دغدغه علمای شیعه و سنی اجرای دستورالعملهای بانکداری اسلامی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در زاهدان، حجت الاسلام سیدعباس موسویان، دبیر شورای فقهی بانک مرکزی در همایش همدلی و همزبانی با محور بانکداری اسلامی که امروز در سالن همایشهای بانک انصار سیستان و بلوچستان برگزار شد؛ گفت: از حدود صد سال پیش که صنعت بانکداری وارد اسلام شد عالمان دینی با پدیدهای روبهرو شدند که نه میتوانستند به دلیل کاربردش آن را نفی کنند و نه به دلیل تضاد آن با احکام اسلامی، آن را بپذیرند.
وی خاطرنشان کرد: علما در آن زمان میدیدند که بانک از طرفی با جمعکردن سرمایه مردم و بکارگیری آن در کارخانهها و مزارع سبب اشتغالزایی و پیشرفت میشود، اگر بانک نباشد سبب بیکاری نقدی و انسانی خواهد شد، از سوی دیگر نیز میدیدند که اساس بانک بر پایه ربا نهاده شده است، بانک را یک نظام ربوی میدانستند.
دبیر شورای فقهی بانک مرکزی اظهار داشت: دو رویکرد و خط فکری مورد توجه علما قرار گرفت در رویکرد سعی کردند تا آیات مربوط به ربا را به گونهای تفسیر کنند که بانکداری غربی را توجیه کنند، این رویکرد به درستی در بین علما جا نیفتاد.
وی به رویکرد دوم علما درباره بانک اشاره کرد و گفت: در رویکرد دوم به بررسی این مسأله پرداختند که آیا ما با حفظ تعالیم اسلام میتوانیم بانکداری را طرحریزی کنیم یا خیر در آن زمان جواب مثبتی به این ایده ارائه شد و بر اساس آن به تجربه گذاشته شد.
حجت الاسلام موسویان اظهار داشت: بانکداری غربی با 400 سال تجربه به بحران مالی رسید کارشناسان اروپایی استفاده از ربا و قمار را مهمترین دلیل این بحران دانستهاند و رجوع به بانکداری اسلامی را الزامی پنداشتهاند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی نخستین نظامی است که بانکداری اسلامی را آغاز کرد، افزود: پس از وقوع انقلاب اسلامی این ایده مطرح شد که نظام بانکداری اسلامی را اجرایی کنیم ما به عنوان نخستین نظام، توانستیم قوانین اسلامی را بر بانک مرکزی، مؤسسات مالی و اعتباری و صرافیها حاکم کنیم سودان نیز از ما الگو گرفت، پاکستان چند سالی آن را اجرا کرد و باز متوقف شد بقیه کشورهای اسلامی نظام بانکی دوگانهای دارند یعنی هم بانکداری ربوی و هم بانکداری اسلامی دارند.
دبیر شورای فقهی بانک مرکزی بیان کرد: اسلامی کردن بانک بسیار سنگین است، دیدن مسائل، مشکلات، موانع و جزییات و اینکه با انسان که موجودی متغیر است، طرف هستیم، کار را سخت میکند در این باره دو عملکرد را میتوان پیش گرفت، هم میتوان فقط اشکال گرفت و هم وارد عرصه شویم و با ارائه راه حل کار را پیش برد.
وی تصریح کرد: در شورای فقهی بانک مرکزی مطالعات گستردهای صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم که در معاملات و ربا تفاوتی بین مذاهب نیست، بر همین اساس قراردادهایی را که در بانک به کار برده میشود، بررسی کردیم از سال 89 قراردادهای مرابحه و استثنا را وارد قانون کردیم که قرارداد استثنا بیشتر برای اهل سنت کاربرد دارد بنابراین مشغول تغییر آییننامهها بر اساس فقه تشیع، حنفی، شافعی، حنبلی و مالکی شدیم.
حجت الاسلام موسویان تأکید کرد: نکتهای که دغدغه علمای شیعه و سنی بوده، اجرای دستورالعملهای بانکداری اسلامی است، بسیاری از بانکهای کشور اعلام آمادگی کردهاند که معیارهای لازم را در اسلامی کردن بانک توسعه دهند، آموزش حرف اول را برای اجرای صحیح قوانین میزند.
وی پیشنهاد کرد: یکی از شعب بانک انصار در سیستان و بلوچستان با همکاری اساتید و روحانیان متخصص کار را آغاز کنند ما نیز شرایط لازم را برای آنها فراهم میکنیم./831/پ202/ح
درگذشت حجت الاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان را تسلیت عرض می کنم
هدیه به روحش فاتحه مع الصلوات