۱۲ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۵
کد خبر: ۲۲۹۲۱۲

اجرای بیش از 10 مراسم آیینی همزمان با تاسوعا و عاشورای حسینی در خراسان جنوبی

خبرگزاری رسا ـ همزمان با ایام تاسوعا و عاشورای حسینی بیش از 10 مراسم آیینی به صورت منحصر به فرد در خراسان جنوبی اجرا می شود که این آیین ها به عنوان میراث معنوی مردم خراسان جنوبی در فهرست میراث های معنوی و ملی کشور به ثبت رسیده است.
واقعه عاشورا

حجت الاسلام سید احمد عبادی، استاد حوزه علمیه خوسف، در گفت و گو با خبرگزاری رسا در بیرجند، در خصوص آیین بیل زنی گفت: در این آیین سنتی عزاداران هیأت های مذهبی صاحب الزمان(عج)، حسینی، محبان حضرت علی اکبر(ع)، رزمندگان و فاطمیه خوسف ظهر عاشورا پس از اقامه نماز ظهر و عصر و صرف ناهار بلافاصله به اجرای مراسم می پردازند و نخل ها و دسته های سینه زنی، زنجیر زنی و بیل زنی را از محل استقرار هیأت خود به سمت خیابان شهید مطهری به حرکت درمی آورند و با عزاداری، نوحه سرایی و مرثیه خوانی و سردادن شعارها و نوحه ها، با نظم خاصی وارد قتلگاه (حسینیه صاحب الزمانی(عج)) می شوند و به دو دسته حسینیان و یزیدیان تقسیم می شوند.

 

وی با بیان این که بیل‌زنی یکی از میراث‌های معنوی مردم شهر خوسف است که نشان از عشق بی نهایت آنها به امام حسین (ع) دارد، گفت: بیل زنی در میان مردم خوسف نماد تدفین شهدای کربلا و یادآور تدفین پیکرهای آسمانی آنها توسط طایفه بنی اسد است که این طایفه در روز 13 ماه محرم پیکرهای آسمانی شهدای کربلا را در میان حزن و اندوه به خاک سپردند.

 

استاد حوزه علمیه خوسف با بیان این که بهم خوردن بیل‌ها در روز عاشورا نماد رویارویی لشکریان کفر و لشکریان امام حسین(ع) است که جنگ لشکریان یزید بر علیه لشکر کوچک امام حسین(ع) و مظلومیت ایشان را نشان می دهد، گفت: کشاورزان خوسفی اعتقاد دارند استفاده از بیل در آیین عزاداری امام حسین (ع) موجب برکت کشاورزی و دفع انواع بلایا از مزارع کشاورزی آنها می شود زیرا این بیل به نماد حمایت از امام حسین (ع) از زمین بلند شده است.

 

حجت الاسلام عبادی دلیل استفاده از بیل را در مراسم تاسوعا و عاشورا در خوسف به این دلیل عنوان کرد که هرکس هرچه دارد باید حتی با دست خالی به کمک امام حسین (ع) برود و مردم خوسف چون بیشتر کشاورز هستند در روز عاشورا ندای فریاد خواهی ایشان را لبیک گفته و با بیل که مهم ترین ابزار کاری و زندگی آنها است به جنگ با یزیدیان می روند.

 

برگزاری مراسم مشعل گردانی در روستای درخش، برکوه و بهدان

 

حجت الاسلام احمد رضایی، مسؤول تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی، در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در بیرجند، گفت: مشعلهای این روستاها در حسینیه روستا در داخل زمین نصب شده و شب نهم محرم آن را روشن می کنند و اطراف به صورت دوره ای سینه می زنند.

 

وی افزود: در سال های گذشته مشعل های بسیار در منطقه خوسفِ بیرجند وجود داشت که آن را شب های نهم محرم در کوچه می گرداندند و نذری جمع می کردند.

 

مسؤول تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی ادامه داد: مراسم سنگ زنی روستای درخش نیز از شب پنجم محرم همراه با هیئت های عزاداری با آهنگ نوحه ، سینه زنی و یا زنجیر زنی برگزار می شود.

