حمایت قاطع ایران از متحدان منطقه ای
به گزارش خبرگزاری رسا، حسین امیرعبداللهیان در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما به سفر هفته گذشته آقای ظریف وزیر امورخارجه کشورمان به منطقه اشاره کرد و افزود: این سفر، هم رویکرد به همسایگان حوزه خلیج فارس را در بر داشت و هم سفر به عراق به عنوان یکی از متحدان اصلی ما.
وی گفت: در سفرهایی که طراحی شده است، هم از کشورهای مقابل از جمله وزرای خارجه اروپا به تهران سفر میکنند و همزمان سفر وزیر خارجه سوریه و معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده پوتین در امور خاورمیانه را به کشورمان داریم.
امیر عبداللهیان افزود: انجام توافق هستهای در دورهای که برخی از کشورها و بازیگران منطقهای و فرامنطقهای توسل به زور را مد نظر خود قرار داده بودند، نشان داد که مذاکرات دیپلماتیک در عرصه روابط بینالملل میتواند کارآمد باشد.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه درباره دیدارهای اخیر خود با وزیرخارجه سوریه و نماینده پوتین و انتشار اخباری درباره طرح به روز شده جمهوری اسلامی ایران درباره حل بحران سوریه گفت: ایران از ابتدا معتقد بود که بحرانهای منطقه از جمله یمن، بحرین، سوریه و مصر صرفاً راهکار سیاسی دارد.
امیر عبداللهیان افزود: جمهوری اسلامی ایران چه در موضوع بحران سوریه و چه در موضوع تجاوز نظامی و خطای راهبردی عربستان در حمله به یمن، طرح سیاسی را ارائه کرد و طبیعی است در مقطع کنونی این طرحها باید به روزرسانی شود.
وی اظهار داشت: علت آن این است که طرفهای مقابل تلاش میکنند در منطقه امتیاز بگیرند و برای ما و متحدان ما چالش ایجاد کنند و روابط ما با کشورهای همسایه را به چالش بکشند.
امیر عبداللهیان با اشاره به اینکه هفته گذشته نخستین سفر منطقهای آقای ظریف پس از توافق هستهای انجام شد گفت: در آستانه این سفر به یک باره وزارت کشور بحرین ادعای کذبی را مطرح کرد تا سفر را تحت تأثیر خود قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: برخی از کشورهای خارجی و برخی از کشورهای منطقه که درخصوص واقعیتهای موجود در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران رفتار سازندهای را از خود بروز ندادند، در پشت این جریانات قرار دارند.
امیر عبداللهیان در پاسخ به این پرسش که آیا دور دوم سفرهای منطقهای آقای ظریف هم برنامهریزی شده است؟ گفت: بله در روزهای آینده مرحله دوم این سفر به برخی از کشورهای همسایه انجام خواهد شد که جزئیات آن را سخنگوی وزارت خارجه در روزهای آینده اعلام خواهد کرد.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه درباره طرح به روزرسانی شده ایران درباره سوریه گفت: با مقامات سوریه باید جزئیات بیشتر این طرح مورد بررسی قرار گیرد، اما نکته مهم این است که تمرکز بر راهکار سیاسی و حمایت از متحدان منطقهای به موازات همکاری همه جانبه با همسایگان و کشورهای منطقه در دستور کار جدی دستگاه دیپلماسی قرار دارد.
افزایش ظرفیت منطقهای ایران با توافق هسته ای
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: توافق هستهای ظرفیت ایران را در منطقه افزایش میدهد.
صباح زنگنه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما درباره اثرات بیانیه جمعبندی مذاکرات در تعاملات منطقهای ایران افزود: اینکه ایران در یک طرف میز و 6 کشور دیگر در طرف دیگر میز، مذاکره کردند، نشان از وزن سیاسی کشورمان دارد و این نشأت گرفته از این است که ایران توانست پس از انقلاب توانمندیهای خود را افزایش دهد.
وی گفت: برخی از کشورهای منطقه تلاش های زیادی کردند تا مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 به نتیجه نرسد، اما موفق نشدند.
در ادامه مسعود اسداللهی کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: دیدگاهی که معتقد است این توافق به ضرر متحدان ایران تمام میشود، در چارچوب عملیات روانی است.
وی افزود: اسرائیل، عربستان و تا حدی فرانسه تلاش زیادی کردند تا مذاکرات به نتیجه نرسد، اما به رغم خواست آنها توافق انجام شد.
