۲۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۶
کد خبر: ۱۷۲۳۲۸
لحظاتی با یک کتاب؛

بررسی آثار صله رحم و قطع رحم در آیات و روایات

خبرگزاری رسا ـ کتاب مرآةالرشاد، وصیت نامه عالم بزرگ شیخ عبدالله مامقانی به همسر و فرزندش است که با عنایت و سفارش آیت الله بهاء الدینی در برخی مدارس علمیه تدریس می‌شد.
کتاب مرآةالرشاد (آيين راست پويي)

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نویسنده کتاب مرآةالرشاد (آیین راست پویی) در رابطه با صله رحم که یکی از دستورات اخلاقی است و در آیات و روایات نسبت به انجام آن تأکید فراوانی شده  مطالبی را به نگارش درآورده است.

 

فقیه وارسته علامه نامور حضرت آیت‌الله شیخ عبدالله مامقانی رحمةالله علیه نوشته است: «فرزندم! صله‌ رحم (پیوستگی با خویشاوندان و نیکی و احسان به آنان) بجای آر که افزون عمر و فراوانی روزی و خشنودی پروردگار را در پی دارد و در دنیا و آخرت بهره آرد.

 

حتی با آنان که پیوند خویشاوندی را گسیخته‌اند، بپیوند و از این فرمایش امیرمؤمنان حضرت علی علیه‌السلام پیروی کن که فرمود: «با نزدیکانی که پیوند خویشاوندی را گسیخته‌اند؛ صله رحم بجای آرید و در احسان به آنان که محرومتان نموده‌اند، خو بگیرید...» که پیوستگی با آنان که پیوند خویشاوندی را گسسته‌اند؛ به قصد قربت نزدیکتر، و از پیروی نفس اماره، دورتر است.

 

زنهار از قطع رحم؛ زنهار! که رحم کیسه‌یی است، آویخته بر عرش که می گوید: «خداوندا! بپیوند با آنکه با من پیوست و بگسل از آنکه پیوند مرا گسیخت» از پیوند با خویشاوندان ـ به ویژه با آنانکه پیوند را گسیخته‌اند ـ آثاری نادر و فوایدی بزرگ و شگفت دیده‌ام، پس جدا به آن پای بند باش و مبادا که در آن سهل‌انگار باشی.

 

در حدیثی از پیامبر خدا صلی‌الله علیه و آله، از خدای تعالی آمده است که فرمود: «من خدای دارای تمامی صفات کمالم، من رحمان و ایجادکننده آفرینش هستم و به رحمت گسترده خویش،‌ رحم را آفریدم و نامش را از نام خود انتخاب کردم. پس هر کس خود را به آن پیوسته دارد و صله رحم کند، رحمتم را به او ارزانی می‌دارم و وی را از رحمت خویش بهره‌مند می‌سازم و آن کس که خود را از آن جدا سازد و قطع رحم کند، رحمتم را از او قطع می‌کنم و وی را مشمول آن نمی‌گردانم...»

 

در جای دیگر نیز فرموده است: «رحم؛ شاخه‌ای از درخت پربار رحمت الهی رحمان است که به وی فرموده است: هرکس خود را به تو پیوسته دارد، من به وی می‌پیوندم و رحمتم را شامل او می‌گردانم و آن کس که از تو ببرد، از او خواهم برید و او را مشمول رحمت خویش نمی‌گردانم...».

 

هم‌چنین از آن حضرت روایت شده است که فرمود: «خدای تعالی آفرینش را بیافرید و چون از خلقت آن فارغ شد، رحم به درگاه خدا ایستاد و به دامان رحمت الهی آویخت، ندا رسید: چه می‌خواهی؟ عرض کرد: خدایا در این مقام که به تو پناهنده‌ام، مرا از جدایی برهان. حق تعالی فرمود: آیا راضی و خشنود خواهی بود که هر کس با تو پیوند برقرار سازد، من او را پیوسته دارم و رحمتم را شامل او گردانم و آن کس که از تو جدا شود، از او جدا شوم و از رحمت خویش محروم سازم؟ عرض کرد: آری. خداوند تعالی فرمود: این موقعیت از آن تو باد.»

 

در حدیث دیگری آمده است: «رحم شاخه‌ای از خدای تعالی است». علامه عارف آیت‌الله شیخ محمدعلی شاه‌آبادی رحمةالله علیه می‌گوید: «مقصود از این اخبار، رحمی است که به دامان رحمت خدای تعالی چنگ زده و به عرش الهی تعلق دارد.»

 

فرزندم! حال و وضعیت شیعیان درمانده ـ به ویژه خویشان و همسایگان ـ را، وارسی نما و آنان را دریاب که بدین‌وسیله عزت و سرفرازی دنیا و آخرت را فراهم آورده و خویشتن را از گزند و گرفتاری‌های هر دو سرا، مصون داشته و پروردگار مهربان را، خشنود ساخته‌ای.

 

از مولایمان امام صادق علیه‌السلام روایت شده است که: «حضرت یعقوب علیه‌السلام از آن روی به پیش‌آمد (جدایی از) حضرت یوسف علیه‌السلام گرفتار گشت که روزی قوچی پروار را سر برید، در حالی که یکی از یارانش ـ به روایتی دیگر یکی از همسایگانش ـ نیازمند بود و برای افطار نمودن، چیزی فراهم نداشت و او غفلت ورزید و اطعامش ننمود و از این‌رو، به مصیبت فراق یوسف مبتلا گشت.»

 

شایان ذکر است، کتاب مرآةالرشاد (آیین راست پویی) اثر فقیه وارسته آیت‌الله شیخ عبدالله مامقانی رحمةالله علیه و با ترجمه احمد پرنیانی است که انتشارات دلیل‌ما آن را در 383 صفحه در سال 1390 به چاپ رسانده است./992/ن603/ق

ارسال نظرات
captcha