عنایات الهی به اندازه حسن نیت انسان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمد محمدی ریشهری، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، امروز در درس خارج فقه که در مدرسه علمیه همین آستان برگزار شد، با اشاره به فراز «و وفقنی لطاعة من سددنی و متابعة من ارشدنی» گفت: ما در این فراز از دعای مکارم الاخلاق از خداوند متعال درخواست میکنیم که خدایا توفیق عمل کردن به رهنمودهای خیر خواهان را بر ما عنایت بفرما.
وی افزود: نخستین مطلب آن است که توفیق در لغت به معنای هماهنگی و سازگاری با دو چیز است و توفیق الهی همانطور که در مجمعالبحرین آمده به معنای فراهم شدن اسباب برای انجام دادن عمل خیر است که چند نکته در این رابطه قابل بحث است.
حجت الاسلام والمسلمین ریشهری ادامه داد: نخست آنکه توفیق عمل خیر به دست خداست و امام باقر(ع) در این زمینه میفرمایند اگر بخواهیم گناه را ترک کنیم خدا باید کمکمان کند و الا بدون کمک او انسان نمیتواند تقوا داشته باشد و از گناهان پرهیز کند و هیچ قوتی نداریم که خدا را عبادت کنیم مگر با توفیق الهی به همین سبب ترک معصیت و اطاعت خداوند توفیق الهی به شمار میرود.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با بیان سوالی که چرا خداوند به یک عده ای توفیق میدهد و به عده دیگر توفیق نمیدهد، ریشه اش چیست؟ ابراز کرد: قطعا ریشه اعمال خداوند بدون حکمت نیست عواملی و موانع توفیق الهی که در روایات متعددی ذکر شده بیانگر آن است که یکی از عوامل توفیق وجود حسن نیت در اعمال و رفتار انسانها است.
وی افزود: اگر انسان در انجام کارهای خود نیت درست و صادق داشته باشد کمک الهی به مدد او میآید امیرمومنان علی(ع) در این زمینه فرمودند هر آنقدر که انسان حسن نیت داشته باشد به همان اندازه خداوند به او عنایت میفرماید؛ کسی که حسن نیت داشته باشد توفیق الهی به او امداد میرساند.
این مفسر قرآن کریم در پایان خاطر نشان کرد: امام صادق(ع) میفرماید خداوند مقدر کرده کمک کردن به دیگران را به اندازه انگیزههایشان، اگر کسی در اعمال خود حسن نیت داشته باشد خداوند به او کمک کامل میکند و اگر نیت او کوتاه باشد و حسن نیت نداشته باشد توفیق الهی به همان نسبت به او کم میشود./813/202/ب1