اسداللهی با بیان اینکه آنها مرحله دوم جنگ روانی را آغاز کردهاند، تصریح کرد: بخشی از آن این است که شایعه میکنند ایران در این توافق، امتیاز بزرگی داده است، از جمله اینکه حمایت از متحدان خود را ادامه نخواهد داد و معامله کرده است که در مقابل امتیاز گرفتن از غرب از حمایت جنبشهای مقاومت دست بردارد.
وی افزود: عملیات روانی آنها به حدی شدید است که نه تنها مخالفان جمهوری اسلامی ایران آن را پذیرفتند، بلکه برای دوستان منطقهای کشورمان هم سؤال در این زمینه پیش آمده است، در حالی که مذاکرات صرفاً درباره مسائل هستهای بوده است.
در ادامه زنگنه کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ایران در برابر هر گونه افراط گرایی می ایستد، گفت: اکنون آنچه که جهان اسلام را با مشکل مواجه کرده است، بروز حالتهای رادیکالیزه گوناگون است و این خطر بزرگی برای همه ملتهای منطقه است و باید با این افراط گرایی مبارزه کرد.
اسداللهی کارشناس مسائل غرب آسیا هم با اشاره به اینکه آمریکاییها همیشه سعی کردهاند متحدان خود را درباره مذاکرات هستهای با ایران توجیه کنند، افزود: بهتر بود وزیرخارجه ایران هم در سفر منطقهای اخیر خود به سوریه هم سفر میکرد، زیرا این کشور به عنوان هم پیمان ما منتظر بود که نمایندهای از طرف وزارت خارجه ایران یا یکی از اعضای هیأت مذاکره کننده هستهای ایران به سوریه سفر کند تا هم نظام سوریه در جریان مذاکرات قرار گیرد و هم این جنگ روانی اثر نگذارد و هم دیداری با لبنان و شخصیتهای لبنانی به ویژه سیدحسن نصرالله انجام دهد، زیرا آنها هم منتظرند در جریان مسائل قرار گیرند و این مسأله اثرات جنگ روانی را کم میکرد.
صباح زنگنه هم در ادامه با تأیید این سخنان گفت: نمایندگانی از دستگاه دیپلماسی کشور باید حتماً به متحدان منطقهای ما سفر کنند.
وی یادآور شد: قدرت تبلیغاتی و رسانهای مخالفان ما بسیار بالاست و باید برای آن چاره اندیشی کرد و توان ما در این زمینه ضعیف است، اما دل ملتهای منطقه با جمهوری اسلامی ایران است.
در ادامه اسداللهی گفت: نظام بینالمللی کنونی نه بر اساس عدالت و حق، بلکه بر اساس قدرت شکل گرفته است و اگر قدرت داشته باشی میتوانی حق خود و حتی بیش از آن را بگیری، اما اگر قدرت نداشته باشی حتی همان حق خود را هم نمیتوانی بگیری.
وی تأکید کرد: علاوه بر توان و تخصص هیئت مذاکره کننده، حضور قوی و مسئولانه ایران در تحولات منطقه ای پشتوانه مذاکرات و تعیین کننده بود.
اسداللهی گفت: سوریه در 8 سال دفاع مقدس ایران در برابر عراق، پشت ایران ایستاد و به کشورمان کمک کرد، بنابراین علاوه بر اینکه منافع ما ایجاب میکند، بلکه ادای دین است و باید از سوریه حمایت کنیم به ویژه اینکه اگر پس از توافق هستهای، این حمایت را انجام ندهیم آن را حمل بر شکست ایران میکنند.
در ادامه صباح زنگنه درباره چاپ بیانیه اخیر ظریف در روزنامههای عربی گفت: از نظر جمهوری اسلامی ایران، امنیت، تجزیه ناپذیر است، یعنی نمیشود گفت کشوری امن است اما همسایه او ناامن است.
وی افزود: اکنون باید به طرح فراگیری برسیم و همه کشورهای منطقه باید در حل بحران سوریه حضور داشته باشند.
صباح زنگنه گفت: تأسیس بانک سوخت هستهای، طرحی پیش دستانه است زیرا هنوز کشورهای منطقه به مرحلهای نرسیدهاند که نیروگاههای خود را راه بیندازند، اما این طرح با حسن نیت اعلام شده است، زیرا از کشورهای منطقه خواسته است در این طرح مشارکت کنند. د102/ج
منبع: خبرگزاری صدا و سیما