۱۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۲
کد خبر: ۲۲۰۰۸۶
رییس جمهوری در جمع دانشگاهیان قزاقستانی:

تمدن اسلامی یک تمدن علمی و فرهنگی است

خبرگزاری رسا ـ رییس جمهور در جمع دانشگاهیان قزاقستانی در دانشگاه نظربایف در شهر آستانه، با تاکید بر اینکه اکنون زمان احیای تمدن اسلامی با رشد تفکر علمی و عقلی فرا رسیده، تصریح کرد:اسلام همواره مروج همزیستی علم و دین و ادیان بوده است.
سخنراني رياست جمهوري در جمع دانشگاهيان قزاقستان

به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی با اشاره به اینکه همزیستی ادیان مختلف در سرزمین های اسلامی بی نظیر است، گفت: تمدن اسلامی یک تمدن تکفیری و فرقه ای نیست بلکه یک تمدن علمی و فرهنگی است.


رییس جمهوری اظهارداشت: باید سفر علمی را جایگزین سفرهای ماجراجویان به نقطه خشونت خیز منطقه کرد و باید نه تنها با جهان آشتی کرد بلکه جهان را آشتی داد.


دکتر روحانی با بیان اینکه پیمان شانگهای دوباره ما را در نقطه اتصال شرق و غرب عالم نشانده است، گفت: علم، شرق و غرب ندارد. ما می توانیم نه تنها انرژی های مادی مانند نفت، گاز، برق و آب را منتقل کنیم بلکه می توانیم علم و فلسفه و فرهنگ و هنر را از شرق به غرب و غرب به شرق منتقل کنیم.


رییس جمهوری گفت:ما پل جهانیم ما فرزندان فارابی،خوارزمی و رودکی و فردوسی هستیم و می توانیم با احیای علم و عقل، ریشه های خشونت و افراطی گری را بخشکانیم.


دکتر روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه منطقه ما روزگاری دراز سرزمین دانش و فرهنگ و خرد بوده است، تاکید کرد: جهانی که امروزه به نام آسیای میانه شناخته می‌شود و در گذشته خراسان بزرگ نام داشت و در جوار ترکستان کهن بود و مرکز پرورش دانشمندان بزرگی شد که اکنون میراث مشترک همه ملت‌های منطقه بلکه جهان است.


رییس جمهوری افزود: دانشمندانی که امروزه بر سر ملیت آنان میان ملت‌های منطقه رقابت است! اما فارغ از ایرانی و ترک و قزاق و ترکمن و تاجیک و ازبک بودنشان، همگی در هوای فرهنگ اسلامی و تحت نفوذ زبان فارسی زیسته‌اند و اندیشیده‌اند.


رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی با طرح این سوال چه کسی می‌تواند ملت‌ها را از افتخار به فارابی‌ها، خوارزمی‌ها، رودکی‌ها و ابن سیناها محروم کند،تصریح کرد: در همین کشور شما، قزاقستان، عکس و نام فارابی بر اسکناس رسمی نقش بسته است و مهمترین و قدیمی‌ترین دانشگاه قزاقستان «الفارابی» نام دارد. اما مهم این است که ما ملت های منطقه روزی متحد بوده ایم، نه فقط از نظر سیاسی که از نظر فرهنگی ذیل یک قاره فرهنگی زیسته و بالیده‌ایم و تمدن ساخته‌ایم.


دکتر روحانی افزود: تمدنی که در فلسفه و الهیات فارابی، در علم و طب ابن سینا، در ریاضیات خوارزمی، در هنر و ادب رودکی و فردوسی از آن برآمده‌اند، تمدنی که آسیای میانه مرز شرقی آن و خاورمیانه مرز غربی آن است؛ تمدنی که فارس و ترک و هند و عرب را متحد ساخته و از دل آن آثار مادی و معنوی بزرگی خلق شده است.


رییس جمهوری با بیان اینکه این منطقه از جهان نه شرق عالم بوده و شرق دور و غرب عالم، خاطرنشان کرد: این منطقه از جهان همواره پلی میان شرق و غرب بوده است، پلی که حکمت مشرقی را به فلسفه مغربی پیوند داده است و عرفان غربی را با اشراق شرقی آشنا کرده است. چه راه‌ها با زبان فارسی و فرهنگ اسلامی و اندیشه علمی که در این صحراها و دشت‌ها کوتاه شده است. راه شرق به غرب، راه شمال به جنوب، راه علم به دین و راه عقل به شرع .


دکتر روحانی با اشاره به اینکه انسان خردمند هرگز با جزمیت و تعصب سخن نمی‌گوید و در قضاوت عجله نمی‌کند،گفت: از تفکر علمی و استدلالی و تجربی، جمود و خشونت به دست نمی‌یاید،طالبانی‌گری و سلفی گری و داعش مسلکی برنمی‌یاید.


رییس جمهوری با اشاره به اینکه فارابی علم غرب را در شرق زنده کرد، در حالی که غرب در استبداد و انحطاط بود،گفت: ما در شاهراه جهانیم. ما در میانه شرق و غربیم. ما نه شرق‌ستیز و نه غرب گریزیم. ما از جمع حکمت مشرق و مغرب، حکمت متعالیه ساخته‌ایم. ما علم کهن و نوین را به هم رسانده‌ایم. پس چرا اکنون به خشم و خشونت و عصبیت شهره شویم؟!


دکتر روحانی در این زمینه افزود: پاسخ روشن است، ما خرد را فراموش کردیم، علم را از یاد بردیم، جهان را و علم را غربی و شرقی کردیم. نقش واسط خود در اشاعه علم را از یاد بردیم و تقلید را بر جای تحقیق نهادیم و تعصب را جانشین تفکر کردیم و دیگر فارابی‌ها و خوارزمی‌ها نیافریدیم. غرب را از قرون وسطی غرب رهانیدیم اما خود به قرون وسطی رفتیم.اما اکنون نوبت احیای تمدن اسلامی است با رشد تفکر علمی و عقلی. /924/د102/ج

ارسال نظرات