۰۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۰
کد خبر: ۲۷۷۵۵۹
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران:

نفوذ جریان‌های غرب‌گرا در جنبش مشروطیت موجب ایجاد تردید در میان علمای عدالت‌خواه شد

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به جنبش مشروطیت اشاره کرد و گفت: حضور معنادار انگلیس در تحصن‌ها و نفوذ جریان‌های غرب‌گرا در بدنه مشروطه موجب ایجاد تردید و احتیاط در میان چهره‌های سرشناس دینی و به‌ویژه شیخ فضل الله نوری شد.
کوشکي

محمد صادق کوشکی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به جنبش مشروطیت اشاره کرد و گفت: تحولاتی که در جنبش مشروطیت رخ داد، بسیار قابل تأمل است و علمای آن دوره به دلیل حضور کشورهای استعمارگر در مراحل مختلف شکل‌گیری آن به این جریان با تردید و احتیاط نگاه می‌کردند.

 

استاد دانشگاه تهران ابراز داشت: جنبش مشروطه با عدالت خواهی علما و رسیدگی به خواسته‌های مردم شروع شد؛ اما واژه مشروطه خواهی با پیشنهاد سفیر انگلیس و تحصن مشروطه‌خواهان در سفارت این کشور به انحراف کشیده شد.

 

وی تصریح کرد: حضور معنادار انگلیس در تحصن‌ها و نفوذ جریان‌های غرب‌گرا در بدنه مشروطه موجب ایجاد تردید و احتیاط در میان چهره‌های سرشناس دینی و به‌ویژه شیخ فضل الله نوری شد.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تأکید کرد: جنبش مشروطیت از ابتدا با جریان عدالت‌خواهی از سوی علما شروع شد؛ اما با انحراف و تعدی جریان غربگرا به دین، شیخ فضل الله از آن فاصله گرفت و به شرط عدم تعارض با شرع آن را پذیرفت.

 

وی مشروطه مشروعه را مورد قبول شیخ فضل الله نوری خواند و گفت: بسیاری از بزرگان که ابتدا با جریان مشروطه همراه بودند؛ بعد از آشنایی با جریان فکری نفوذی و غربگرا که اصل دین را نشانه رفته بود، حمایت‌هایشان را پس گرفتند.

 

کوشکی افزود: در میان علمای مشروطه‌خواه، شیخ فضل الله نوری بیشتر در بطن جریان بود؛ از این‌رو زودتر از دیگران جریان انحرافی را شناسایی کرده و سکوت را جایز ندانست؛ چنان که چهره‌های سرشناس دیگر از علما نیز مشروطه منافی با دین را نفی کردند./908/ت302/ج

ارسال نظرات