۰۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۹
کد خبر: ۲۸۳۴۲۸

«شورای فقها» محور وحدت اصولگرایان

خبرگزاری رسا ـ در حالی جریان موسوم به تجدیدنظرطلب برای تقابل گروه‌ها و شخصیت‌های اصولگرایی متمرکز شده که بزرگان جریان وفادار به انقلاب اسلامی طی ماه‌های اخیر قدم‌های مثبت و فراوانی برای یکدست شدن نظرات و همگرایی بیشتر در جریان اصولگرایی برداشته است.
شوراي فقها

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، «شورای فقها محور ائتلاف اصولگرایان شد» این خبری است که روز گذشته روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت و نشان داد که طیف نیروهای انقلابی و دلسوز نظام برای موفقیت در انتخابات پیش رو و جلوگیری از نفوذ عناصر افراطی و فتنه‌گر به ارکان حاکمیت برنامه‌های منسجمی داشته و چشم‌انداز روشنی در پیش خواهد داشت.

این خبر پس از برگزاری 40 جلسه مشترک از سوی سه تشکل که سه ضلع اصولگرایی را نمایندگی می‌کردند- مؤتلفه، ‌جبهه پایداری و جمعیت ایثارگران - با دعوت از آیات یزدی، مصباح یزدی و موحدی‌کرمانی به ثمر نشسته است.

 

تمرکز و اجماع روی طرحی به نام «شورای فقها» در بین گروه‌های مختلف اصولگرایی در حالی زودتر از موعد انتظار رسانه‌ای شده که جریان تجدیدنظرطلب به کمک رسانه‌های پرشمار خود تلاش داشته وحدت و همگرایی اصولگرایان را امری غیر‌ممکن عنوان کند.

 

از سوی دیگر همایش مشترک این سه ضلع اصولگرایی روز پنج‌شنبه پنجم شهریورماه با هدف تبیین رسمی مواضع چندین ماه اخیر و با دعوت از شورای فقها برگزار خواهد شد تا گام مثبت دیگری به سوی ائتلاف نیروهای انقلابی باشد.

 

علیرضا زاکانی دبیر جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی هم با تبیین رویکرد اصولگرایان در انتخابات آتی حرکت جمعی جریان خودی را بسیار جلوتر از دوره‌های قبل می‌داند و تأکید می‌کند: «ما نسبت به دوره‌های پیش جلوتر هستیم چراکه ما برای مجلس نهم در آذر ماه به چنین سامانه‌ای رسیدیم.» وی همچنین ادامه می‌دهد: «اصولگرایان بر مبنای اصول و ارزش‌های اسلامی یک ائتلاف حداکثری را دنبال می‌کنند که در آن همه اصولگرایان بتوانند به فعالیت و مشارکت در سطوح مختلف تصمیم‌سازی، برنامه‌ریزی و اجرا بپردازند و این اصول تحت نظر آیات بزرگوار حضرات آیات یزدی، مصباح یزدی و موحدی کرمانی خواهد بود.» مجتبی شاکری عضو ارشد جمعیت ایثارگران که تشکل متبوعش در نشست‌های سه‌جانبه حضور دارد، بر گسترش ائتلاف و تصمیم پایداری، ایثارگران و مؤتلفه برای محوریت شورای فقها تأکید کرد.

محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی هم به عنوان یکی از اضلاع‌ سه‌گانه بر مدل محوریت شورای فقها تأکید می‌کند و با اشاره به روند ائتلاف اصولگرایان زیر نظر روحانیت گفته بود: ما ائتلاف اصولگرایان با محوریت جامعتین و استفاده کامل از ظرفیت آیت‌الله مصباح و سایر علما را راه عملی ائتلاف اصولگرایان می‌دانیم.

 

زنجیره‌ای‌ها: وحدت اصولگرایان غیر‌ممکن است

همانطور که اشاره شد روزنامه‌های زنجیره‌ای طی ماه‌های اخیر تلاش داشته وحدت اصولگرایان را امری غیر‌ممکن تلقی کنند به عنوان نمونه روزنامه شرق اوایل هفته در گزارشی مفصل با تیتر «شورای فقاهتی اصولگرایان در مقابل شورای هماهنگی اصولگرایان» می‌نویسد:«داستان همان است، اصولگرایان در رسیدن به وحدت هم وحدت ندارند. هر فرد و گروهی پیشنهادی می‌دهد و گروه دیگر یا به‌طور صریح یا تلویحی آن را رد می‌کند. دلیل هم مشخص است، جریان اصولگرا چهره‌هایی دارد که هرکدام داعیه رهبری این جریان را دارند و حاضر نمی‌شوند برای رسیدن به وحدت از جایگاه بلندی که برای خود در نظر گرفته‌اند، عدول کنند. گروهی هم در این میانه سعی می‌کنند طوری رفتار کنند که نه سیخ بسوزد و نه کباب. شورای هماهنگی اصولگرایان البته نام سازوکار جدیدی است که اصولگرایان در پیش گرفته‌اند.