 

حجت الاسلام رضایی با بیان این که تعزیه خوانی از دیگر مراسم  های عزاداری است که در روستاهای بیرجند و در چند سال اخیر در قالب سوگواره تعزیه برگزار می شود، گفت: در تعزیه ای که در سطح استان اجرا می شود از منابع مختلفی استفاده می شود که در سال های اخیر سعی شده که این مراسم و منابع آن در سطح استان مدیریت و ساماندهی شود.

 

آیین نخل گردانی نماد هیأت های عزاداری شهرستان فردوس

 

وی همچنین با بیان این که آیین نخل گردانی یکی از آیین های مهم در شهرستان فردوس است که همزمان با ماه محرم انجام می شود، گفت: آیین نخل‌گردانی مخصوص شهر فردوس است که در آن پنج هیأت مذهبی نخل‌های آذین‌بندی شده را بعد از نماز ظهر عاشورا به محل امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم از نوادگان امام موسی‌بن جعفر(ع) برده و در آنجا این آئین را برگزار می‌کنند.

 

حجت‌الاسلام رضایی با بیان این که نخل ها و علم نماد تابوت امام حسین (ع) و حضرت اباالفضل العباس است، گفت: نخل در شهرستان فردوس از حیث ظاهر منحصر به ‌فرد است به ‌طوری‌‌که در هیچ جای کشور به این شکل مراسم نخل برگزار نمی‌شود و این مراسم مختص شهرستان فردوس از توابع خراسان جنوبی است.

 

مسؤول تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان این که نخل را در سه زمان عصر تاسوعا، شب عاشورا و ظهر عاشورا به حرکت در‌می‌آورند، گفت: وظیفه هدایت و حرکت نخل هم نسل در نسل از پدران به فرزندان بزرگتر منتقل می‌شود و نخل دارای چهار پایه و دارای ارتفاعی نزدیک به شش متر است که نخل‌گردان‌ها آن را بر روی دوش گذاشته و با حرکت به انتها و ابتدای صحن امامزادگان مراسمی بسیار باشکوه و پرحرارت را به‌وجود می‌آورند.

 

برگزاری مراسم هفت منبر

 

حجت الاسلام رضایی افزود: یکی دیگر از مراسم هایی که همزمان با روز تاسوعا و عاشورا در شهرستان بیرجند انجام می شود آیین و مراسم معنوی و روح بخش هفت منبر است.

 

وی ادامه داد: در مراسم هفت منبر نیز که عصر‌ عاشورا برپا می‌شود، مردم از بافت تاریخی شهر بیرجند حرکت کرده و در هفت حسینیه به یاد امام حسین(ع) و یاران باوفایش شمع روشن می‌کنند و زنان و دختران جوان برگزار کنندگان این مراسم هستند و در کنار شمع ها به نشانه عزای امام حسین (ع) یک تشت پر از خاک و کاه گل قرار می دهند و در تشت دیگر نذری ها را قرار می دهند که نذری ها به خادم منبر اختصا داده می شود و سرشک های شمع هم به نشان تبرک جمع آوری می شود.

 

مسؤول تشکل های دینی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان این که مراسم دسته زنگ‌زن از دیگر مراسم عزاداری خراسان جنوبی در ماه محرم است، گفت: در این مراسم که با برهم‌زدن دو عدد چوب استوانه‌ای شکل کوچک انجام می‌گیرد توسط عده‌ای از عزاداران که آن هم از پدرانشان به ارث برده‌اند صورت می‌گیرد.

 

حجت الاسلام رضایی با بیان این که آیین های عزاداری مردمان خراسان جنوبی ریشه در باورهای دینی و مذهبی آنها دارد، گفت: شیعیان در همه احوال دوست داشته اند که در روز عاشورا در رکاب امام حسین (ع) می جنگندیدند و لی چون در آن روز نبوده اند با انجام آیین های مذهبی مختلف این ارادت خود را به امام حسین (ع) نشان می دهند./968/ت301/ب4

ارسال نظرات