دلایل حضور کمرنگ اهلبیت در حکومت بررسی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمد جعفر طبسی، پژوهشگر تاریخ اسلام، در دهمین جلسه از دوره کوتاه مدت امام حسن(ع) شناسی که در شبستان نجمه خاتون، حرم مطهر کریمه اهلبیت(ع) برگزار شد، با اشاره به شجاعت امام(ع)، گفت: شجاعت از اوصاف امام معصوم(ع) است.
وی ادامه داد: امام حسن(ع) نیز همانند دیگر ائمه(ع) از شجاعت بیمانندی برخوردار بودند و اینکه برخی از افراد میگویند امام مجتبی(ع) از شجاعت زیادی برخوردار نبودند درست نیست، بلکه هر معصومی براساس شرایط و دوران خویش رفتار میکنند، از اینرو امامی در یک زمان قیام میکند و امامی معصومی در زمان دیگر سکوت را اختیار میکنند.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: نقل شده در جنگ جمل امیرمؤمنان(ع) به پسرش محمد حنفیه گفتند که به قلب دشمن حمله کرده و یک نیزه بر شتر عایشه بزنند، محمد حنفیه حمله کرد، ولی وقتی باران تیرهای دشمنان را دید از ادامه مسیر خودداری کرد، وقتی امام علی(ع) این صحنه را دیدند، نیزه را از او گرفته و به امام حسن(ع) دادند، امام(ع) نیز با یک حمله خود را به قلب لشگر دشمن رسانده و با نیزهای که در دست داشتند بر شتر عایشه یک ضربه وارد کرده و برگشتند.
وی افزود: مخالفت با خلفای نیز از دیگر شجاعتهای امام مجتبی(ع) بود، در تاریخ نقل شده وقتی عثمان، ابوذر را از مدینه تبعید کرد، کسی جز امیرمؤمنان(ع)، حسنین(ع)، عمار، سلمان و عبدالله بن عباس جرأت نکرد به بدرقه او برود، وقتی این بزرگواران به نزد ابوذر رفتند برای دلگرمی او سخنی گفتند، امام حسن(ع) نیز در حضور مروان بن حکم که نماینده خلیفه سوم بود، به منکرات عثمان اعتراض کردند.
حجتالاسلام طبسی با اشاره به اینکه امام حسن(ع) در بیشتر جنگهای امیرمؤمنان(ع) حضور داشتند، اظهار داشت: در جنگ صفین فرماندهی جناه راست بر عهده امام مجتبی(ع) بود، ایشان به همراه امام حسین(ع)، چندین بار به لشکر معاویه حمله کرده و آنها را تار و مار کردند، تا جای که امام علی(ع) به یارانشان گفتند «حسنین را از طرف من بگیرید، چرا که میترسم دشمنان به فرزندان پیامبر(ص) آسیب برسانند و نسل رسولالله(ص) قطع شود».
وی تأکید کرد: در جنگ جمل ابوموسی اشعری مردم کوفه را از شرکت در جنگ علیه معاویه ممنوع کرده بود، امام علی(ع) نیز برای دعوت مردم کوفه به جنگ، امام حسن(ع) را به همراه مالک اشتر و عبدالله بن عباس به کوفه فرستادند، وقتی امام(ع) وارد کوفه شده و سخنرانی کردند، به سبب خطبه غرای امام مجتبی(ع)، 10 هزار نفر از مردم کوفه به یاری امام علی(ع) رفتند.
استاد حوزه و دانشگاه درباره رهبری اجتماعی امام حسن(ع) در زمان خلفا، گفت: اهلبیت(ع) در زمان خلفا زیاد راضی نبودند که در فتوحات شرکت کرده و در زیر پرچم این افراد باشند، همچنین خود خلفا نیز راضی نبودند تا امام علی(ع) و حسنین(ع) را به فتوحات بفرستند، چرا که شرکت این بزرگواران در جنگ سبب علاقهمندی مردم به این ایشان میشد.
وی تصریح کرد: مخالفت خلاف با شرکت امیرمؤمنان(ع) و حسنین(ع) در جنگ سبب شده بود، که این بزرگواران نتوانند تأثیر زیادی داشته باشند، حتی در تاریخ نقل شده که خلیفه دوم امام علی(ع)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را ممنوع الخروج از مدینه کرده بود.
پژوهشگر تاریخ اسلام در پایان به دوره امام حسن(ع)، پس از پذیرش صلحنامه اشاره کرد و گفت: امام مجتبی(ع) پس از پذیرش صلحنامه همچنان به مبارزه خود ادامه داده و با دعوت مردم به قرائت قرآن کریم و تفکر در آیات آن در برابر دشمنان اسلام و دین میایستادند./993/پ202/ی