ظریف: گفت وگوهای سطح بالای ایران و اتحادیه اروپا آغاز می شود/ موگرینی: توافق هسته ای خوب و محکم است
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از وزارت امور خارجه، محمدجواد ظریف عصر سهشنبه در نشست خبری مشترک با فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه ما پیش از این و در سالهای گذشته با اتحادیه اروپا گفتوگوهایی داشتیم تصریح کرد: در مقطعی این گفتوگوها به نام «گفتوگوهای انتقادی» مطرح بود و بعد از آن به عنوان «گفتوگوهای جامع» شناخته شد و همان طور که عرض کردم دور جدیدی از گفتوگوها بین ایران و اتحادیه اروپا شروع خواهد شد که این گفتوگوها به نام «گفتوگوهای سطح بالا» مطرح خواهند شد.
وزیر خارجه کشورمان گفت: در آینده نزدیک این گفتوگوها در سطح معاونان وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران و معاون خانم موگرینی شروع خواهد شد و به تدریج در سطح وزیران ادامه پیدا میکند.
ظریف در ابتدای سخنان خود و با خیر مقدم به فدریکا موگرینی برای سفر به ایران گفت: ایشان قبلا به عنوان یک شهروند به تهران آمده بودند و اکنون به عنوان مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این سفر را انجام دادند، در شرایطی که فصل نویی از رابطه بین اتحادیه اروپا و تهران آغاز خواهد شد.
ویبا بیان این که ما با اتحادیه اروپا روابط گستردهای داشتهایم خاطرنشان کرد: امیدوارم با عبور از بحران بیدلیل و غیرضروری از طریق توافق بین ایران و گروه 1+5 وارد مرحله جدیدی از روابط شویم.
ظریف به گفتوگوی بیش از یک ساعته خود با فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اشاره کرد و گفت: در این دیدار مباحث بسیار خوبی در مورد اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) داشتیم و همینطور بحثها و گفتوگوهایی در مورد روابط آینده ایران و اتحادیه اروپا انجام دادیم.
وزیر امور خارجه با اشاره به برخی از مباحث مطرح شده در این دیدار در ارتباط با اجرای برجام یا توافق وین اظهار داشت: تا روز اجرای توافق باید اقداماتی از طرف ما و از طرف اتحادیه اروپا صورت بگیرد که البته این اقدامات از سوی هر دو طرف شروع شده است و اتحادیه اروپا متن برجام را مورد تصویب و حمایت قرار داد.
وی با ابراز امیدواری مبنی بر این که دو طرف در زمان مناسب اقداماتی که متعهد شدهاند را به خوبی و با دقت انجام دهند افزود: در چند سال گذشته بیشتر بحثها و گفتوگوها بین ایران و اتحادیه اروپا بحثهای هستهای بود و اکنون درصدد هستیم که فصل جدیدی از روابط را آغاز کنیم.
ظریف در بخشی دیگر از صحبتهای خود به موضوعاتی که قرار است در گفتوگوهای سطح بالا بین ایران و اتحادیه اروپا مورد مذاکره قرار بگیرد اشاره کرد و گفت: موضوعات مختلفی مورد توجه دو طرف جهت همکاریهای آینده وجود دارد که از جمله این موضوعات شامل انرژی، حمل و نقل، تجارت، محیط زیست، حقوق بشر و بحث مبارزه با مواد مخدر است.
وزیر خارجه ایران با اشاره به گفتوگوهایی که بین ایران و اتحادیه اروپا در ارتباط با این موارد خواهد شد یادآور شد: در گفتوگوهای سطح بالا موضوعات منطقهای را نیز مورد توجه قرار خواهیم داد.
وی همچنین به بحث مبارزه با تروریسم نیز اشاره کرد و گفت: تروریسم و افراطیگری تهدیدی برای منطقه، اتحادیه اروپا و کل جهان است، چرا که این فرقهگرایی و تروریسم باعث گسترش خشونت در نقاط مختلف جهان از جمله اتحادیه اروپا شده است.
در ادامه این نشست ظریف در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر تعهد ایران برای اجرای کامل تعهداتش که در توافق وین قید شده است گفت: جمهوری اسلامی ایران هر زمان که تعهدی داشته به آن تعهد پایبند بوده که نمونه آن توافق ژنو بود که در طول 20 ماه گذشته ایران تعهدات خود را در ارتباط با این توافق انجام داده و این امری کاملا مشهود است.
ظریف در ادامه تصریح کرد: مردم ایران نسبت به گرایشها و سیاستهای برخی از کشورهای غربی نگرانیهایی دارند و ضرورت دارد که کشورهای غربی به ویژه آمریکا با اجرای دقیق و جدی برجام و تعهداتی که برای آنها مشخص شده تلاش کنند که بیاعتمادی مردم ایران نسبت به سیاستهای خود را جبران کنند و از طریق این جبران فصل جدیدی نیز آغاز میشود.
توافق حاصل شده بین ایران و 1+5 میتواند امنیت جهانی از جمله امنیت منطقه را بهبود بخشد
فدریکا موگرینی، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست خبری مشترک با محمدجواد ظریف در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این اتحادیه با اجرای توافق چه فرصتهایی را برای سرمایهگذاران غربی برای حضور در بازار ایران فراهم میکند؟ افزود: لغو تحریمها با اجرای توافق هستهای انجام میشود و این فرصتی را برای سرمایهگذاران در اروپا و هم برای ایران فراهم میکند.
