گپوگفت طلبگی در حیاط فیضیه
![حاشيه آغاز سال تحصيلي حوزه هاي علميه - مدرسه فيضيه قم](/Original/1394/06/15/IMAGE635771482701581204.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پیش از ظهر امروز در حاشیه مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه در حیاط فیضیه گپوگفت طلبگی با طلاب جوان و روحانیان داشتم و همانند گعدهها و مباحثههایی که در این حوزه تاریخی برگزار میشود؛ به طرح دغدغه، انتقاد و پیشنهادهایی درباره این نهاد اسلامی و انقلابی پرداختیم.
باید اذعان کنم که جمعهای حوزوی از صفا، صمیمیت، دغدغهمندی و نشاط خاصی برخوردار هستند و این مسأله از مبانی دینی و سیره اهل بیت(ع) نشأت گرفته که این قشر فرهیخته و کمنظیر با آن مأنوس هستند؛ چنان که آن را میتوان در گفتار و رفتار آنها مشاهده کرد.
بعد از معرفی خودم و خبرگزاری رسا در جمع طلابی که هر کدام از شهرها و فرهنگهای مختلف با هدف تحصیل علوم دینی، حول محور اسلام در شهر و حرم اهل بیت(ع) جمع شدهاند به گفتوگو و بحث درباره دغدغهها، اولویتها و نیازمندیهای حوزه علمیه عصر حاضر پرداختیم.
مؤمن باید هوشیار باشد
در ابتدا یک طلبه جوان به تبلیغ رسانهای و شیطنتهای دشمن علیه اسلام و روحانیت اشاره و از خبرنگار بودن من اطمینان حاصل کرد و در عین حسن ظن و برخورد صمیمانه با من بر بصیرت و هوشیار بودن مؤمنان طبق سفارش روایات اذعان کرد.
طلبه سیدی که ملبس به لباس روحانیت بود بر لزوم توجه بیشتر مدیران حوزه علمیه بر درس اخلاق و تهذیب طلاب تأکید کرد و موفقیتها و ارتقای علمی و پژوهشی حوزه و به طبع اصلاح جامعه را نیز ناشی از این مسأله دانست.
استاد اخلاق را فراموش نکنیم
وی رابطه مرید و مرادی طلاب با اساتید اخلاق را سنت قدیمی حوزه برشمرد و یادآور شد: همان گونه که در کتاب آداب تعلیم و تعلم شهید ثانی آمده است؛ رابطه شاگرد با استاد متبحر و مهذب برکات فراوانی دارد و با تجویزهای استاد از بسیاری از معضلات جلوگیری شده یا مرتفع میشود.
انقلاب اسلامی؛ مبنای تحول در حوزه
وی به دغدغههای رهبر معظم انقلاب درباره حوزه علمیه اشاره و خاطرنشان کرد: امروز مسأله تحول در حوزه علمیه، تولید علوم متناسب با نیازهای جامعه و مطابق با اهداف و آرمانهای نظام جهانی اسلام، یک نیاز، درخواست و امری بدیهی است و نباید حوزه در خلأ و بدون توجه به واقعیات جهان، برنامهریزی کند یا نسبت به سرنوشت کلی اسلام و مسلمانان بیتفاوت باشد.
متون درسی باید ناظر به مسایل جامعه باشد
روحانی دیگری بر روزآمد شدن متون درسی حوزه علمیه اشاره و تأکید کرد: علمای مجاهد و تیزبین حوزه علمیه در طول تاریخ، متون درسی حوزه را ناظر به مسائل روز جامعه خویش نوشته و فراهم کردهاند؛ اما در حال حاضر و با توجه به نیازمندی جامعه و نظام این مسألهیابی در حوزه علمیه وجود ندارد و متون درسی ناظر به نیاز جامعه نیست.
بنابراین با توجه به مسائل مستحدثه و جدیدی که در حال حاضر وجود دارد و همچنین با پیروزی انقلاب اسلامی که رؤیای سلف صالح بوده است؛ باید متون درسی متناسب با نیازهای جامعه امروز و در راستای اهداف جهانی اسلام و نظام مبتنی بر آن باشد.
ضرورت کشف استعداد طلاب
وی طلاب را مستعد و دغدغهمند خواند و خاطرنشان کرد: همان گونه که بحث فرار مغزها در دانشگاه مطرح میشود؛ این بحث در حوزه نیز باید مطرح باشد و سازوکاری مشخص شود؛ تا از ظرفیت و استعدادهای طلاب جوان در زمینههای مختلف و به بهترین شکل استفاده شود و طلاب از ابتدا هدفمند و بابرنامه درس بخوانند.
در ادامه یکی از طلاب که مسلط به زبان اسپانیولی بود و دغدغه تبلیغ کارآمد، گسترده و متناسب با نیاز امروز را داشت به رعایت ضابطهها و دوری از رابطهها در برخی از بخشها تأکید کرد و طلاب را شایسته خدمت و تکریم خواند که از کنار برخی از کم لطفیها و کم کاریها به شایستگی و بزرگواری عبور میکنند.
گپ و گفت با مدیران حوزه هم جواب می دهد
طلبه نوجوانی که در جمع ساکت بود و با دعوت من در بحث شرکت کرد، گفت: به نظرم این مباحث فایدهای نداشته باشد و چه خوب است که این گونه از جلسات در مدارس و در حضور مدیران حوزه برگزار شود؛ تا مسؤولان مربوطه برای حل مشکلات و معضلات برنامه ریزی کرده و گامی در رفع آن بردارند.
برخورد با یک طلبه شوخ
طلبه دیگری که در ابتدا مباحث را به شوخی گرفته و سعی داشت از فضای جدی فاصله بگیرد؛ گفت: برنامهها و فعالیتهای زیادی در حوزههای علمیه صورت گرفته است؛ اما باید از سوی دلسوزان و دغدغهمندان یک بازنگری و دروننگری در حوزه صورت بگیرد.
وی افزود: ما به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ حوزه علمیه که در داخل این نظام، پژوهش میکنیم و فعالیتهای تبلیغی و فرهنگی داریم؛ با موانع پیشرفت و آسیبهای درونی آن آشنا هستیم که این موانع باید به تدریج حل شود و گرنه در دراز مدت به معضل و مشکل تبدیل میشود.
حوزه نیازمند اتحاد در عمل
من از وی خواستم که به صورت موردی و جزئی مسائل را مطرح کند که وی گفت: به عنوان مثال اگر در عرصه تحول در حوزه علمیه بحثی مطرح میشود؛ حوزه علمیه به صورت منسجم، متحد و هماهنگ عمل کند و گرنه بحث لوث و شعاری خواهد شد.
وی تصریح کرد: حوزه علمیه در عصر حاضر و با وجود هجمه رسانهای دشمنان نمیتواند جزیرهای عمل کند و گرنه به حاشیه رانده میشود؛ بنابراین اکنون که از پایگاه اجتماعی قوی و ظرفیت عظیم طلاب برخوردار است؛ برنامهریزی بلند مدت داشته باشد و از فرصت تاریخی نظام اسلامی به بهترین شکل استفاده کند.
من به عنوان طلبه خبرنگار در پایان از دقت نظر و هوشمندی این گروه فرهیخته و دغدغهمند تشکر کرده، از خداوند درخواست پیشرفت حوزه علمیه و توفیق اسلام و مسلمین را دارم./908/ز502/س