا این کارخانهها احیا شوند و اگر در شرف تعطیلی هستند، تعطیل نشوند.
ـ عامل دیگر بدهکار بودن دولت به پیمان کارها است و اگر دولت بدهیهایش را پرداخت نکند، اشتغال زمین میماند.
ولایتی:
ـ سیاست دولتها بیش از این که تولید محور باشد توزیع محور بود.
ـ باید تولید را بر اساس اصل 44 که مورد تاکید مقام معظم رهبری است مردمی کرد، باید واگذاریها از دولت به ملت باشد، نه اینکه از دولت به دولت.
ـ نباید حمایت از کشاورزان را فراموش کنیم و باید با خرید تضمینی محصولات کشاورزی را رونق بدهیم.
رضایی:
ـ سخنان آقای غرضی ممکن است تا حدودی درباره شرایط ایران صدق بکند اما اشتغال و تورم دو پدیده جداگانه است و حتی ضد هم عمل میکند یعنی اگر بیکاری بالا باشد تورم پائین میرود و سخنان آقای غرضی از نظر علمی درست نیست.
ـ برای حل اشتغال باید برای شغل ها و شاغل ها با تقویت کارآفرینی و ایجاد توانمندی و مهارتی فکری کرد.
جلیلی:
ـ امروز بیکاری مهمترین موضوع کشور است زیرا رشد جمعیتیمان به دوران نیاز به کار خود رسیده است و نیاز است که به این موضوع توجه جدی شود.
ـ برای حمایت از تولید باید به ظرفیتهای بخشی مانند کشاورزی، عرصههای دانشبنیان، صنعت نفت و گاز، فولاد و مسکن توجه شود که باعث ایجاد اشتغال می شود.
ـ اشتغال باید برای تولید باشد نه شغلهای کاذب.
عارف:
ـ ما یک میلیون فرصت شغلی لازم داریم.
ـ باید سازمان مدیریت احیا شود.
ـ باید سهم صنعت را از هدفمندی پرداخت کنیم و نقدینگی به سمت تولید برود.
ـ باید مشکل فضای کسب و کار حل شود و رونق ایجاد شود.
ـ سرمایه از بازار واسطه ای به بازار تولید و اشتغال جذب شود.
ـ از صنعت گردشگری 200 هزار فرصت شغلی ایجاد می شود.
روحانی:
ـ مسأله اشتغال و پایین آوردن نرخ بیکاری جزء مهمترین دغدغههای مردم است، وقتی سه میلیون بیکار داریم و سه هزار نیروی فارغالتحصیل و متخصص آماده به کار داریم نشان میدهد که این موضوع بسیار مهم است و راهحل آن بهبود مستمر محیط کسب و کار است که در مجلس تدوین شده ولی به خوبی اجرا نشده است.
ـ آموزش نیروی متخصص یکی از راهکارهای برون رفت از بیکاری و حل مشکلات اقتصادی است.
در پایان غرضی در پاسخ به دیگر کاندیداها گفت: تولید، رقابت جهانی دارد که باید به آن توجه ویژه داشت.
غرضی افزود: در تمام دنیا هزینه پول برای تولید نهایتا دو درصد است ولی در ایران هزینه پول بیش از حد تورم است.
وی با اشاره به این که تورم 20 درصدی و هزینه پول 25 درصد هیچ سرمایهای را برای تولید نگه نمیدارد گفت: گرچه همه دولتها برای حل مشکل حرکت کردند به ویژه دولتهای صالح بعد از انقلاب، اما همه شکست خوردند.
غرضی دلیل این مسأله را غفلت از یک موضوع دانست و در این خصوص توضیح داد: از این موضوع غفلت شد که تورم را به عنوان ابزاری که میتوان کار را راه بیندازیم استفاده کنیم.
وزیر اسبق نفت افزود: ما درست برعکس عمل کردیم در حالی که تورم باید روی 2 تا 1 درصد بیاید و هزینه پول به 3 درصد برسد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم کشورهای چین و ترکیه را رقیب ایران دانست و اظهار داشت: شما در سال، 40 میلیارد دلار واردات داشتید و نیازهایی مانند گوشت، روغن و کره را از طریق واردات تامین کردید، دلیل این مسأله این است که تمام کسانی که به تولید میپرداختند به خاطر هزینه بانکی زیاد، تولید را رها کردهاند.
وی ادامه داد: تولید در کشور ما حمایت اجتماعی، سیاسی، اداری و منطقی نداشته است و برای همین تولیدگرایان شکست خوردند./959/پ202/ص