 

تا حلقه‌های شکل‌گرفته درونی خود را آن ‌هم با محوریت جامعه روحانیت و جامعه مدرسین (احتمالاً) در این ساختار جدید حل کنند. اما به نظر می‌رسد که سه‌گانه اصولگرایان مرکب از مؤتلفه، پایداری و ایثارگران بر اضافه‌شدن نقش آیت‌الله مصباح‌یزدی در کنار جامعتین تأکید دارند؛ تأکیدی که احتمالاً سرمنشأ اختلافات جدیدی خواهد شد، چراکه آنها مصباح را تنها عضوی از جامعه مدرسین می‌دانند و نه ضلع یا وزنه‌ای برای وحدت.»

این روزنامه در ادامه غیر‌قابل تحقق بودن همگرایی بین اصولگراها را اینگونه تلقین می‌کند: «‌فارغ از ساختار شورای هماهنگی اصولگرایان که کوهکن آن را تبیین کرده تا به این وسیله پایداری‌ها را هم در جرگه خودشان قرار دهند، اما سه‌گانه مؤتلفه، پایداری و ایثارگران گویا به سازوکار دیگری رسیده‌اند. آنها از شورای فقها نام می‌برند، آن هم با محوریت مصباح‌یزدی (پدر معنوی پایداری‌ها)، موحدی‌کرمانی (دبیرکل جامعه روحانیت) و محمد یزدی (دبیرکل جامعه مدرسین)... از صحبت‌های شاکری چنین به نظر می‌رسد که آنها اگر هم با تشکیل شورای هماهنگی موافق باشند، دست‌کم برای آن شرط شورای فقاهت را خواهند گذاشت، شورایی که از جبهه پایداری الهام گرفته شده است. پایداری‌ها در ابتدای مراحل تشکیلاتی خود از شورای فقهایی نام بردند که به مسائل مختلف ورود پیدا می‌کنند و از اعضای آن می‌توان مرتضی آقاتهراتی دبیرکل پایداری و مصباح‌یزدی را نام برد.»

 

نگرانی 2ساله از همگرایی اصولگرایان

آنچه در این میان مهم است آن است که هر‌گاه جریان اصولگرا دست به برگزاری همایش زده یا کنار هم نشسته‌اند تا زمینه‌های تحقق وحدت را بررسی کنند، جماعت تجدیدنظرطلب نگران شده و تلاش داشته تا با انتشار مطالب متعدد در رسانه‌های زنجیره‌ای خود چنین اقدامی را غیر‌ممکن القا کند.

 

به عنوان نمونه روزنامه قانون، رسانه‌ای که چند وقتی توقیف شده بود در شماره چندی پیش خود تیتر یک خود را به همین موضوع اختصاص داده و با درج تیتر «ائتلاف منهای مصباح» تلاش کرده وجود اختلافات جدی میان برخی بزرگان اصولگرا را اصلی غیرقابل حذف نمایان کند. در بخشی از این گزارش که به بهانه برگزاری جلسات اخیر گروه‌های اصولگرایی نگاشته شده می‌آید: تکه‌های پازل همانطور که باید کنار هم قرار گرفت. از ابتدا هم معلوم بود پایداری تکه پازل جامعتین نیست. این روزنامه در ادامه می‌نویسد:‌«جامعتین به زودی در نشستی مشترک بررسی مصادیق برای انتخابات خبرگان را آغاز و بر مبنای «منشور اصولگرایی» شروع به انتخاب لیست مشترک می‌کند.»

 

قانون همچنین جدایی جامعتین از پایداری را امری پذیرفتنی دانسته و ادامه می‌دهد: همه می‌گفتند و می‌دانستند اینکه جامعتین تندروی‌های پایداری و افکار آن را تحمل کند، ممکن نیست و تا این خبر اعلام شد، سخنگوی پایداری یعنی مرتضی‌آقا تهرانی برای اینکه از بازتاب این تصمیم جامعتین بکاهد، اعلام کرد: «نشست مشترک پایداری، ایثارگران و مؤتلفه امروز برگزار می‌شود.» این خبر دور از تصور هم نبود چراکه اگر روند تحرکات احزاب و اظهارات مسئولان این گروه‌های سیاسی را کنار هم قرار می‌دادیم، مشخص می‌شد که هر کدام تکه خود را پیدا کرده‌اند.

