سبک مبارزاتی امام باقر بهترین الگو برای برخورد با جریانهای انحرافی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین محمد جواد طبسی استاد درس خارج حوزه علمیه قم، امروز در برنامه «یادگار کربلا» رادیو معارف به تبیین سیره فرهنگی، اجتماعی، سیاسی امام محمدباقر(ع) پرداخت و گفت: دوران امام پنجم با ظهور و ساماندهی فرقههای انحرافی و باطل همچون غالیان و بنی امیه، عثمانیها و خوارج هموار بوده است و ایشان افزون بر مبارزه علمی با انحراف این جریانها اسلام ناب محمدی(ص) را به جامعه معرفی کردند.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی با بیان این که گسترش تفکرهای امویان و عثمانیها مهمترین جریان فکری دوران امام باقر(ع) بوده است، گفت: بنی امیه در ابتدا برای مبارزه و مخالفت با اهل بیت(ع) به فعالیتها سیاسی روی آورده و در قالب جنگهای نظامی با ائمه اطهار(ع) مبارزه میکرد، اما در دوران امام باقر(ع) این جریان از قالب سیاسی و نظامی به فعالیت های علمی روی آورد و این امر به مراتب خطرناکتر از حالت سیاسی بود زیرا حکومت سیاسی در یک مقطعی تشکیل میشود و از بین میرود اما نهضت علمی یک جریانی است که همیشه در تاریخ ادامه دارد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم ابراز کرد: جریان امویان و عثمانیها در این دوران مدرسههای علمیه در مدینه، مکه، بصره، دمشق و شامات بنا کرده و محدثان و فقهایی ضد مکتب اهل بیت(ع) تربیت کردند.
وی با بیان این که جریان دوم در دوران امام باقر(ع) احیای مکتب فکری بوده است، گفت: در این دوره خوراج به بازسازی جریان فکری خویش پرداختند و به انسجام و قدرت مناسبی دست یافتند، فقها و محدثانی به دست خوارج تربیت شده بودند که با استدلالهای قوی، رویکرد علمی و با ادبیات مسموم به مخالفت مکتب اهل بیت(ع) میپرداختند.
این کارشناس رسانه ملی با بیان این که ترویج تفکر غلات در جامعه سومین جریان انحرافی این دوران بوده است، افزود: غلات به طور ظاهری مدعیان پیروی از اهل بیت(ع) بودند و اما در واقع آنها دچار انحراف در دین شده و از مکتب حقیقی شیعه جدا شده و با کج فهمیهای خویش برای اهل بیت(ع) مقام ربوبیت الوهیت برای قائل بودند، و این امر سبب تخریب چهره امامان در جامعه شده بود.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی اظهار داشت: جریان امویها و عثمانیها و خوارج سبب اهانت و جسارتهای به اهل بیت(ع) داشتهاند، عامل به وجود آمدن جریان غلات در میان شیعیان شدند و پیروان ائمه اطهار(ع) برای دفاع ایشان روی به این مسأله آورند.
وی در ادامه سخنانش به سیره مبارازاتی امام باقر(ع) با جریانها انحرافی اشاره کرد گفت: این امام باید با سه جریان فکری بنی امیه، خوراج و غلات مبارزه و اسلام ناب محمدی و تشیع راستین را در جامعه تبیین میکرد.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: امام باقر(ع) با حلم و صبر بسیار با جریانهای غالی مبارزه میکرد و شبهات و نسبتهای ناروایی که آنها را به ائمه اطهار(ع) میدادند با ظرافت پاسخ داده به گونهای که جریانهای مقصره و مخالفان امامان از این سخنان سوء استفاده نکنند.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی اظهار داشت: امام باقر(ع) برای مبارزه با جریانهای انحرافی فکری و تربیت شاگردان، مدرسه علمیه در مدینه تأسیس کردند و شاگردان از شهرهای بصره، مکه، مدینه و کوفه از پیروان و مخالفان اهل بیت(ع) در این مدرسه مشغول تحصیل بودند.
وی در ادمه سخنانش به شرح حال شاگردان برجسته امام باقر(ع) پرداخت و گفت: جابر بن یزید جعفی از برجستهترین شاگردهای امام باقر(ع) بوده است، وی 4 هزار روایت از امام پنجم نقل کرده و در بلادهای مختلف اسلامی علوم و معارف اهل بیت(ع) را ترویج و با جریانها انحراف مبارزه کرده است.
استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: محمد بن اسحاق یکی از شاگردان ایرانی امام باقر(ع) بود که نخستین تاریخ نگار شیعی است و کتابی با عنوان سیرة النبویه را به نگارش درآورده است.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی به سیره رفتاری ائمه اطهار(ع) با مخالفان اشاره کرد و افزود: امامان برخورد قهری و جبری یا مخالفان نداشتند و با رفتار صبورانه، دلیل و استدلال علمی با آنها بحث میکردند و این امر سبب شد که بسیاری از مخالفان به پیروان اهل بیت(ع) تبدیل شوند؛ امام باقر العلوم(ع) با توجه کتاب و مکتب مخالفان، آنها را محکوم و حقانیت تشیع و اهل بیت(ع) را به اثبات میرساند.
وی در ادامه سخنانش به الگوگیری از سیره از اهل بیت(ع) اشاره کرد و گفت: زمان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) دوران ترویج فرقههای انحرافی بوده و در زمان ما نیز جریان تکفیری، داعش و عرفانهای نوظهور در حال گسترش است، بنابراین رفتار و سیره مبارزاتی این امامان با مخالفان و فرقهها انحرافی بهترین الگو برای ما است.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی بیان کرد: مناسب است که حوزهای علمیه با پیروی از مکتب اهل بیت(ع) علما و مبلغانی را تربیت کنند که معارف اسلامی و شیعی را در جامعه ترویج کنند و پاسخگو شبهات جریانهای انحرافی درباره مکتب شیعه باشند./998/پ202/ف