۱۹ تير ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۳
کد خبر: ۱۷۵۷۰۶
به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان؛

ویژه نامه اینترنتی «ضیافت نور» منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ ویژه نامه اینترنتی «ضیافت نور» به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان در پایگاه اطلاع‌رسانی شهید آوینی منتشر شد.
ويژه‌نامه ضيافت نور
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژه نامه اینترنتی «ضیافت نور» شامل موضوعاتی همچون آمادگی برای ورود به ماه ضیافت الهی، روزه، پذیرایی میزبان رمضان، بخش ویژه صوتی، ماه رمضان در شعر شاعران، پیرامون اعمال و فضایل شهرالله الاکبر، یادگاری ها، رمضان، ماه دعا ، تلاوت و فهم قرآن، ماه رمضان در کلام معصومین علیهم السلام، بخش ویژه تصویری و احکام و توصیه های بزرگان در ماه مبارک رمضان در پایگاه اینترنتی شهید آوینی منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژه‌نامه می‌توان به شناخت ماه خدا، شناخت میهمانی خدا، درجات میهمان خدا، اسباب آمادگی برای میهمانی خدا، جنبه‌های روانشناختی ماه رمضان، سیره عملی امام خمینی(ره) در ماه مبارک رمضان، رموز رمضان، فلسفه ماه رمضان، نمازهای وارده در این ماه، تأثیر فردی و اجتماعی روزه، آداب تلاوت قرآن، آداب روزه‌داران، شرایط روزه حقیقی، آداب افطارکردن، فلسفه و حکمت روزه، روزه از نظر قرآن و فوائد روزه گرفتن در افراد سالم و بیمار اشاره کرد.
فلسفه و دلائل وجوب روزه از امام رضا
در این مقاله از ویژه‌نامه می‌خوانیم: امام رضا علیه السلام در فلسفه و دلائل وجوب روزه مى‏فرماید «انما امروا بالصوم لکى یعرفوا الم الجوع و العطش، فیستدلوا على فقر الآخرة، و لیکون الصائم خاشعا ذلیلا مستکینا ماجورا و محتسبا عارفا، صابرا على ما اصابه من الجوع و العطش، فیستوجب الثواب مع ما فیه من الامساک عن الشهوات و یکون ذلک واعظا لهم فى العاجل و رائضا لهم على اداء ما کلفهم و دلیلا لهم فى الآجل و لیعرفوا شدة مبلغ ذلک على اهل الفقر و المسکنة فى الدنیا فیؤدوا الیهم ما افترض الله لهم فى اموالهم‏؛ همانا (مردم) مأمور به روزه شدند تا بشناسند درد و ناگواری‌هاى گرسنگى و تشنگى را و آنگاه استدلال کنند بر سختی‌هاى گرسنگى و تشنگى و فقر آخرت که پیامبر صلى الله علیه و آله در خطبه شعبانیه مى‏فرمود و اذکروا بجوعکم و عطشکم جوع یوم القیمة و عطشة، یاد آورید از گرسنگى و تشنگى روزه داریتان گرسنگیها و تشنگیهاى روز قیامت را، که این یادآورى انسان را به فکر تدارک قیامت مى‏اندازد که تا سعى کند، جد و جهد بیشترى در کسب رضاى خداوند و کمک به مخلوق ضعیفش بکند و آنان را از امکانات مادى و غیر مادى خویش بهره‏مند سازد».
آنگاه امام علیه السلام خصوصیات صائم را این چنین توصیف مى‏فرماید: «و هر آینه روزه‏دار باید به پیشگاه خداوند، بنده‏اى خاشع و ذلیل و داراى استکانت و وقار باشد و خود و عمل خویش را مأجور و مثاب دانسته و بداند که اعمال و زحماتش به حساب مى‏آید و نادیده گرفته نمى‏شود و در همه حال به آنچه که انجام مى‏دهد از عبادات عارف باشد و بر آنچه که از گرسنگى و تشنگى به او مى‏رسد صبر کند و در آن هنگام با امساک از شهوات و پیروى نکردن از نفس اماره بسوء، مستوجب ثواب فراوانى مى‏شود و خداوند اجر و ثواب عبادت روزه‏داریش را به او مرحمت‏خواهد فرمود و این اوصاف حمیده که براى صائم ذکر شد واعظ خوبى براى روزه‏داران در دنیا خواهد شد که اثرات وضعى این اوصاف کاملا در چهره و اعمال و رفتار آنان مشهود خواهد گشت و رائض و راغب است‏ بر روزه‏داران بر اداء آنچه که مکلف به آنند و راهنماى خوبى براى آنان است در عالم عقبى و آنان باید بشناسند شدت و اهمیت مشکلات فقرا و بیچارگان را که تا رحمت آورند بر فقراء و مساکین در دنیا، سپس ادا کنند حقوق آنان را که خداوند در اموالشان مقرر فرموده است، یعنى اینطور نباشد که خود خوب بخورند و بپوشند و دیگران گرسنه باشند.
