کرامت انسانی با دو بال حق و تکلیف محقق میشود
![دکتر مهدي گلجان، عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس تهران](/Original/1394/05/15/IMAGE635744591593422281.jpg)
دکتر مهدی گلجان، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس تهران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به اهمیت حقوق و کرامت انسانها در اسلام اشاره کرد و گفت: در مکتب اسلام به کرامت و حقوق انسانها توجه ویژهای شده است؛ چنان که پیامبراکرم(ص) در دعای مکارم الاخلاق و حضرت علی(ع) در روایتی به کرامت انسانها اشاره فرمودهاند.
وی با اشاره به سبقت اسلام در ارزشگذاری به کرامت انسانها و حقوق دیگر مخلوقات خداوند اظهار داشت: اسلام به انسان کرامت داده و برایش حقوق و تکالیف را توأم با هم، قائل شده است؛ زیرا کرامت انسانها با دو بال حق و تکلیف محقق میشود؛ اما در مکاتب غربی و لیبرالیسم، انسان فقط حقوق دارد و تکلیف ندارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس تهران، حقوق بشر غربی را ناقص خواند و ابراز داشت: حقوق بشر غربی که محصول جنگ جهانی اول و دوم است؛ فقط به جنبه حقوق انسان توجه دارد و از جنبه تکلیف و وظایف انسانی غفلت کرده است؛ گرچه در بسیاری از موارد طبق منشور سازمان ملل عمل نمیشود.
وی به پیامدهای حقوق بشر غربی اشاره کرد و گفت: از پیامدهای حقوق بشر غربی، هنجارشکنی، اعتراض، مطالبهگری و افسارگسیختگی بیحد و مرز بدون توجه به تکلیف و وظایف انسانی است؛ چنان که «هایدگر» فیلسوف آلمانی این مطلب را تحت عنوان عصر بیمحمل بودن خداوند بیان کرده است.
گلجان با اشاره به حقوق فردی و اجتماعی افراد در اسلام خاطرنشان کرد: در مکتب لیبرالیسم، حقوق فردی بر حقوق اجتماعی ترجیح داده شده است؛ چنان که در این دیدگاه هنجارشکنی و زیرپاگذاشتن حقوق و حریمهای اجتماعی امری عادی است.
وی به دیدگاه جامعنگر مکتب اسلام درباره حقوق فردی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: امیرمؤمنان علی(ع) در روایتی میفرماید «بذل و بخشش در مقابل فرد و اجرای عدالت در مقابل اجتماع، نیکو است»؛ که از این روایت، رعایت مصالح اجتماعی و اولویت دادن به حقوق اجتماعی در مقابل حقوق فردی استنباط میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس تهران، رعایت حجاب و عفت را توجه به حقوق اجتماعی خواند و تصریح کرد: در همایش دختران محجبه دانشگاهی در آمریکا، یکی از آنها در پاسخ خبرنگاران به نکته جالبی اشاره کرد و گفت «حجاب و عفت من، افزون بر حفظ دینم و پاداشی که برای خودم دارد؛ احترام به جامعه و خانوادهها است؛ تا نظام اجتماع سالم بماند و مردان به خانوادههایشان وفادار باشند»./908/ت302/ی