 

آرمان روزنامه خانوادگی هاشمی‌رفسنجانی هم همسو با قانون دیگر روزنامه‌های زنجیره‌ای در یادداشتی به قلم داریوش قنبری به همین موضوع پرداخته و نوشته: احمدی‌نژاد پدیده‌ای بود که با حمایت اصولگرایان پا گرفت اما حالا نمی‌دانند با ماجرایی که مهر اصولگرایی پای آن زده شده چه کنند؛ گویا یک راه چاره در اغلب چهره‌های اصولگرایی به‌عنوان تنها راهکار مدنظر قرار گرفته و آن انکار اصولگرایی احمدی‌نژاد است. چراکه یک روز می‌گویند معلوم نبود اصولگرایی احمدی‌نژاد از چه نوعی بود و روز دیگر می‌گویند احمدی‌نژاد برآمده از اصولگرایان نبود.

 

در شرایطی که اصلاح‌طلبان در جریان وحدت به پیش افتاده‌اند آنها هنوز نمی‌دانند وارد ائتلاف با احمدی‌نژاد شوند یا خیر و به همین دلیل صدا‌های ضد و نقیض از بلندگوهای اصولگرایی به گوش می‌رسد.

«زاکانی» درحالی به «آرمان» می‌گوید با احمدی‌نژاد وحدت نمی‌کنیم که «آقاتهرانی» وفاق جبهه پایداری با جریان نزدیک به محمود احمدی‌نژاد را غیر قابل پیش‌بینی عنوان می‌کند، در واقع آقاتهرانی تلویحاً به این موضوع اشاره می‌کند که ائتلاف با احمدی‌نژاد می‌تواند صورت پذیرد و آنچنان که زاکانی قاطعانه می‌گوید ائتلافی با احمدی‌نژاد درکار نخواهد بود و نیز نیست.

 

تشدید اختلافات میان 2 فراکسیون رهروان و اصولگرایان

البته تاکتیک به تفرقه کشاندن اصولگرایان موضوع جدیدی نیست و به سال‌های قبل باز‌می‌گردد و همانطور که اشاره شد از همان آغاز روی کارآمدن دولت یازدهم هم فرصتی مناسب برای رسانه‌های جریان تجدیدنظرطلب فراهم شد تا با عملیاتی خاص تحولات مجلس اصولگرایی نهم را زیر ذره‌بین خود برده و با بازی‌های مختلف ضمن به تخاصم کشاندن روابط اصولگراهای این قوه «مجلس نهم را سرعت‌گیری در مسیر دولت یازدهم» القا کنند.

طی این مدت ‌«جوان» در قالب تحلیل‌های متفاوت یادآوری می‌کرد که «‌تشدید اختلافات بین فراکسیون اصولگرایان و رهروان ولایت در مجلس نهم» یکی از ترفندهای جریان دوم خرداد برای به چالش کشیدن رقیب و نزدیک شدن به قدرت رسمی است؛ موضوعی که به هیچ عنوان جدی ‌گرفته نشد و امروز بعد از گذشت چند ماه از آن هشدارها جریان مقابل اصولگرایان از یک سو زمینه و تمهیدات «‌زدوخورد بین اصولگرایان» را فراهم ساخته و از سوی دیگر با «برجسته‌سازی این اختلافات» تلاش دارد آن را به گسلی غیرقابل ترمیم در جناح رقیب تبدیل کند.

 

مقابله جلیلی با لاریجانی

اما تلاش تجدیدنظرطلبان برای افزایش درگیری‌ها و زد و خوردهای اصولگرایان این هفته با خبری غیررسمی آن هم از یک سایت ناشناخته به نام انتخاب وارد مرحله دیگری شد.

 

روزنامه‌های زنجیره‌ای با درج تیتر‌ها نظیر «جلیلی رقیب لاریجانی در قم»، «خیز جلیلی برای صندلی لاریجانی» و «جلیلی از قم کاندیدا می‌شود» فاز دیگری از تقابل‌سازی نیروهای وابسته به جریان اصولگرایی را پیاده‌سازی کردند. روزنامه اعتماد با اختصاص عکس نخست خود به جلیلی در گزارشی جهت‌دار به بررسی میزان مقبولیت سعید جلیلی و علی لاریجانی در قم ‌پرداخته و اصرار می‌کند که بخشی از اصولگرایان با کاندیدا کردن جلیلی در قم سعی دارند کرسی ریاست مجلس را از لاریجانی گرفته و وی را به انزوای سیاسی دچار کنند.

 

در حالی جریان موسوم به تجدیدنظرطلب برای تقابل گروه‌ها و شخصیت‌های اصولگرایی متمرکز شده که بزرگان جریان وفادار به انقلاب اسلامی طی ماه‌های اخیر قدم‌های مثبت و فراوانی برای یکدست شدن نظرات و همگرایی بیشتر در جریان اصولگرایی برداشته و جلسات مستمر و پیوسته جهت نیل به همین هدف را می‌شود از اخبار رسانه‌های بیطرف در این روزها به خوبی جست‌وجو کرد./998/102/ع

 

منبع: روزنامه جوان

 

ارسال نظرات