تأثیر روزه بر فرد
در مقاله دیگری از این ویژه نامه مطالبی درباره تأثیر روزه بر فرد روزه‌دار مطرح شده که به این شرح است:
تقویت تقوا
نخستین فلسفه روزه، ایجاد و تقویت روحیه پرهیزکاری است، در نگرش اسلامی، تقوا اهمیت ویژه‌ای دارد تا آنجا که ملاک پذیرفته شدن عبادت‌ها و اعمال حسنه ما در پیشگاه خداوند، معرفی شده است «اِنَّما یَتَقَبَّلُ اللّه من المتّقین».
روزه، یکی از اسباب تقویت کننده تقواست، خداوند در قرآن کریم می فرماید: «روزه بر شما مقرر گردید تا به تقوا دست یابید»، در واقع راز این‌که تقوا در پرتو روزه تقویت می‌شود، آن است که روزه، روحیه خداگرایی و گرایش به مسائل عرفانی و معنوی را در انسان افزایش می‌دهد.
آیا می‌دانید که بهترین اعمال در ماه رمضان چیست؟ بهترین اعمال در این ماه، پرهیز از معاصی پروردگار است.
تقویت صبر و پایداری
قرآن کریم با این بیان آسمانی، مؤمنان را به صبر و پایداری سفارش می‌کند: «یا اَیُّهَا الَّذَینَ امَنُوا اِسْتَعینُوا بِالْصَّبْرِ وَ الصَّلاة»، مراد از صبر در این آیه شریفه، روزه است، به این ترتیب، فلسفه روزه، تقویت صبر و شکیبایی روحی آدمی است، یکی از عوامل شکست آدمی در برابر دشواری‌های زندگی، اضطراب‌ها، نگرانی‌ها و دلهره‌هاست، در برابر این‌گونه عوامل که ناراحتی روحی و درونی در پی دارد، مقاومت روحی زیادی لازم است و این مقاومت تنها در پرتو نماز و روزه به دست خواهد آمد.
یکی از راه های دست یابی به صبر و پایداری در مشکلات زندگی، روزه است.
تندرستی
اسلام برای تندرستی و سلامت جسمی، ارزش فوق العاده قائل است و نسبت به رعایت بهداشت جسمی توجه و تأکید فراوان دارد، روزه که امروزه به عنوان یکی از عوامل مهم تندرستی، توجه مجامع پزشکی جهان را به خود معطوف داشته است، نتیجه همان رهنمود معروف رسول خدا صلی الله علیه و آله است که فرموده اند: «صُومُوا تَصِحُّوا».
برنامه معین و مشخص سالیانه‌ای که اسلام به عنوان روزه داری برای پیروان خود قرار داده، برنامه‌ای کاملا منظم و اصولی است که از جهات مختلف برای تأمین سلامتی انسان مفید است.
پاک سازی دل و افزایش نور معرفت
روزه مایه زدودن زنگارها از دل و صفای باطن و دوری از ناپاکی ها و آلودگی‌هاست، روزه، دل را از گناه پاک میکند، به روح صفا و جلا می‌بخشد و سبب تقویت نور معرفت می‌شودع انسان در پرتو روزه‌داری و پرهیز از گناه و محرمات و گرایش به معنویات، زمینه تجلی نور معرفت را در وجود خود فراهم می‌کند.
تعدیل غرایز
روزه در تعدیل غرایز و اصلاح انسان نقش شگفت انگیزی دارد، اگر روزه بر اساس موازین اسلامی اجرا شود، اثر بسیار سازنده‌ای بر جای می‌گذارد و نظم و تعادل غرایز را برقرار می سازد. در واقع، نفس و طبیعت آدمی می‌خواهد هر سخنی را بشنود، هر غذایی را بخورد، هر منظره‌ای را ببیند، ولی روزه و مقررات و احکامش، این خواسته‌های نفسانی و نامتعادل دل انسان را کنترل می‌کنند.
نفس سرکش آدمی تنها با تقید به اعمال و فرایض دینی از جمله روزه داری، به کنترل رهبر عقل و خرد درمی آید.
