آشنایی با رشته فقه پزشکی جامعةالمصطفی العالمیه
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاع رسانی جامعه المصطفی، مدیر گروه رشته فقه پزشکی جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به سوابق علمی خود در حوزه فقه پزشکی، اظهار داشت: اینجانب حدود دو دهه قبل فعالیتهای علمی خود را در این رشته آغاز کردم و موفق شدم همزمان با تحصیلات علوم حوزوی، علوم پزشکی را نیز از نظر آموزشی و عملی دنبال نمایم.
وی ادامه داد: موضوع پایان نامه سطح 3 و 4 اینجانب مرتبط با علوم فقه پزشکی بوده است و علاوه بر آن، توفیق داشتم تا در رشته تخصصی قرآن و علوم با گرایش بهداشت وسلامت تحصیل نمایم. همینطور از ابتدای دانش آموختگی در دانشگاه علوم پزشکی، جهت آشنایی با تمام حوزههای سلامت در بخش های بهداشت، درمان، آموزش پزشکی، توان بخشی و نیز جایگاههای اجرایی مدیریت نظام سلامت فعالیت داشته ام.
دکتر واشیان درباره ضرروت راه اندازی فقه پزشکی از باب این که انسان از دوران جنینی و بلوغ و در سیر زندگی تا کهن سالی و بعد از مرگ نیاز به مباحث فقاهتی در حوزه سلامت نیاز دارد، گفت: منطقی به نظر می رسد که انسان در حوزه فقه پزشکی و حوزه سلامت آگاهی کافی داشته باشد.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی، رشته فقه پزشکی به معنای عام آن را در تمامی مراحل سیر زندگی انسان ضروری دانست و یادآور شد: فقه پزشکی در بسیاری از مراحل زندگی از جمله انتخاب همسر، دوران جنینی، بلوغ و نیز بحث سلامت انسان موثر است و قطعا همه انسان ها به این فقه نیازمند هستند؛ زیرا ارتباط مستقیمی با بحث سلامت دارد.
مدیرگروه رشته فقه پزشکی، با اشاره به اینکه اهداف راه اندازی این رشته در دو بخش عام و خاص تعریف می شود، اظهار داشت : بخش عام شامل همه مکلفین بوده و بخش خاص آن مختص متولیان امر سلامت جامعه مانند پزشکان، پیراپزشکان و پرستاران است که به نوعی با مباحث فقه تخصصی در عرصه پزشکی ارتباط دارند.
استاد جامعه المصطفی، با اشاره به پایه گذاری رشته فقه پزشکی از سال 87 درجامعه المصطفی، خاطرنشان کرد: در اواخر سال 92، گروه علمی و تربیتی رشته فقه پزشکی تشکیل شد که این گروه دارای اعضائی با تحصیلات و سوابق تحصیلی بالا در حوزه علوم حوزوی(فقه واصول) هستند. همچنین این گروه فعالیت هایی در ارتباط با علوم پزشکی، تولید مقالات، تولید کتاب و آثار میان رشته ای دارند.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه سخنان خود گفت: رشته فقه پزشکی برای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری طراحی شده است و از رشته های مورد تایید کمیته حوزوی وزارت علوم و وزارت بهداشت می باشد؛ بنابراین تمامی واحدها دقیقا طبق استاندارد های مورد تایید حوزه و وزارت بهداشت برنامه ریزی شده است.
دکتر واشیان با اشاره به شرایط عمومی و خصوصی پذیرش طلاب و دانش پژوهان در این رشته، خاطرنشان کرد: متقاضیان پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد باید دارای سطح 2 حوزه یا مدرک کارشناسی بوده و دواطلبان مقطع دکترای نیز باید سطح 3 حوزه یا کارشناسی ارشد را دارا باشند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در ادامه بیان کرد: دانش آموختگانی که در این مقطع دانش آموخته میشوند، میتوانند به تحقیقات تخصصی خود در شاخه های فقه پزشکی و استخراج آثار و تحولات علم پزشکی بر تکالیف شرعی بپردازند و همچنین این عزیزان می توانند تألیفات تخصصی و نیز تدریس در سطوح مختلف و دانشگاه در ارتباط با فقه پزشکی را داشته باشند. همینطور دانشآموختگان این رشته قادر هستند
در مراکز مشاوره یا بخش های پاسخ گویی به استفتائات پزشکی در مراکز قضائی، پزشکی قانونی و یا در بدنه وزارت بهداشت مشغول به خدمت شوند.
استاد جامعه المصطفی با اشاره به چشم انداز طراحی این رشته، گفت: این آمادگی وجود دارد که در راهبرد کلان و ماموریت های که در این رشته فرض شده، به زیر مجموعه های این رشته نیز پرداخته شود؛ برای نمونه در مقطع دکترا، گرایش فقه معاینه، فقه درمان، فقه تجهیزات پزشکی و فقه تحقیقات پزشکی در نظر گرفته شده است.
وی با تاکید بر این که اجرای رشته فقه پزشکی، ارتباط نزدیک میان وزارت بهداشت و جامعه المصطفی العالمیه را می طلبد، اذعان داشت: خوشبختانه با توجه به ظرفیت ها و قابلیت های این دو نهاد و همچنین دیدار اخیر وزیر بهداشت با آیت الله اعرافی، تعاملاتی در سه بخش فقه پزشکی، قرآن و سلامت و فلسفه علوم پزشکی صورت گرفته است.
دکتر واشیان با اشاره به سابقه دو دهه فعالیت در عرصه میان رشته ای اسلام و سلامت گفت: این گروه با اعضای توانمند در طراحی و اجرای آموزش های کاربردی مهارتی، کوتاه مدت، فرصت های مطالعاتی، تحقیقات میان رشته ای و همچنین برگزاری دوره های ارشد و دکتری، به ارائه خدمت مشغولند که خود مقدمهای جهت راه اندازی دانشگاه جامع اسلام و سلامت در جامعه المصطفی به شمار میآید. با توجه به ظرفیت های موجود این گروه در رستای تحقق منویات رئیس جامعهالمصطفی، علاوه بر حوزه فقه در حوزه اخلاق، فلسفه، الهیات و سلامت نیز میتوانند نقش آفرین باشند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با تاکید بر رویکرد بین المللی المصطفی، اظهار داشت: این اهتمام به شکل فراملّی در جامعه المصطفی وجود دارد که با راه اندازی چنین رشته ای در دو حوزه علوم اسلامی وعلوم تجربی، به تعبیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به عنوان یک حوزه مدرن، پرچم دار تحول آفرینی در جهان اسلام و دنیا برای معرفی علوم وحیانی خاص قرآن و عترت باشیم. از جمله پتانسیل های مطرح در حوزه فراملی میتوان به ارتباط با متخصصان وکارشناسان علوم پزشکی در جهان اسلام و دنیا، نظیر پزشکان امامیه اشاره کرد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر واشیان در پایان گفت: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در تبیین و ابلاغ سیاست های کلی سلامت و تصریح رئیس جامعه المصطفی در تولید اندیشه های دینی و انقلابی و نیز ایجاد قطب های علمی با پرورش دانش پژوهانی خبره، امکان ایجاد جایگاهی برجسته جهانی در حوزه بهداشت و درمان متصور است که خود منشأ عزت و افتخار و نیز خدمات و اثرات فراوانی در حوزه ملی و بین المللی خواهد بود. جامعةالمصطفی الگویی مناسب برای چنین نقش افرینی در سراسر جهان است./1325/د101/ف