وی با بیان اینکه از طرف اتحادیه اروپا میتوانیم به دو شکل این موضوع را هموار کنیم اظهار داشت: راه اول این است که نگرش هماهنگی داشته باشیم و گفتوگوهایی را در زمینههای اقتصادی، تجاری و سیاسی داشته باشیم که البته انجام این دیالوگها و داشتن این گونه روابط برای دو طرف مهم است.
وی افزود: البته بهترین شیوه این است که اطمینان حاصل کنیم، اجرای توافق در زمان خود و به صورت خیلی خوب انجام خواهد شد و در واقع باید گفت اجرای کامل توافق بهترین روش برای بازکردن راههای روابط تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا است و من نیز تلاش میکنم نقش خود را ایفا کنم و این که با هر دو طرف تماس و تعامل داشته باشم.
موگرینی در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با سفر منطقهییاش به عربستان و دیدار با مقامات این کشور عربی و تأثیر این توافق بر روابط ایران و کشورهای همسایهاش گفت: یک اراده سیاسی از طرف آقای ظریف و رهبران ایران برای ایجاد فصل جدیدی از روابط با همسایگانشان وجود دارد.
وی اظهار داشت: تعهد شخصی من این است که این پیام را به منطقه، جامعه بینالملل و اروپا اعلام کنم که این توافق، توافقی است که میتواند امنیت عرصه جهانی از جمله امنیت منطقه را بهبود بخشد.
موگرینی با تاکید بر این که توافق حاصل شده بین ایران و 1+5 توافقی خوب و محکم است تاکید کرد: این توافق پتانسیل آن را دارد که با اتکا بر آن روابطی براساس اعتماد شکل بگیرد. موضوعی که قبلا چندان زیاد نبود.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تأکید بر این که امیدوارم این توافق پایهای برای آینده و اعتماد ما به یکدیگر باشد افزود: منطقه خاورمیانه نیازمند آیندهای متفاوت است که این آینده متفاوت باید بر اساس همکاری، دیالوگ و چندجانبهگرایی شکل بگیرد، به نحوی که فرقههای مختلف در آن نقش داشته باشند و این چارچوب کاری اتحادیه اروپا است.
موگرینی در بخشی دیگر از صحبتهایش با اشاره به گفتوگوهایی که با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در مورد «برجام» و اجراییشدن آنها داشته گفت: این اولین مأموریت و سفر من به ایران بعد از توافق حاصل شده بین ایران و گروه 1+5 است.
وی با اشاره به اهمیت اجرایی شدن زمینههای مختلف توافق یادآور شد: این توافق مربوط به بحث هستهای است اما پتانسیلی گستردهتر از آن چیزی که فکر میکنیم دارد. پتانسیل آن را دارد که فصل جدیدی را باز کند. اول از همه برای ایران و مردم ایران که 60 درصد جمعیت آن زیر سن 30 سال هستند و این یک نوع سرمایهگذاری از سوی ایران برای نسل جوانش است. این توافق میتواند فصل جدیدی را بین ایران و جامعه جهانی در راستای اعتمادسازی ایجاد کند. شورای امنیت سازمان ملل نیز به این توافق رأی بالایی داد.
موگرینی با بیان این که همانطور که آقای ظریف اشاره کردند ما به دنبال فصل جدیدی از روابط بین ایران و اتحادیه اروپا هستیم، به اشتراکات ایران و اتحادیه اروپا در زمینههای مختلف از جمله فرهنگی اشاره کرد و گفت: اروپا میداند که تمدنساز بودن یعنی چه؟ چرا که هر دو (ایران و اتحادیه اروپا) در تاریخ بشریت تمدنساز بودهاند و میدانند که چطور باید از میراث گذشته محافظت کنند.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به نمایندگیاش از سوی 28 کشور این اتحادیه گفت: از طرف این 28 کشور با قدرت در اینجا در ارتباط با توافق صحبت میکنم و از حمایت آنها در مورد این توافق برخورداریم و آماده هستیم که از اجرای این توافق حمایت کنیم.
وی به نقش خود در این ارتباط اشاره کرد و افزود: سعی میکنم نقش کلیدی خود را در این ارتباط به صورت کامل اجرا کنم. کار هماهنگی را در مورد کمیسیون مشترک اجرا کنم و با همان تعهدی که منجر به توافق شد امور را ادامه میدهیم.
موگرینی در ادامه سخنانش بار دیگر به روابط دیرینه ایران و اروپا از نظر تجاری و فرهنگی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: برای من نیز مهم است که بعد از اینکه تحریمها رفع شدند و توافق اجرا شد، سرمایهگذاران اروپایی بتوانند به سمت ایران بیایند.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه خاورمیانه و مدیترانه از شرق و غرب به هم نزدیک هستند و ما به نوعی همسایه هستیم، به اهمیت همکاریهای ایران و اتحادیه اروپا در مورد مسائل منطقه اشاره کرد و گفت: ما میتوانیم در ارتباط با مسائل این منطقه و حل مشکلاتی که وجود دارد، از همکاریهای یکدیگر استفاده کنیم و یک ارزش افزوده در این پروسه آغاز کنیم و میتوانیم از سوریه و بحث مبارزه با تروریسم آغاز کنیم.
موگرینی به تلاش اتحادیه اروپا برای ایفای نقشش در منطقه و بحث اعتمادسازی اشاره کرد و اظهار داشت: برای ما روابط منطقهای و بینالمللی مهم است و همان طور که گفتم فصل جدیدی از روابط بین ایران و اتحادیه اروپا آغاز شده است.
وی گفت: توافق هستهای پایان راه نیست، بلکه آغاز راه است و باید به صورت جدی به کار خود ادامه دهیم./822/د101/ج