تقویت اراده و تسلط بر نفس
چنانچه گفته شد، روزه در جلوگیری از خواسته‌های نامشروع نفس آدمی اثر دارد، به همین سبب، هنگامی که انسان با خواسته‌های نفس خود مخالفت می‌کند، یعنی غذا را می‌بیند و نمی‌خورد یا تشنه است، ولی آب نمی‌نوشد، رفته رفته بر نفس خود چیره و اراده‌اش تقویت می‌شود.
ای جوان، اگر می خواهی بدانی اراده و عزمی راسخ داری و می توانی در برابر وسوسه های شیطان و شیطان نماها مقاومت کنی، خودت را در آزمون روزه محک بزن.
تقویت روحیه آخرت گرایی
تردیدی نیست که روزه داری، توجه به امور ماورایی، روحیه آخرت گرایی و نیز زهدورزی نسبت به زندگی مادی را در انسان تقویت می‌کند و بر این اساس، توجه به سرای ابدی در آدمی بیش از پیش متجلی می‌شود.
امام رضا علیه‌السلام فرمود: «مردم به انجام روزه مأمور شدند تا طعم گرسنگی و تشنگی را بچشند و به یاد آخرت افتند».
آدمی با روزه گرفتن به تدریج نسبت به دنیا و لذت‌های آن بی‌توجه می شود و روحش را با معنویت آشنا می سازد.
نزدیک شدن به خدا
خداوند مهربان، برای برقراری رابطه انسان با خود، راه‌هایی را بیان کرده است که انسان می‌تواند در سایه عمل به آن از مقربان درگاهش شود، یکی از این راه‌ها، روزه است، انسان با روزه گرفتن به صفت فرشتگان دست پیدا می‌کند، زیرا همه شهوت‌ها را نادیده می‌گیرد و در هم می‌کوبد و همچون فرشتگان مقرب درگاه می‌شود، در واقع، برای انسان در حال روزه، حالت‌های معنوی و روحانی خوبی فراهم می‌آید که در غیر روزه کمتر تحقق پیدا می‌کند، به همین دلیل، پیشوایان دین، پیروان خود را به روزه گرفتن سفارش می‌کردند.
پیامبر اکرم(ص) فرموده است: «کسی که در ماه رمضان روزه بگیرد و چشم و گوش و اعضای بدنش را از حرام و کذب و غیبت، به قصد تقرب به خدا بازدارد، خدا او را به درگاه خود نزدیک می کند.
بیایید با روزه داری واقعی، نام خود را در ردیف مقربان بارگاه حق ثبت کنیم.
استجابت دعا
یکی از برکت‌های بزرگ روزه این است که مایه استجابت دعا می‌شود، چون روزه‌دار حالتی روحانی پیدا می‌کند و ارتباط خوبی با خدا برقرار می‌سازد، ماه رمضان نیز زمان بسیار بافضیلتی است، به همین سبب، پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله می فرماید: «دعای روزه دار رد نمی شود».
مگر آرزو نداریم دعاهایمان مستجاب شود، مگر نمی‌خواهیم پروردگار تقاضایمان را لبیک گوید، پس بیایید ایام ماه مبارک رمضان را غنیمت شمریم و در حق یکدیگر دعا کنیم.
ایجاد روحیه قناعت
فرهنگ اسلام برخلاف مکتب‌های مادی شرق و غرب که دنیا و نعمت‌های مادی را هدف اصلی زندگی بشر می‌داند، قناعت و ایثار و پرهیز از مادیات را راهی برای رسیدن به تکامل معنوی می‌داند، روزه نیز فریضه‌ای است که مسلمان را از غرقه شدن در ماده‌گرایی و حرص برای لذت‌های مادی و تن پروری و مصرف می‌رهاند و می‌آموزد که به اندازه نیاز مصرف کند، قناعت کند، به فکر دیگران باشد و از اسراف و تبذیر بپرهیزد.
روزه، به مسلمان می‌آموزد که با کم هم می‌توان زیست و با قناعت می‌توان خود را در مقابل مادیات و انحراف از معنویت حفظ کرد.
ویژه نامه اینترنتی «ضیافت نور» به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان در پایگاه اطلاع‌رسانی شهید آوینی منتشر شده است و علاقه‌مندان به مشاهده و استفاده از این ویژه‌نامه می‌توانند به نشانی اینترنتی http://www.aviny.com/ مراجعه کنند./907/ت302/ی
ارسال نظرات